Cristina Elena Radu – designerul de Miss World România, din Orăştie

Articolul a fost vizualizat de 2,636 ori

“Paşii pe care îi urmezi în viaţă te formează ca om – sunt cuvintele după care mi-am condus până acum viaţa şi cariera. Dintotdeauna am iubit frumosul, am avut o chemare către artă, către creaţie. Iar totul a decurs firesc”, povesteşte Cristina Elena Radu, o tânără care la şapte ani după terminarea facultăţii a reuşit performanţa de a avea aproape 20 de colecţii personale prezentate pe podiumurile de modă din ţară. 

Cristina Elena Radu este din Orăştie şi a absolvit designul vestimentar la Cluj. Una dintre colecţii este inspirată din tradiţia zonei de unde vine, zonă renumită pentru blănurile sale de calitate. “Blana reprezintă eleganţă şi opulenţă şi cred că fiecare femeie ar trebui să aibă în garderobă o blăniţă, chiar dacă nu e adepta blănurilor naturale. Eu, fiind şi din Orăştie, nu m-am putut abţine să nu o folosesc, în special pe cea de oaie, nu din cele luxuriante. Am avut deja câteva colecţii unde am folosit blănurile naturale”, spune tânăra care, pentru că mama ei este pădureancă din Poiana Răchiţelii, a folosit motive populare într-una din colecţiile din 2013, colecţie numită “Back to basics”: “Colecţia propusă reprezintă un mix între costumul tradiţional românesc şi ţinutele diafane. Ţinutele nu mai au rigiditatea costumului popular şi totuşi poartă elementele specifice care ne readuc nostalgia tradiţiei noastre. Acestea sunt stilizate, readuse în actualitate prin ţinute lejere. Am folosit şi mici accente care te duc cu gândul la costumul naţional”. Colecţiile ei te poartă printr-o lume a frumosului şi feminităţii. De un an s-a mutat înapoi la Orăştie şi este un pic dezamăgită de ce a găsit în judeţ: “În ţară, suntem pe drumul cel bun, lumea începe să accepte ideea de designer, ideea produselor unicat. Tot mai multe femei îşi doresc să nu apară la un eveniment cu aceeaşi rochie precum vecina de masă. În judeţ, e mai complicat, lumea încă crede că suntem croitori”, spune tânăra creatoare, care realizează zece rochii unicat pe sezon şi le lansează pe importante podiumuri de modă din ţară.

Se poartă culoarea

Un designer precum Cristina Elena Radu poate fi “folosit” nu doar pentru a crea o rochie aparte, ci şi pentru consiliere de specialitate. Aşa că, designerul recomandă: la petrecerile sfârşitului de an, se poartă culoarea. Specialiştii în modă spun că este foarte important ca, dincolo de tendinţe, o femeie să se simtă bine cu ceea ce poartă, iar rochia de petrecere nu trebuie să îţi incomodeze mişcările. “Eu vă recomand culoarea, deşi sunt mulţi care, atunci când nu ştiu ce să îmbrace, aleg negrul. Este un dress code şi întotdeauna negrul va fi în top, este elegant şi este o culoare cu care nu dai greş probabil niciodată. Dar un alt mare designer spunea: «Când eşti în dubiu, poartă roşu!». Eu cred că, pentru o femeie, roşul poate fi alegerea perfectă, pentru că exprimă pasiune şi dorinţă. Se spune că nu trebuie să-ţi lipsească din dulap «little black dress», dar eu cred că lângă ea trebuie să ai şi o «little red dress», adică micuţa rochie roşie care va fi perfectă pentru un cocktail, iar pentru Revelion şi Crăciun este alegerea cea mai bună. De multe ori, femeile aleg pentru Revelion o rochie lungă, ceea ce nu este greşit, dar dacă vrem să ne simţim bine, comod, acest lucru e oferit de o rochie de seară scurtă, ca să ne putem ridica la dans şi să rezistăm până dimineaţa. Eu recomand culorile tari, dar putem purta şi non culori, precum negrul, albul şi derivatele acestora. Culorile noului sezon însă sunt derivatele culorilor tari – dacă se poartă roşu, trebuie să ai şi un roşu pal sau un roşu prăfuit”, spune tânăra.

