La firul ierbii: Steaua, între campionat şi Europa

Articolul a fost vizualizat de 1,352 ori

Trebuie să recunosc că, în ultimii 2 – 3 ani, am urmărit destul de puţin evoluţia fotbalului intern, la nivelul primei ligi. Iar din acest sezon, de când drepturile de televizare au fost adjudecate de un post de ”nişă”, singurele secvenţe video pe care le-am urmărit au fost cele din rezumatele prezentate, în rest, documentânu-mă din materialele scrise de colegii din media. Chiar şi în aceste condiţii pot să exprim câteva opinii legate de prima parte a campionatului, care s-a încheiat de puţin timp.

steaua2Chiar dacă suntem doar la jumătatea competiţiei, ”roş-albaştrii” par a se îndrepta cu paşi siguri spre cel de-al treilea titlu consecutiv şi al 26-lea din istoria clubului. Cel puţin aşa ne arată datele statistice ale turului, pe care elevii lui Costel Gîlcă l-au încheiat în poziţia de lideri incontestabili, la o diferenţă de opt puncte faţă de Petrolul Ploieşti şi nouă de CFR Cluj-Napoca, două grupări care par a se confrunta cu probleme deosebit de delicate, ceea ce ar putea să le creeze mari necazuri pentru retur. În ecuaţia primelor locuri, dar nu şi în lupta pentru titlu, s-ar mai putea implica Astra Giurgiu, dar şi surprizele numite ASA Tg. Mureş şi CSU Craiova, ultima, neînvinsă în ultimele 11 etape, de când gruparea din Bănie i-a adus pe banca tehnică pe Tilihoi şi Cîrţu. Nu putem spune însă că gruparea din Ghencea este una la care domneşte liniştea şi buna dispoziţie. Au fost destule probleme majore, începând cu condamnarea definitivă a finanţatorului clubului, Gigi Becali, urmată de o altă trimitere după ”gratii”, a binecunoscutului MM Stoica, şi terminând acum cu câştigarea de către Ministerul Apărării Naţionale a dreptului de a folosi marca şi sigla clubului.

Cu toate aceste neajunsuri, situaţia a fost gestionată foarte bine, cel puţin până la această oră, astfel că performanţa nu a fost pusă în pericol. Sau, cel puţin, aşa pare din exterior. Hegemonia Stelei a reînceput în urmă cu două campionate când, avându-l pe banca tehnică pe Laurenţiu Reghecampf, ”roş-albaştrii”au readus titlu în Ghencea după o secetă de şase ani. Mai mult, Reghecampf a ”bisat” în această vară, după care a spus ”pas” şi a dat curs ofertei mai mult decât tentante de a antrena în Golf, pe milioane de ”petro-dolari”. Şi nu a plecat cu mâna goală, luându-l cu el şi pe mijlocaşul la ”închidere”, Pintilii. Asta după ce Steaua îi mai pierduse pe Chiricheş, Bourceanu şi Rusescu, piese importante în angrenajul echipei, dar care îşi găsiseră înlocuitori. Dar plecările nu aveau să se oprească aici. Au ales campionatele din Italia şi Anglia, portarul naţionalei, Tătăruşanu, şi fundaşul Gardoş, iar atacantul italian Piovaccari, împrumutat de la Sampdoria, a preferat Spania. Oficialii Stelei nu au stat însă cu mâinile în sân şi reuşiseră încă din iarnă două transferuri ”bombă”, prin aducerea mijlocaşului Lucian Sânmărtean, declarat fotbalistul acestui an şi a atacantului Claudiu Keseru, două piese care şi-au pus pregnant amprenta asupra parcursului actual al echipei. Şi nu a fost totul. Au revenit în România portarul lituanian Arlauskis, fundaşul de bandă Paul Papp, care a fost cedat definitiv de Chievo Verona, iar doi foşti stelişti, Bourceanu şi Rusescu, au reajuns şi ei acasă sub formă de ”împrumut”de la echipele cu care au contract, FC Sevilla, respectiv, Trabzonspor. Lor li s-au mai adăugat fundaşul Luchin (Botev Plovdiv) şi mijlocaşul olandez, de origine surinameză, Breeveld (Pandurii Tg. Jiu). Gigi Becali a găsit înlocuitor şi pentru Reghecampf, instalându-l ca antrenor pe un fost stelist, Costel Gîlcă.

Steaua confirmă

Cu un lot echilibrat valoric, Steaua a reuşit să domine de o manieră categorică acest tur de campionat, înregistrând 14 victorii, un egal, dar şi două eşecuri. Una dintre cele două înfrângeri a fost o mare surpriză, ea fiind înregistrată chiar în propriul ”fief”, în faţa nemţenilor de la Ceahlăul (0-1), echipă care se îndreaptă cu paşi siguri spre liga secundă. A doua a venit în etapa cu numărul 12, cu acelaşi scor, pe terenul din Tg. Mureş, după un meci cu scântei, în care i-au căzut victime Rusescu (revenit pe teren doar de câteva zile) şi Keseru, arbitrul Istvan Kovacs neacordând un penalty oaspeţilor. Egalul, 0-0, a fost acasă cu Astra Ploieşti, în rest fiind numai succese, chiar dacă ultimul, cel cu CSMS Iaşi, care se află pe loc retrogradabil, a fost obţinut abia în minutul 95. Campionii deţin aproape toate superlativele acestei prime jumătăţi de campionat, cu cel mai bun atac, prin cele 36 de goluri marcare, dar şi cea mai bună defensivă, cu doar 8 goluri la pasiv. Ca să nu mai spunem că vârful Keseru a egalat un record valabil din 1993, înscriind în meciul cu Pandurii Tg. Jiu toate cele şase goluri ale meciului. În aceste condiţii este greu de crezut că în retur se va întâmpla vreo minune. Jucătorii din Ghencea îşi doresc chiar ”eventul”, ţinând cont că s-au calificat şi în semifinalele ”Cupei României”, după ce au trecut în ”sferturi”, după un penalti cu ”cântec”, de revelaţia acestui final de tur, CSU Craiova.

La un meci de “primăvara” europeană

Băieţii lui Costel Gîlcă îşi doresc să încheie acest an cu o calificare mult dorită în primăvara europeană. După ce au ratat la ”mustaţă” prezenţa în grupele principale din ”Champions League”, pierzând dramatic, la lovituri de la ”11” metri în faţa bulgarilor de la Ludogorets, campionii României se află în această seară pe ”Naţional Arena” la 90 de minute de calificare din grupele ”Europa League”. ”Roş-albaştrii” ocupă locul trei într-o grupă care are lider pe ucrainienii de la Dinamo Kiev cu 10 puncte, urmaţi de danezii de la Aalborg, care au acumulat 9 puncte. Steaua, care are în prezent 7 puncte (6-0 şi 0-1 cu Aalborg, 2-0 şi 2-2 cu Rio Ave şi 1-3 cu Dinamo Kiev), are nevoie de toate punctele în întâlnirea cu fosta campioană a Ucrainei, grupare deja calificată. Steliştii sunt însă la mâna portughezilor de la Rio Ave, care nu au voie să piardă pe propriul teren în faţa reprezentanţilor Danemarcei. Să sperăm că, aşa cum a făcut-o de atâtea ori în ultimii ani, cea mai titrată echipă de fotbal românească va reuşi să ne ofere o nouă bucurie, acea a unei calificări, care i-a scăpat printre mâini la Aalborg, după un meci pe care l-a avut la dispoziţie.

Tags: , ,

About Ion Bădin