Sărbătoarea Ansamblului “Poieniţa”

Articolul a fost vizualizat de 1,836 ori

“Sărbători fericite şi la mulţi ani” – este urarea celor din Ansamblul Poieniţa, aplaudat de sute de spectatori, minute în şir, la spectacolul aniversar. Înfiinţat în urmă cu 15 ani de profesoara Olivia Niţescu, ansamblul Colegiului Naţional Decebal din Deva a fost sărbătorit cu sala plină şi o mulţime de colindători pe scenă.

ansamblul poienita„Deschide nană uşile, că vin pruncii cu dubile, colindele, colind”, cu acest colind au deschis spectacolul cei de la „Poieniţa”. Acum 15 ani, o profesoară iniţia un proiect curajos: împreună cu un grup de eleve, Olivia Niţescu intra în lumea muzicii populare autentice. A căutat un grup inimos de copii, pe care i-a învăţat să cânte colinde, le-a educat dragostea de folclor şi mândria de a purta costumul popular românesc. Ideea unui ansamblu a prins repede rădăcini, iar elevii au răspuns cu entuziasm la evenimentele care au promovat tradiţiile autentice şi cântecul popular românesc. “Primul gând a venit, de fapt, de la mama mea, pentru că ea mi-a insuflat dragostea pentru cântec şi de la ea am moştenit vocea. Apoi, în şcoală, am găsit un climat foarte bun pentru educaţie muzicală şi pentru păstrarea tradiţiei. Acolo, la “Decebal”, mi-a venit ideea acestui grup, mulţumesc celor de acolo pentru că oferă toate oportunităţile ca un astfel de ansamblu să se dezvolte”, a mărturisit iniţiatoarea grupului. Zeci de decebaliste au cântat, de-a lungul timpului, în ansamblul folcloric. Acum, sunt medici, economişti, farmacişti, profesori, arhitecţi şi chiar oameni de afaceri. Şi-au păstrat dragostea pentru folclor deprinsă şi în timpul liceului. La spectacol, pe scenă, alături de ansamblu, au venit să colinde şi alţi decebalişti, precum fraţii Ioan şi Maria Trifon. Mai mulţi artişti au venit să se alăture celor de la Poieniţa: printre ei, Mara Alimpescu, o copilă din Haţeg care te farmecă cu vocea ei curată şi colinde bine alese despre mântuirea omului: “Numai tu, Doamne, îi ştii/ Când îi sfârşitu lumii… Judecata-i lucru sfânt/ Unde şi-mpăraţii plâng”. În culise, Mara mărturiseşte: “Am un sentiment special pentru toate melodiile, dar, pentru colind simt cel mai frumos”.

Botezat după satul lui Drăgan

Mulţi interpreţi cred că perioada sărbătorilor de iarnă este una specială. La fel e şi pentru grupul recent sărbătorit: ansamblul a fost “botezat” în timpul unui concert de colinde, în aer liber. Astfel, a primit numele Poieniţa, satul unde s-a născut regretatul Drăgan Muntean. La balconul Prefecturii, la invitaţia marelui interpret pădurean, acesta a întrebat cum se numeşte grupul, iar coordonatoarea a sugerat: „Poieniţa”, după numele localităţii natale a marelui interpret, Poieniţa Voinii. Momentul a rămas şi cea mai dragă amintire a profesoarei Olivia Niţescu: “La Deva, în urmă cu 13 ani, am colindat împreună cu Drăgan Muntean şi el era bucuros atunci că a găsit iubitori de folclor autentic şi mai ales că fetele au învăţat câteva colinde din Ţinutul Pădurenilor”. În timp, repertoriul s-a îmbogăţit, iar generaţii noi de liceene au asigurat continuitatea grupului. După doi ani, Ansamblul Poieniţa era deja cunoscut şi invitat la diverse evenimente culturale. Acum, conducerea Colegiului Naţional Decebal a mulţumit elevelor din ansamblu şi coordonatoarei care a iniţiat acest proiect de promovare a tradiţiilor meleagurilor hunedorene. “Un gând de recunoştinţă vreau să-i transmit profesoarei Olivia Niţescu care a condus Ansamblul Poieniţa cu rezultate foarte frumoase şi a reuşit de fiecare dată să ducă, dincolo de zidurile colegiului, numele acestei prestigioase unităţi de învăţământ”, a spus directorul Colegiului Naţional Decebal, Florin Ilieş, după ce i-a oferit un buchet de flori.

Pe scenă au urcat nume importante ale folclorului hunedorean: Cristian Fodor, Valentin Crainic, Ovidiu Olari, Lenuţa Evsei, Alisa Toma şi Bianca Iacoboni, interpreţi care, de-a lungul timpului, au colaborat cu grupul de la Colegiul Decebal. Acum, au cântat alături de fetele din ansamblu şi “colinda colindelor”, adică “O ce veste minunată”. Iar sala a cântat împreună cu ei, ca să se prindă urările colindătorilor: “Să vă fie viaţa plină de belşug şi de lumină”.

About Laura Oană