Bradul micilor genii de la Fizitec

Articolul a fost vizualizat de 2,078 ori

Un brad unic, cu instalaţii de pom inedite, este rezultatul obţinut de “micile genii” de la Colegiul Traian Lalescu din Hunedoara, unde elevii pasionaţi de fizică şi-au inventat propriile decoraţiuni pentru Pomul de Crăciun. Cu câteva idei strălucite şi produse din comerţ, au reuşit să realizeze prima instalaţie din LED-uri, fără fire.

Copii Traian Lalescu 2“Este o simplă baterie tip buton, pe care ataşăm led-urile RGB şi aşa simplu obţinem micuţele lumini wireless pentru brad. Pentru ca acestea să nu cadă, peste ele se adaugă o simplă bandă izolantă, care să le menţină nemişcate. Acest “beculeţ” se poate prinde în brad, oriunde vrei să-l pui şi luminează. Pentru că ledurile au un mic program în interior, culorile alternează, nu se repetă şi aşa obţii varietate, pentru că fiecare led clipoceşte în altă culoare”, explică Alexandra Ferencz, una dintre elevele care fac parte din “comunitatea Fizitec”. Ideea copiilor din cercul de fizică al colegiului hunedorean este simplă şi ieftină. Cu câteva zeci de lei îţi pot lumina inteligent bradul de Crăciun, fără a avea nevoie de curent electric, doar cu ajutorul unei baterii plate şi a unor led-uri, care sunt programate să-şi schimbe luminile. Şi asta nu este totul – bradul fizicienilor are şi câteva instalaţii care răspund la semnale sonore! La un metru de brad, Alexandra bate din palme şi alte instalaţii luminoase tresar la fiecare pocnet. Ei bine, nu toate: „Una merge, cealaltă, nu”, constată nedumerită eleva în ajutorul căreia vine imediat profesorul. După o scurtă „consultaţie”, instalaţia bolnavă are şi un diagnostic – una dintre legături s-a slăbit, aşa că firele sunt întinse pentru „operaţie” pe o bancă, în timp ce elevii cotrobăie după alte câteva instalaţii „cu urechi muzicale”. Merg! – exclamă tinerii, iar unul visează: „Poate ne trezim cu nişte comenzi astronomice” .

Sărbători inedite cu Fizitec

„De fapt, este o simplă instalaţie care se cumpără din comerţ, doar că, de obicei, în cutia micuţă – care la noi este acum mai mare – se află tot «creierul» instalaţiei: este un circuit electronic, care are ca piesă de bază un microfon şi, prin intermediul unui circuit, instalaţia răspunde la semnalele sonore din jur. Cu cât frecvenţa sunetului este mai mare cu atât gradul de iluminare creşte. Astfel, când este linişte, instalaţia e stinsă şi porneşte practic când microfonul receptează sunetele şi semnalul luminos este trimis către beculeţe. În plus, sensibilitatea la sunet poate fi reglată de proprietar în funcţie de dorinţă”, detaliază elevul Răzvan Vînţan. Mai mult, datorită modului în care a fost gândită, instalaţia poate “dansa” pe acordurile din cameră şi transformă bradul într-o feerie muzicală, mai ales pe cel împodobit cu două-trei asemenea invenţii: “E foarte, foarte frumos să ai o asemenea instalaţie acasă, îţi dă o senzaţie deosebită, mai ales când eşti în jurului bradului şi vin colindătorii şi toţi văd cum becurile dansează pe muzica cântată de copii”, povesteşte Alexandra Ferencz, în timp ce altă tânără fiziciană, Elena Vremi, spune: “Sunt foarte interesante pentru că nu de multe ori pot să ai un asemenea brad şi o asemenea instalaţie în casă. Mai ales că sunt făcute de noi, le preţuim şi mai mult”. Sora ei, Roxana Vremi, face parte şi ea din Fizitec, un club al pasionaţilor de fizică, care şi-ar dori să-şi vadă instalaţiile în producţie de serie: “Am lucrat la ghirlande încă de anul trecut, doar că este mai greu să te descurci şi cu şcoala şi cu proiectele la care lucrăm. Ne-am dori să vadă oamenii ce facem, să se bucure şi ei alături de noi”.

