Numărul programelor de finanţare pentru IMM s-a dublat

Articolul a fost vizualizat de 2,033 ori

Ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu, a venit la Deva pentru a le prezenta întreprinzătorilor hunedoreni care vor fi, în 2015, sursele de finanţare guvernamentale şi europene care i-ar putea ajuta să îşi dezvolte afacerea. Sau, de ce nu, să îşi deschidă una nouă. Ministrul a anunţat că în 2015 vor fi disponibili mai mulţi bani şi 14 linii de finanţare, în loc de numai şapte, câte erau până acum.

Ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu

Ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu

Ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu, a declarat, în timpul seminarului susţinut la Deva, că scutirea de impozit a profitului reinvestit ar trebui extinsă şi la alte domenii de activitate, care până acum nu au beneficiat de această facilitate. Unul dintre acestea este turismul, anul acesta înregistrându-se o creştere a numărului de turişti. Ministrul a adăugat că judeţul Hunedoara a avut cea mai spectaculoasă creştere: cu 26,6 la sută mai mulţi turişti, în comparaţie cu anul precedent. Ministrul spune că, deşi administratorii de hoteluri şi pensiuni nu au nevoie de achiziţii de echipamente şi utilaje, ei reinvestesc permanent banii câştigaţi în infrastructura de cazare, pentru îmbunătăţirea dotărilor. Ministrul recunoaşte, însă, că scutirea de impozit pe profitul reinvestit s-ar putea face, la fel de bine, şi în domenii precum cercetare-dezvoltare şi exporturi. Florin Jianu mai spune că se are în vedere extinderea măsurii ce face referire la scutirea de impozit pe profitul reinvestit, dar aceasta va trebui analizată de specialiştii din Ministerul Finanţelor, şi abia apoi se va putea decide dacă aceasta se va aplica sau nu şi în care dintre domenii.

Contabilitate simplificată pentru companiile mici

Ministrul a mai anunţat că în aceste zile va fi anunţată o nouă Ordonanţă de urgenţă pentru extinderea contabilităţii simplificate pentru companiile cu o cifră de afaceri sub 700.000 de euro, în condiţiile în care până acum contabilitatea simplificată putea fi utilizată numai de companiile cu o cifră de afaceri de până la 35.000 de euro. Astfel, birocraţia va fi uşurată pentru 600.000 de întreprinzători. Până acum, doar 2.000 de societăţi comerciale şi companii beneficiau de această facilitate. Noua abordare vine ca urmare a unei directive europene care impune aplicarea noilor reguli, însă abia din 1 ianuarie 2016. Sistemul de contabilitate simplificată va fi aplicat, potrivit ministrului pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, încă de la 1 ianuarie 2015.

Angajaţi, iar salariile le plătesc autorităţile!

Florin Jianu a anunţat, tot la Deva, că administratorii firmelor din judeţ pot accesa un program cu finanţare europeană aflat deja în derulare, prin intermediul căruia companiile pot angaja tineri absolvenţi, urmând ca salariul acestora să fie asigurat din fonduri europene. Pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, programul prevede plata de către minister a unui salariu de 900 de lei lunar pentru absolvenţii de liceu şi a unei retribuţii lunare de 1.300 de lei pentru un absolvent de facultate, plus contribuţiile la bugetul de stat pentru tinerii angajaţi. Ministrul spune că această măsură vine în sprijinul tinerilor, care îşi găsesc cu mare greutate un loc de muncă imediat ce ies de pe băncile şcolii, din cauza lipsei de experienţă. Ministrul a adăugat că în anul care va urma taxele nu vor fi modificate, iar cheltuielile de la buget se vor face din încasările superioare şi dintr-o cheltuire mai atentă a resurselor statului în acest an. „Ne chinuim să atingem un deficit de 2,2 la sută, asumat, de altfel, cu partenerii internaţionali, pe când Franţa sau Italia au deficite mult mai mari”, a explicat acesta.
De asemenea, codul fiscal va fi în dezbatere publică pe parcursul întregului an 2015, astfel încât toţi actorii din mediul economic să spună un cuvânt în acest sens.

