Colţul expertului contabil: Luna decembrie – luna cadourilor, tratamentul fiscal al tichetelor cadou, primelor şi avantajelor în natură?

Articolul a fost vizualizat de 2,249 ori

În luna decembrie, majoritatea angajatorilor acordă salariaţilor lor cadouri sub formă de premii sau tichete cadou. Referitor la aceste beneficii acordate salariaţilor, angajatorii ar trebui să ştie care este tratamentul fiscal al acestora atât pentru ei, cât şi pentru salariaţi.

1. Pentru tichetele cadou

Prin legea nr. 193/2006, privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă la Art. 1 se prevede că ”Societăţile comerciale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, instituţiile din sectorul bugetar, unităţile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă”, iar la Art. 2. sunt prevăzute condiţiile în care se pot acorda acestea” –
(1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.”

Prin OUG 121/2011 s-a abrogat art. Art. 12., articol în care se prevedea că

”- (1) Sumele corespunzătoare tichetelor de creşă acordate de angajator, în limitele valorii nominale prevăzute la art. 7, se încadrează în categoria cheltuielilor sociale deductibile limitate, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. – (2) Sumele corespunzătoare tichetelor cadou şi tichetelor de creşă acordate de angajator nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial.” Şi, ca urmare, în această perioadă, la acordarea acestor beneficii pentru salariaţi trebuie să se ţină cont de următoarele reglementări:

a) Art.21 alin.3 lit.c) din Codul fiscal “cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, …”.

b) Normele metodologice aplicabile Art 55 alin. 2 pct. 68 “Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din: a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
1. recompensele şi premiile de orice fel;
2. valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creşă, tichetelor de vacanţă, acordate potrivit legii;”

c) pct. 70 din Normele metodologice aplicabile Codului Fiscal” (…winking – i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinaţiei şi cuantumului, prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.”

d) Nu sunt sume impozabile cele care se încadrează în prevederilor din normele metodologice aplicabile art. 55 alin. 4 a) din Codul fiscal, pct. 81.” Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, Zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat, precum şi pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, în ceea ce priveşte atât darurile constând în bunuri, cât şi cele constând în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.” Plafonul stabilit şi pentru acest an este de 150 lei.

e) Orice alte sume acordate fie sub formă de tichete cadou, premii sau avantaje în bani în afara celor precizate mai sus se vor impozita cu 16%, fiind incluse în venitul brut lunar din salarii, potrivit art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

f) În ceea ce îi priveşte pe angajatori, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli cu cadourile în bani şi în natură sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita cotei de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Pentru primele acordate de angajatori salariaţilor

Aceste sume sunt adăugate la salariul brut al lunii decembrie, astfel se vor calcula şi pentru acestea contribuţiile şi impozitul aferent. Pentru angajator aceste prime sunt deductibile fiscal. De asemeni, orice alte cadouri, altele decât cele menţionate anterior, sunt considerate avantaje în natură şi se calculează asupra lor toate contribuţiile sociale, precum şi impozitul pe venitul din salarii, iar angajatorul datorează contribuţiile sociale, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal indiferent de suma acordată.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului
Filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA