“Am văzut cum se lucrează în Statele Unite şi multe alte locuri, iar acum pot compara sistemele de pregătire ale unor ţări care vin tare din urmă în gimnastică: de fapt, acolo este şcoala românească de gimnastică cu acces la mai multe facilităţi”, mărturiseşte Nicolae Forminte, noul antrenor coordonator la Centrul Naţional Olimpic de Pregătire al Junioarelor (CNOPJ) de la Deva. Acum, staff-ul tehnic de la lotul mic cere implicarea mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de antrenament ale fetelor în faţa cărora stă viitorul gimnasticii româneşti.
Fundaţia Forgym este un proiect al celebrului antrenor Nicolae Forminte, care se adresează celor care îşi doresc ca Deva să rămână “casa gimnastelor”: “Forgym nu vine de la Forminte cum aţi crede, ci de la englezescul «for», care înseamnă «pentru», cum ar veni «Fundaţia pentru gimnastică», care are o istorie lungă. Eu am anticipat un pic lucrurile: la prima mea debarcare de la lotul naţional, în ’98, m-am întors la club, după ce Simona Amânar câştigase tot, şi mi-au zis: «Ştiţi, nu avem bani pentru începători!» M-am mirat: „Sunt eu, Forminte, uite ce am făcut până acum… Cum nu aveţi bani pentru începători?” Şi atunci am decis să mă descurc singur! Am creat Fundaţia Forgym şi am bătut tot Portul Constanţa, unde oamenii ştiau cine este şi ce a făcut Forminte, nu ca cei de la club. Aşa am găsit susţinere, am găsit un sponsor pentru fiecare gimnastă, la nivelul grupei de începători, care nu se compară cu ce vrem să facem acum. Şi aşa a apărut Fundaţia Forgym, cu care acum vrem să ajutăm gimnastica în Deva. Din ’90, m-am gândit că lucrurile nu vor merge altfel la noi, pentru că atunci când am intrat în democraţie am adoptat inclusiv acest model. Inevitabilul s-a produs şi la noi şi anumite activităţi – cum e şi gimnastica – nu vor putea merge înainte fără un parteneriat între public şi privat. Primii paşi i-am făcut în 2009-2010, după care a intervenit acel moment în care eu a trebuit să părăsesc echipa naţională de senioare şi iniţiativa a rămas în suspans. Acum repornim proiectul prin care sperăm să găsim susţinerea financiară, care să rezolve acea parte care suferă din cauza subfinanţării sportului”. Nicolae Forminte se arată optimist: “Sunt convins că se poate, de aceea m-am şi întors la Deva, pentru că îi cunosc pe cei din zona Hunedoarei şi ştiu că îşi doresc ca gimnastica să rămână una de performanţă la centrul de la Deva. Noi vrem să îmbunătăţim condiţiile în care tinerele de la lot îşi desfăşoară activitatea”.
Un nou început
Lui Nicolae Forminte îi place să spună că este la a patra “repornire” la cârma lotului naţional, chiar dacă acum se ocupă de junioare. La Deva a fost primit cu braţele deschise, spune antrenorul secund al lotului mic, Liliana Cosma: “Vestea reîntoarcerii lui Nicolae Forminte a venit tocmai în momentul în care noi aveam mare nevoie de dânsul. E nevoie de el în sală, la pregătire. Noi am ajuns la un nivel de dificultate cu aceşti copii minunaţi acum doi ani de zile şi recunosc că de acum aveam nevoie de experienţa sa, de rezultatele cu care vine. Pentru noi, gimnastica este un microb pentru care nu s-a găsit antidotul şi sper să nu se găsească. Avem planuri mari”. Bucuria este confirmată şi de gazdele de la Colegiul Naţional Sportiv “Cetate” Deva: “Nicolae Forminte este o valoare naţională în gimnastica românească şi înseamnă speranţă pentru rezultate bune, mai bune, care sunt importante pentru noi, cei de la Deva, dar şi pentru România”, spune directorul Adrian Liga, pregătit şi el să se alăture eforturilor antrenorilor de a se implica în colectarea de fonduri pentru dotarea centrului de pregătire de la Deva: “Orice ajutor pentru această fundaţie este binevenit, pentru că mai rar suntem puşi în faţa unui gest caritabil, a unei situaţii concrete pentru nevoile sportului, mai precis pentru sportul de înaltă performanţă. Foarte multă lume vorbeşte de ajutor şi în foarte multe cazuri lucrurile rămân doar la nivel de vorbe. Orice ajutor ne bucură mult şi, cum am mai spus, viitorul ţine de încheierea unor asemenea parteneriate între public şi privat, ca rezolvare pentru anumite nevoi şi pentru a putea fi competitivi în continuare pe plan mondial. E nevoie mereu de o up-gradare a condiţiilor de pregătire pentru ca antrenamentul să se desfăşoare în condiţii excelente, aşa cum se face în marile săli de gen ale lumii gimnasticii”.
