Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,497 ori

“Peste weekend, la Deva a avut loc cea de-a V-a ediţie a evenimentului intitulat Zilele Icoanei”, scrie Magdalena Şerban, în Mesagerul Hunedorean. Apoi, o citează pe directoarea muzeului, Liliana Ţolaş, care spune: “Vreau să precizez că expoziţia din acest week-end va rămâne deschisă până în 17 decembrie, atunci când vom organiza o altă expoziţie tematică, de data aceasta, legată de cei 25 de ani scurşi de la căderea comunismului, împreună cu asociaţii care se ocupă cu studierea evenimentelor din 89 şi o serie de specialişti”.

zilele 1

Pe de altă parte, în Glasul Hunedoarei, Andrei Faur citează pe altcineva, care dă o altă informaţie: “Dr. Gherghina Boda, purtătorul de cuvânt al MCDR, susţine despre acest eveniment că «este un preambul al sărbătorilor de iarnă, un eveniment de suflet mai cu seamă. Ne bucurăm de fiecare dată când suntem solicitaţi să găzduim evenimente de acest fel. Cei care sunt interesaţi de această expoziţie o pot vizita până pe data de 15 decembrie»”.

zilele 2

Eu nu vreau să zic că la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva nu ştie stânga ce face dreapta, dar mă întreb dacă că e posibil să ştie purtătorul de cuvânt mai multe decât directorul… şi eu până când pot vizita expoziţia?

“Suprafaţa totală a terenului unde va fi ridicată biserica este de 1.240 metri pătraţi, iar amprenta la sol a construcţiei, va fi de 208 metri pătraţi“, scrie Natalia Bumbac, în Mesagerul Hunedorean, prea atentă la cifre ca să mai observe că a pus ditamai virgula între subiect şi predicat! Ruşinică!

virgula

La televiziunea locală Info HD, o domniţă al cărei nume nu l-am aflat a prezentat o emisiune despre “Modificarea legii societăţiilor comerciale”. Nu vreau să-mi “dau cu părerea” despre competenţele domniţei, că nici nu nu ştiu mare lucru despre Legea societăţilor comerciale, dar despre “i”-uri mai ştiu câte ceva, aşa că pot spune fără să greşesc că în limba română nu scriem niciodată “SOCIETĂŢIILOR”. O societate, două societăţi, nişte societăţi, societăţile. Niciodată “societăţiile”!

societatiilor

Cum să scrii o ştire despre lansarea unui site, fără să menţionezi pe undeva adresa acelui site? Ne învaţă profesioniştii de la Servus Hunedoara, care au reuşit, în 315 cuvinte, să “rateze” esenţialul: adresa la care poate fi găsit site-ul. Articolul are titlul “Cetatea Devei beneficiază de un site dedicat şi un film de prezentare”, deci te-ai aştepta să găseşti, undeva în articol, nenorocita de adresă. Nu este, dar, din fericire, ne-o spune un comentator, mai vigilent decât super-profesioniştii în jurnalism de la Servus Hunedoara: “Pe http://www.cetateadevei.ro/ nu e nici un film şi în general, nu e nimic”. Şi are dreptate! În afară de două poze cu Cetatea Devei, pe site nu este NIMIC. A fost, în urmă cu vreo trei săptămâni, mult text – cineva chiar îmi semnalase nişte greşeli de pe acest site, dar eu am uitat să le critic, iar cei care-l întreţin s-or fi sesizat şi au schimbat site-ul cu… nimicul care se găseşte acum la adresa www.cetateadevei.ro. Adevărul e că site-ul reflectă fidel realitatea din teren: nici pe Cetatea Devei nu se poate vedea decât un şantier, şi asta de vreo şapte ani încoace! Bine măcar că are lift.

cetatea devii

Tot cu gândul la vot, cei de la Digi24 au scris, în loc de “vor fi aduşi la Bucureşti”, “Cei doi supravieţuitori vot fi aduşi la Bucureşti”.

vot fi adusi

În urmă cu ceva timp, Silviu Morogan, de la Glasul Hunedoarei, scria: “Atenţie, cui daţi bani! Fiscul nu face reduceri la datorii”. Desigur, ştirea venea într-o perioadă în care unele persoane au primit SMS-uri prin care erau “informate” că dacă îşi plătesc datoriile către fisc într-o anumită perioadă – şi, bineînţeles, în conturile ţeparilor, beneficiază de reduceri. Iar Silviu Morogan i-a atenţionat, dar nu s-a gândit că după “Atenţie” nu trebuie să pună virgulă. De ce să se gândească?

Săptămâna trecută am uitat să vă prezint cea mai seacă şi scurtă ştire pe care am citit-o vreodată, cu un titlu foarte, foarte lung. Am găsit-o pe site-ul Ziarului Hunedoreanului şi este semnată de Raluca Cetean: “REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC a anunţat rezultatele oficiale la ora 09:00, după numărarea voturilor din 96,5% din secţii”. Ăsta a fost doar titlul, iar textul ştirii este:
“Klaus Iohannis – 54,66%
Victor Ponta – 45,33%
IOHANNIS A CÂŞTIGAT”.
Cineva să-i cheme pe cei de la Cartea Recordurilor! Am găsit ştirea cea mai scurtă cu titlul cel mai lung!

iohannis a castigat

Din Servus Hunedoara am mai “cules” şi această frază: “Cei 22 de kilometri proaspăţi inauguraţo fac parte din lotul trei, al autostrăzii Orăştie – Sibiu”. Bravo.

proaspatzi inauguratzo servus hunedoara

CityNews.ro anunţa că “toţi zimbri rămaşi sunt sub tratamentul prescris de veterinari”. Înţeleg că boala limbii albastre a mai omorât din ei, că sunt mai puţini, dar chiar dacă ar fi rămas doar trei zimbri în rezervaţia de lângă Haţeg, tot ar fi trebuit scris “Toţi zimbrii rămaşi” şi nu “Toţi zimbri rămaşi”. Repet: un zimbru, doi zimbri, câţiva zimbri, nişte zimbri, toţi zimbrii, el – zimbrul, ei – zimbrii. Dar degeaba scriu eu aici, dacă nu mă citeşte cine trebuie: toţi ziariştii rămaşi!

toti zimbri

“Deva lider la golaveraj”, zice titlul unei ştiri scrise de Sami Tamaş pentru Ziarul Hunedoreanului. Nicio virgulă!

deva lider

Mereu am văzut cozonaci şi covrigei superiori, aşa cum am văzut şi pulpe superioare. Dar n-am văzut niciodată covrigei inferiori, deşi există – sunt sigur de asta! – pulpe inferioare. Aşadar, aştept cu interes apariţia pe piaţă a covrigeilor inferiori, eventual şi cu virgule în construcţiile precum “Natural fără conservanţi”.

covrigei superiori

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'