Handbal feminin, Campionatul European: Mare ghinion!

Articolul a fost vizualizat de 1,678 ori

Echipa feminină de handbal participă la acest sfârşit de an la turneul final al Campionatului European, găzduit de Ungaria şi Croaţia. O întrecere extrem de puternică, în care principalele favorite la titlu sunt cotate Norvegia, Ungaria şi Danemarca. Fetele lui Gheorghe Tadici au plecat spre Debrecen (acolo unde dispută meciurile din grupă) cu o misiune foarte grea, ţinând cont că aveau de înfruntat două dintre favorite, Norvegia şi Danemarca, grupa fiind completată de Ucraina.

Debut dezastruos

handbalPrimul meci al “tricolorelor” a fost un fiasco total. Chiar dacă aveau în faţă puternica reprezentativă a Norvegiei pe care nu o mai învinsesem într-un meci oficial de 14 ani, gândeam că vom avea o comportare care să ne dea speranţe pentru ceea ce va urma. Din păcate, pe teren nu a existat decât o singură echipă, cea a nordicelor, care chiar dacă au un lot aflat în ”tranziţie”, au predat o lecţie perfectă de handbal. Au jucat agresiv ambele faze, iar viteza de joc a fost una deosebită. De partea cealaltă, Neagu şi echipierele ei au părut complet depăşite de importanţa meciului, evoluând lamentabil, bătrâneşte, fără să pară că îşi doresc să practice acest sport de echipă. Doar debutul a fost unul aparent echilibrat, 2-3 (min. 6), pentru că ceea ce a urmat a fost un adevărat coşmar. Norvegiencele au preluat în totalitate iniţiativa şi au penetrat când au vrut şi când nu au vrut poarta lui Paula Ungureanu. S-a ajuns la 2-8 (min. 16), iar lucrurile erau clare. Fetelor noastre le-a fost dificil să găsească drumul spre poarta adversă, iar când te bazezi în atac doar pe aportul Cristinei Neagu, speranţele sunt minime într-un rezultat pozitiv. Debusolate complet, fetele lui Tadici au intrat la vestiare cu un pasiv de 9 goluri, 7-16. Degringolada a continuat şi în actul secund, mai ales că ne-a fost greu să transformăm şi aruncările de la ”7” metri (din opt am ratat patru). Pe aceste coordonate, Norvegia şi-a văzut de treabă, transformându-ne într-o echipă oarecare, ajungându-se în minutul 43, la un umilitorul 10-23. Schimbând ”liniile”, norvegiencele nu au mai forţat, astfel că, la final, diferenţa a fost una mai ”dulce” (19-27), dacă se poate spune aşa.

La câteva secunde de o mare surpriză

După eşecul usturător din prima partidă, era greu de anticipat că reprezentativa României va putea să facă faţă celorlalte nordice. Transformarea a fost însă una de-a dreptul miraculoasă, dar finalul ne-a trădat. Tadici le-a surprins pe daneze cu Adriana Ţăcălie (25 de ani), care a făcut o partidă memorabilă, alături de consacrata Cristina Neagu. Ambii interi au înscris împreună 20 din cele 29 de goluri (câte 10 , fiecare), fiind principalele noastre ”guri de foc”. Am avut în faţă o altă formaţie a României, mult mai motivată, care îşi juca poate ultima şansă de a intra în grupele principale. Tonul l-a dat Adriana Ţăcălie prin golul marcat în primul minut, iar după alte patru ne distanţasem la patru lungimi. Danezele au reuşit oarecum să echilibreze, apropiindu-se la două goluri, 6-4 (min. 9), 10-8 (min. 17), 13-11 (min. 22), dar finalul reprizei ne-a aparţinut, refăcând diferenţa de patru goluri din startul jocului, 16-12 (min. 30).

Altfel aveau să stea lucrurile în cel de-al doilea mitan. Oboseala a început să îşi spună cuvântul, în timp ce, de partea cealaltă, fetele lui Jan Pytlick au început să intre tot mai bine în meci. Şi astfel, de la 20-17 (min. 37), s-a ajuns pentru prima oară la egalitate, 20-20 (min. 41). Din fericire, nu am cedat şi, în doar trei minute, am înscris de trei ori consecutiv, iar speranţele într-un succes creşteau din nou. O eliminare de două minute şi câteva neatenţii au făcut ca Danemarca să treacă pentru întâia oară la conducere în minutul 51, 23-24. Va urma oare căderea psihică cu care ne obişnuieserăm în atâtea rânduri? Nu, pentru că, impulsionate de Neagu, fetele noastre revin şi pun între ele şi adversare o diferenţă de două goluri, 29-27, când mai rămăseseră de jucat mai puţin de două minute. Din păcate, finalul ne-a trădat din nou. Danemarca a jucat totul pe o singură carte, a scos pe faza de atac din poartă şi portarul, introducând un al şaptelea jucător de câmp, a marcat pentru 29-28, apoi am pierdut atacul pe ”pasiv” şi, când mai erau doar 1-2 secunde, Thorsgaard a egalat in extremis. Ghinion imens, dar o altă faţă a fetelor noastre, care trebuie să obţină cel puţin un nou egal în această seară în faţa Ucrainei, pentru a trece în grupele principale.

Tags: ,

About Ion Bădin