Este nevoie de o Bancă de Dezvoltare Naţională

Ministrul declară că o soluţie pentru finanţarea investiţiilor şi dezvoltarea IMM-urilor ar fi Banca de Dezvoltare a României. Aceasta ar trebui să ajute la finanţarea IMM-urilor şi start-up-urilor (firmelor nou înfiinţate), la co-finanţarea din fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 şi la oferirea de credite punte între domeniul public şi domeniul privat, pentru că se constată că, în anumite momente, din lipsă de disponibilitate, mediul privat nu poate să plătească un furnizor, iar un astfel de credit ar putea fi soluţia. „Cei care au beneficiat de fonduri europene ştiu foarte bine că nu e de ajuns să mergi la bancă şi să primeşti o finanţare, după ce un proiect pe care îl implementezi a trecut de toate etapele necesare de aprobare. Toată documentaţia trebuie reluată, în funcţie de cerinţele specifice ale fiecărei bănci. De asemenea, ar trebui ca sumele să poată fi plătite prin bănci, nu numai prin trezorerie, cum s-a întâmplat cândva pe SAPARD şi pe RICOP”, susţine ministrul. Acesta adaugă că este nevoie de debirocratizare, prin digitalizare: „Sunt state unde mediul public nu are voie să interacţioneze cu întreprinzătorii, pentru că totul se face online”, a menţionat Florin Jianu. Acesta mai spune că la ANAF şi la Ministerul de Finanţe sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveşte procesul de digitalizare.

Bugetele pentru proiecte s-au triplat în 2015

Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism spune că programele de finanţare ale ministerului de la bugetul naţional vor avea la dispoziţie 170 de milioane, faţă de numai 60 de milioane de lei în 2014. Celor şapte programe deja existente – programul START, programul Femeia manager, programul pentru meşteşugari, programul pentru comerţ, programul de educaţie EMPRETEC, le-au fost adăugate încă şapte. Acestea includ sprijin pentru microindustrializare şi sunt destinate companiilor mici, care doresc să dezvolte producţie, sunt destinate dezvoltării de brand-uri locale, regionale şi naţionale, pentru ca tot mai multe companii să aibă o identitate, cercetării şi inovării, internaţionalizării afacerilor, ceea ce va urma să ajute companiile mici să-şi găsească piaţa necesară de export, susţinerii economiei sociale. În ceea ce priveşte faptul că mulţi investitori s-au plâns că întâmpină dificultăţi la stabilizarea personalului şi la angajarea de absolvenţi, ministrul spune că scăderea cu 5 puncte a CAS se regăseşte în subvenţionarea locurilor de muncă pentru absolvenţii din 2014, net 900 de lei liceu – 1.300 de lei la facultate. De la lansarea acestui program, în urmă cu mai puţin de cinci luni, 3.000 de absolvenţi au fost angajaţi, administratorii companiilor folosind exclusiv fonduri europene. Programul va continua pe tot parcursul exerciţiului bugetar 2014-2020. Pentru perioada septembrie-august 2015, programul a alocat 40 de milioane de euro, însă sumele vor varia de la un an la altul.

Turismul, finanţat prioritar, prin toate programele

Ministrul spune că în perioada imediat următoare vor exista finanţări din conceptul România Start-up (turismul fiind unul dintre domeniile prioritare, în programele naţionale există finanţări pentru turism în toate programele, pentru că este unul dintre domeniile de competitivitate ale României). În perioada următoare, pe Programul Operaţional Regional, pe cele 800 de milioane, turismul este unul dintre domeniile eligibile pentru mediul rural, în timp ce turismul rural va beneficia de finanţări pentru infrastructura turistică în baza Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Hunedorenii interesaţi să acceseze fonduri pentru a deschide unităţi de turism pot căuta aceste detalii pe site-ul: imm.gov.ro

Tags: , ,

About Ada Beraru