Nu mai vin chinezii la CEH. Acum vin americanii!

Articolul a fost vizualizat de 1,613 ori

Soarta Complexului Energetic Hunedoara depinde deja de foarte multe variabile. Valorile a cel puţin două dintre ele sunt esenţiale: gradul de tehnologizare şi accesul la piaţa de energie. Prima o condiţionează pe a doua prin influenţarea în minus a preţului de vânzare a MW-ului. Retehnologizarea la CEH înseamnă câteva zeci de milioane de euro. Autorităţile şi-au luat mâna de pe colosul industrial hunedorean lăsându-l să-şi găsească singur finanţare sau să moară.

Povestea cu chinezii

america chinaŞi totuşi ca să nu se zică că nu fac nimic, din când în când, figuri ale Guvernului Ponta lansează câte un zvon menit a trezi speranţa aproape pierdută. A fost povestea cu chinezii care ne-a prezentat o realitate virtuală, în ale cărei miraje marea Chină aştepta să vină cu 270 de la milioane de euro să izbăvească tehnologic termocentralele de la Mintia, Paroşeni şi în mineritul Văii Jiului. Au trecut luni bune de la primul anunţ făcut la începutul toamnei, au venit alegerile, premierul Ponta nu a devenit preşedinte, iar povestea asta cu chinezii s-a sleit total.

Americanii vor acum să vină

Autorităţile nu pierd însă vremea. Oamenii vor poveşti pozitive. Aşa se face că, recent, Răzvan Nicolescu, până nu demult ministrul delegat pentru Energie, a lansat o petardă clasică deja: “Vin americanii!”. La CEH. “Interesul scris manifestat de Quintana în privatizarea CEH este unul extrem de important. Vorbim despre o companie foarte mare, cu profil minier. Este vorba despre al doilea deţinător de rezerve de cărbune din SUA, după Guvernul Federal. Ar fi o oportunitate majoră de menţinere a locurilor de muncă din judeţul Hunedoara. Cred că e important ca CEH să devină interesant pentru o companie cu profil mai mult minier, cum e şi Quintana, decât pentru una cu profil mai mult energetic, tocmai datorită particularităţilor societăţii hunedorene. Sper ca Guvernul şi ministerul împreună cu conducerea CEH să concretizeze aceste semnale pozitive venite de peste Ocean”, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care nu va mai face parte din viitorul Guvern.

Nicolescu a susţinut că la CEH este nevoie urgentă de bani pentru investiţii, dar şi de o echipă managerială mai bună, care să demonstreze integritate profesională.

Cine sunt cei de la Quintana?

Quintana Minerals Corporation a fost formată, în 1963, ca o societate de explorare minieră şi de producţie şi, ulterior, a devenit o companie activă de explorare şi dezvoltare prin proiecte miniere implementate de-a lungul Americii. Quintana Minerals Corporation este în prezent o companie de management de energie şi de resurse naturale pentru un portofoliu larg de companii private cotate la bursă, între care şi Quintana Energy.

În luna septembrie, Răzvan Nicolescu s-a întâlnit, la Houston, cu reprezentanţii mai multor importante companii americane. Atunci a avut loc şi o primă discuţie cu Corbin Robertson, preşedintele Quintana Minerals Corporation.

About Adrian Sălăgean