Hunedorenii nu se grăbesc să se vaccineze împotriva gripei

Articolul a fost vizualizat de 1,699 ori

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara au cerut Ministerului Sănătăţii 41 de mii de doze de vaccin, dar până în acest moment în judeţul Hunedoara au fost distribuite aproximativ 9.000 de doze. Campania de vaccinare a început pe 17 noiembrie, însă cererea este destul de scăzută.

gripa

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a solicitat, în aceast toamnă, Ministerului Sănătăţii 41.000 de doze de vaccin, dar în judeţ au ajuns doar puţin peste 9.000 de doze. Primele aproximativ 2.800 de doze de vaccin au fost trimise în judeţul Hunedoara la jumătatea lunii trecute, iar câteva zile mai târziu reprezentanţii DSP Hunedoara au primit o adresă din partea Ministerului Sănătăţii prin care au fost informaţi că s-a repartizat tranşa a doua de vaccin antigripal sezonier. Medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei, spune că, deşi judeţul nostru nu a primit niciun sfert din doze, reprezentanţii DSP se aşteaptă ca Ministerul să nu mai trimită (prea curând, cel puţin) alte doze. “În primele trei săptămâni din momentul în care am avut la dispoziţie dozele de vaccin antigripal doar câteva sute de persoane au dorit să se vaccineze, iar până nu vom folosi măcar cea mai mare parte a stocului nu putem face o nouă solicitare”, explică doctoriţa. De altfel, şi la nivel naţional, dozele de vaccin antigripal comandate anul acesta sunt în număr de numai 500.000, la jumătate faţă de cifra de anul trecut. Din cele 2.760 de doze de vaccin antigripal primite în prima tranşă, 310 doze sunt destinate imunizării angajaţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Lăsaţi săpunul să acţioneze pe mâini mai mult timp

Ca în fiecare an, în cadrul campaniei de vaccinare vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, cu boli cronice, mai ales boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi. Printre grupele de risc se numără şi personalul medical, care trebuie să se vaccineze tocmai pentru ca, în caz de epidemie, să poată continua furnizarea de servicii populaţiei. Pentru a se vaccina împotriva gripei, hunedorenii trebuie să-şi facă o programare la medicul de familie. În unităţi sanitare cu paturi va fi vaccinat doar personalul medical. Medicii spun că spălatul temeinic pe mâini cu apă şi săpun, şi lăsarea săpunului să acţioneze pe piele vreme de 40 de secunde, reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Totuşi, cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirilor o reprezintă vaccinarea antigripală. De altfel, reprezentanţii Oganizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat că anul acesta gripa ar putea lovi mai puternic decât în anii precedenţi. Asta deoarece una dintre tulpinile de gripă (H3N2) analizate în vederea preparării vaccinului contra lor a suferit mutaţii care vor scădea din eficacitatea vaccinului. Tulpina H3N2 a fost cea mai des întâlnită în sezoanele reci în care s-a înregistrat cea mai mare mortalitate. Din fericire, dacă la capitolul îmbolnăviri de sezon (răceli, pneumonii şi alte viroze) judeţul Hunedoara numără săptămânal sute de îmbolnăviri, până acum nu a fost identificat niciun caz de gripă.

O nouă criză de vaccin împotriva hepatitei

Dacă dozele de vaccin antigripal au ajuns în judeţ, însă nu sunt foarte căutate, bebeluşii hunedoreni se confruntă cu o nouă criză a vaccinului contra hepatitei B, care se administrează nou-născuţilor chiar în prima zi de viaţă. Aceasta este cea de-a doua criză din acest an, după cea din lunile august-septembrie. În cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie mai existau în judeţ doar 100 de doze de vaccin împotriva hepatitei B, dintre care 40 fuseseră împărţite între cele opt maternităţi, dar între timp stocul a fost epuizat. Totuşi, medicii precizează că riscul de a contacta hepatita B este redus la bebeluşi, deoarece boala se transmite prin sânge infectat. Singurul risc real este în cazul bebeluşilor născuţi din mame purtătoare ale acestui virus. Restul copiilor ar urma să fie vaccinaţi în următoarele luni de viaţă, iar medicii susţin că – deşi schema de vaccinare nu este respectată, din cauza lipsei dozelor de vaccin – eficienţa acesteia nu va fi diminuată. Totuşi, părinţii care nu sunt dispuşi să rişte sănătatea copiilor pot cumpăra vaccinul împotriva hepatitei B de la farmacii. Preţul unei doze este cuprins între 150 şi 200 de lei.

About Ada Beraru