Micile genii de la “Traian Lalescu”

Copii si brad Traian Lalescu 1Totul pleacă de la profesorul Mircea Nistor, care a reuşit să adune în jurul laboratorului de fizică câţiva copii pasionaţi şi gata să pună în practică teoria de la ore. “Ne-am plictisit de instalaţiile de brad clasice şi ne-am gândit să ne facem unele mult mai interesante, unele care răspund la sunete, astfel încât totul este mult mai incitant: beculeţele răspund la voce, la zgomote şi chiar la muzica din casă, iar, atunci când este linişte, stau cuminţi şi nu consumă deloc energie electrică. Cealaltă variantă, pe care deocamdată o avem numai în prototip, este inedită – sunt primele instalaţii de pom fără fire, realmente nu au cabluri. Ele scutesc omul de neplăcerea aceea de a descurca firele şi de a le întinde de fiecare dată când împodobesc bradul. Pur şi simplu, ele sunt independente şi am reuşit să le mărim autonomia la două săptămâni. Pot funcţiona în tot acest timp, zi şi noapte fără întrerupere şi niciun fel de intervenţie”, spune profesorul Mircea Nistor. Cei câţiva elevi din Fizitec şi profesorul lor aşteaptă ca ideile lor să ajungă şi la cei care îi pot susţine financiar.

“Suntem foarte mândri de rezultatele pe care copiii le obţin la fizică. De fapt, acest laborator este o adevărată pepinieră de premii şi de rezultate frumoase, de invenţii, de descoperiri. Este o efervescenţă maximă aici în laborator, alături de un om cu suflet deosebit, domnul profesor Mircea Nistor”, spune Magdalena Voinia, director adjunct la Colegiul de Informatică.

“Miciile genii” de la Fizitec şi profesorul lor nu sunt la singura ispravă care uimeşte privitorii. Au o mulţime de proiecte şi roboţei, toţi meşteriţi din materiale recuperate din diverse aparate, explică profesorul: “Noi lucrăm în diverse domenii, cum ar fi robotica, avem câţiva roboţi adevăraţi în laborator, pornind de la cel care “suflă” baloane. Avem şi teme legate de fizică aplicată, cum ar fi transpunerea în sonor a tuturor fenomenelor fizice, inclusiv a activităţii electrice a inimii, avem preocupări în domeniul generării energiei electrice prin metode neconvenţionale, generatoare termoelectrice, avem idei legate de generarea energiei electrice pe autostrăzi. Am şi obţinut premii de pe urma acestor idei. Din păcate, alţii le experimentează acum prin alte ţări. Noi avem idei, dar nu avem mijloace ca să le transpunem la scară 1 la 1, avem nevoie şi de ajutorul celor mari pentru asta. În concluzie, sunt zeci şi zeci de proiecte foarte interesante pe care zeci de copii de la noi le fac cu plăcere, mai ales în week-end-uri şi în vacanţe. Atunci, la noi, se lucrează cel mai mult”.

Tendinţele iernii pentru Bradul de Crăciun

Indifent dacă pomul este real sau artificial, în acest Crăciun bradul trebuie să strălucească în nuanţe de auriu, alb şi albastru. Specialista în decoraţiuni Lisa Hubbard, de la publicaţia “Country Living”, recomandă: “Dacă nu aveţi o ghirlandă, pur şi simplu, folosiţi o bandă textilă aurie care să înconjoare bradul în spirală, de la vârf până la crengile de la bază”. Un alt decorator crede că îţi poţi transforma Crăciunul în unul cu aer de excursie, dacă aşezi sub brad câţiva saci de dormit, alături de pungile cu cadouri. Un aranjament natural se poate obţine folosind conurile de brad, câteva ghinde aurii, alături de globuri albe de porţelan şi figurine origami sub formă de steluţe albe. Un brad inedit puteţi obţine dacă vopsiţi vechii soldăţei de plastic în alb şi îi aşezaţi în pom alături de globuri verzi şi o instalaţie de pom aurie. O împletitură pe care sunt prinse în buchet zeci de conuri de brad poate deveni o spirală inedită pentru pomul de Crăciun, alături de care decoratorii recomandă ornamente de un roşu aprins. Celor care iubesc natura, li se sugerează chiar realizarea propriului brad din conuri clădite sub formă piramidală într-un vas de lut cu baza mai mare de 15 cm. Pentru cei care iubesc florile, decoratorii au o propunere: folosirea de “Crăciuniţe” în tuburi cu apă, care se prind între crengile bradului alături de globuri mici care să pună în evidenţă vârfurile roşii ale florilor.

About Laura Oană