“Sănătate, voinţă şi putinţă”
Când vin bani, se obţin şi rezultate – este şi concluzia campaniei “Ţară, ţară vrem campioane”, care a adus la Deva un număr impresionant de fetiţe la preselecţie, iar cele cu calităţi native au fost îndrumate către sportul de performanţă. În plus, s-au oferit 40 de burse de sprijin. După un periplu de patru ani prin importante săli de antrenament din lume, Nicolae Forminte ştie cât de importantă este susţinerea financiară: “Totul în această lume a gimnasticii a pornit de la noi, peste tot sunt foşti colegi de-ai noştri, care, în majoritate din motive financiare şi nemulţumirile adunate în plan profesional, au plecat din ţară. Din acest punct de vedere m-am întors înrăit şi mi-am spus: «Eu nu renunţ!» – Sper să am ocazia să demonstrez că acest lucru nu este doar un vis, ci devine un adevăr”. Aşa că antrenorul repune pe picioare proiectul de susţinere financiară şi cere implicare din partea oamenilor de afaceri şi a autorităţilor: “Noi vrem să facem o mare serbare de sfârşit de an – tot după modelul adus de afară, unde se fac frecvent asemenea colectări de fonduri pentru fundaţii. Vrem să aibă loc la sală, vom organiza totul împreună cu cei de la Colegiul Cetate Deva, iar oamenii de afaceri se pot aştepta la o invitaţie”. Forminte spune că reţeta pentru performanţă a echipei sale este: “sănătate, voinţă şi putinţă”, trei ingrediente care trebuie combinate pentru obţinerea aurului: “Noi putem să ne angajăm că depunem toate eforturile din punct de vedere tehnic pentru toţi copiii care sunt la Centrul de Junioare de la Deva, ca ei să beneficieze de efortul nostru şi voinţa noastră de autodepăşire. Trebuie să le arătăm la fiecare antrenament că trebuie să meargă înainte şi să nu se mulţumească niciodată cu ce au realizat până acum. Ele trebuie să ştie că în permanenţă este loc de mai bine. Drumul către cea mai înaltă poziţie de pe podium este făcut cu foarte, foarte multă muncă şi niciodată cu automulţumire”.
Bani pentru performanţă
În Centrul Naţional Olimpic de Pregătire al Junioarelor de la Deva se antrenează acum 24 de sportive. Ele sunt speranţa gimnasticii româneşti. Până acum, în susţinerea gimnasticii devene s-au implicat omul de afaceri Valentin Ţăruş, care deţine lanţul de Farmacii Remedia, şi, mai recent, proprietarii lanţului de magazine Dedeman, care au scris un cec de 10.000 de lei pentru Fundaţia Forgym. “Cred că această primă sumă va pleca către achiziţionarea unui aparat de fizioterapie, care ne este foarte necesar, avem nevoie aici de o «combină medicală» care să asigure tratamentul de recuperare şi refacere a sportivelor, care lipseşte din cabinetul medical. Ca antrenori, nivelul de sănătate al fetelor este una dintre grijile noastre permanente, să nu spun cea mai mare preocupare, pentru că de aici pleacă totul: fără o sănătate optimă, restul e pierdere de vreme. Eşecurile sunt eşecuri, nereuşitele trec, dar un accident din neatenţie la o gimnastă te îmbătrâneşte cu luna, cu anii. Acelea sunt momentele care ne supără pe noi, antrenorii, cel mai tare”, mărturiseşte Nicolae Forminte. Antrenorul coordonator speră ca, la spectacolul fundaţiei să obţină sprijinul oamenilor de afaceri care să susţină, lunar, performanţa în gimnastica de la Deva. Cât priveşte concursurile pentru junioare, în 2015, acestea au de înfruntat campionatele naţionale, dar şi competiţii internaţionale la care Federaţia de specialitate solicită prezenţa fetelor din lotul mic, spune Forminte: “Este un an cu mai puţine competiţii, un an în care ne putem pregăti în linişte. În 2016, doresc să reedităm succesul junioarelor din 93, când s-a şi înfiinţat Campionatul European de Junioare şi România a câştigat pe echipe. Vrem să luăm titlul european la junioare”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.