Unul dintre motivele de mândrie a hunedorenilor înainte de 1989 era caracterul puternic industrializat al judeţului. Automat, lucrul la mină sau în siderurgie însemna la acea vreme salarii mai mari şi un standard de viaţă mai ridicat. Pulsul industriei s-a diminuat continuu în ultimii 25 de ani, dar, venind de la un nivel foarte înalt de dezvoltare a marii industrii, încă judeţul Hunedoara face parte din mica familie românească în care principala ramură economică este industria.
Judeţe industrializate
Potrivit datelor prezentate de zf.ro, industria prelucrătoare reprezintă în economia judeţului o pondere de 37 la sută, urmată fiind de comerţ, cu 31 la sută şi energie şi gaze, 8 la sută.
Doar 16 judeţe din România îşi mai susţin economia prin producţie. Cel mai industrializat judeţ este Olt, unde industria prelucrătoare atinge 59 la sută din aportul la PIB-ul judeţului. Acolo găsim ca principal operator economic ALRO. Pe locul doi loc ca pondere a industriei se găseşte judeţul Argeş (55 la sută), pe teritorilul căruia găsim fabrica de automobile de la Colibaşi. Nu putem să nu observăm avântul economic al judeţului vecin Alba, care în epocă era un pitic din acest punct de vedere faţă de Hunedoara. Ei bine, astăzi, judeţul Alba îşi bazează 51 la sută din economie pe industrie, principalii investitori în zonă fiind nemţii de la Holzindustrie.
Judeţe comerciale
Un număr de 24 de judeţe îşi au ca principal pilon al economiei comerţul. Printre acestea găsim, surprinzător, şi foste judeţe industrializate. Astfel, în judeţul Cluj 39 la sută din economie este reprezentat de comerţ. Topul judeţelor “comerciale” este condus de Ilfov, unde 65 la sută din PIB-ul judeţului este asigurat prin acte comerciale. Există însă şi un judeţ în care coloana vertebrală a economiei este formată din companii care acţionează în domeniul energiei. Este vorba de Gorj, unde 29 la sută din activitatea economică se face în jurul industriei extractive.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.