Modele unicat

Creatoarea de modă participă la evenimente de marcă în lumea modei din 2007: “A fost anul în care eu am terminat facultatea de profil din Universitatea de Artă de la Cluj, am urmat ulterior şi masterul timp de doi ani de zile. Cred că am vreo 20 de prezentări la activ în toată ţara. Apoi trei ani consecutiv am reprezentat România la Miss World, unde am îmbrăcat manechinele şi reprezentantele României cu creaţiile mele. Alături de alţi designeri am participat la acest eveniment de anvergură, care mi-a marcat cariera”, povesteşte Cristina. A obţinut mai multe premii de creaţie şi îşi îmbracă clientele pentru a le scoate în evidenţă personalitatea: “Dozajul de material trebuie să fie foarte bine pus la punct după ceea ce ţi se potriveşte. Trebuie să ai o rochie timeless, adică una care nu se demodează niciodată, cu un croi simplu, care poate fi accesorizată ulterior, cu o centură, aplicaţii sau un colier. Un designer trebuie să pună în valoare în primul rând femeia – un celebru creator de modă spunea că atunci când îi priveşti creaţile nu vezi prima dată rochia, ci femeia din ea. O rochie frumoasă trebuie să te întregească şi asta face un designer pentru tine. De fapt, rochia trebuie să-ţi fie a doua piele, să ţi se potrivească nu să te facă să te simţi o persoană diferită”. Cristina spune că nu reproduce niciodată rochii preluate din reviste, de pe Internet sau din alte surse, modele care aparţin altor designeri sau case de modă: “Modelele sunt gândite şi desenate de mine, sunt croite sub directa mea îndrumare. Noi, creatorii de modă, vizualizăm înainte ce i se potriveşte unei persoane, alegem după siluetă, după caracter, contează chiar şi primele cuvinte. Mie îmi plac culorile puternice şi întotdeauna le-am recomandat clientelor să meargă pe partea de culoare, să identifice la început culoarea care le reprezintă şi ulterior să aleagă o rochie care se potriveşte ca nuanţă şi croială cu ceea ce o face pe ea să se simtă bine”.

Rochii mulate pe personalitate

Tânăra colaborează cu mai multe firme, dar deocamdată nu are un magazin propriu unde să-şi vândă creaţiile. Clientele îi văd rochiile la prezentări sau pe pagina de facebook şi o contactează. Rochiile de ocazie sau cele casual pot fi alese şi achiziţionate după lansarea colecţiei, iar mărimile sunt cuprinse de obicei între numerele 36 şi 40. Preţul pentru o asemenea rochie unicat porneşte de 600 de lei: “E mult de muncă, după ce faci schiţa şi gândeşti modelul, vine partea complicată cu croitorii, care nu întotdeauna înţeleg ce le ceri. Apoi, e nevoie de lucru bine făcut, ni se spunea la facultate că nu trebuie să se vadă că rochia e făcută de croitor. O haină bine cusută se poate purta şi pe interior. Am încercat să păstrez o linie vestimentară ready-to-wear, uşor de purtat, dar în acelaşi timp sofisticată, inserând elemente haute-couture care dezvoltă un întreg univers pentru persoana care poartă haina. Un designer ar trebui să facă parte din persoanele de bază ale unui om. De ce? Pentru că el crează pentru ceea ce eşti tu ca femeie. Persoanele şi locul în care te prezinţi trebuie să te vadă pe tine, ca femeie care se simte bine în ceea ce poartă, femeia care emană bun simţ, eleganţă şi rafinament. Asta nu se poate obţine decât cu ajutorul unui designer care crează pentru tine. Eu recomand rochii comode, în croieli unice, deosebite, cu imprimeuri deosebite şi nu mă refer aici neapărat la imprimeul în culoare, ci şi la cel gen brocard, care pune în evidenţă feminitatea, un lucru pe care orice femeie îşi doreşte”. Cristina Elena Radu spune că, pentru a pătrunde în lumea modei, este nevoie de multă muncă şi de participarea la cât mai multe prezentări pe podium.

About Laura Oană