“Varodi are liber să iese din ţară şi Litera să plece la altă casă”, scria, săptămâna trecută, Mihaela Tămaş, în Servus Hunedoara. Are voie să să ducă, cum ar veni. Eu aş fi scris “să iasă”, nu “să iese”.
“Pompierii şi reprezentanţii companiei de gaz, au trecut la catedră”, ne informează tot Mihaela Tămaş, în Servus Hunedoara. De când n-am mai “dat o geană” prin Servus, văd că oamenii îşi fac de cap, pun virgule între subiect şi predicat, ba le mai şi scriu cu roz, în titlu, să sară bine în ochi. Cred că Servus Hunedoara nu mai are corector de mult! Păcat.
“Atenţie, la trichineloză!”, zice Raluca Stroia, în Glasul Hunedoarei. Din nou, o virgulă acolo unde nu era necesară. Ce s-a întâmplat cu voi, oameni buni? S-au dat virgule gratis la Primărie şi aţi luat şi voi câte o cutie, să vă ajungă pentru tot anul?
“Autobergamo a remizat la Călăraşi rămâne lideră!”, scria, entuziasmat, un jurnalist de la Servus Hunedoara. Ce virgule, nu aţi văzut că le-au luat pe toate Mihaela Tămaş şi Raluca Stroia? De unde să-i mai fi rămas şi lui? El a pus titlul, virgulele să mai aştepte, doar e clar ce-a vrut să spună: Autobergamo rămâne lideră la Călăraşi, unde a remizat. Sau nu?
Raluca Polmolea ne spune, în Servus Hunedoara, că “DSVSA Hunedoara intensifică controale în perioada sărbătorilor de iarnă”. Nu controalele, controale. Intensifică controale. Mi-aş dori să-i pot obliga pe ziarişti să-şi citească cu (sic!) voce tare toate cacofoniile, poate aşa ar încerca să le evite.
Credeam că s-au cernut ziariştii din presa locală care nu ştiu să scrie în limba română. M-am înşelat. Iată, Raluca Polmolea, de la Servus Hunedoara, habar nu are cum şi unde se pun “i”-urile. Când am citit prima dată “potrivit reprezentanţiilor CJAS Hunedoara”, am crezut că e o scăpare. Dar am dat, în acelaşi articol, peste o repetare a greşelii: “potrivit reprezentanţiilor ministerului de resort”, ca mai apoi să citesc şi “nu pun la dispoziţia clienţiilor condica de sugestii şi reclamaţii”. E clar, fata asta crede că după fiecare “ţ” trebuie puşi doi “i”. Trist de tot, dar ăştia ne sunt ziariştii, cu ăştia defilăm. Şi le dăm peste nas de câte ori îi prindem cu “i”-ul în sac.
M-am grăbit să spun despre Mihaela Tămaş că pune virgule peste tot. Iată că nu e cazul de fiecare dată. Pe prima pagină a cotidianului Servus Hunedoara, ziarista a pus titlul: “Preşedintele CJ Hunedoara trimis în arest la domiciliu”. Aş vrea să-mi spună colega unde-i predicatul în această propoziţie.
“Dubaşii din Lăpugiu colindă la Muzeului Satului din Bucureşti”, ne anunţă Servus Hunedoara. Sau Servusului Hunedoarei, ca să fiu în ton cu greşeala lor.
“Şoferul unui TIR a confundat şoseaua cu un câmp şi a încercat să întoarcă autotrenul chiar în milocul drumului”, scria Loredana Stănescu, pe site-ul Hunedoara Liberă. Ştirea este ilustrată cu o fotografie făcută din confortul autoturismului, că doar cine are nevoie de imagini clare şi nu făcute prin parbrizul ud şi aburit al unei maşini încălzite? Cum cine, presa. Dar staţi, că asta nu-i tot: “Potrivit oamenilor legii, şoferul unui TIR înmatriculat în Polonia şi-a dat seama că a greşit drumul şi a încercat să întoarcă, moment în care a fost lovit în partea laterală stângă de un autoturism înmatriculat în Hunedoara. Se pare că nu au rezultat victime, însă autovehiculele au fost avariate. Traficul nu a fost blocat”. Într-o vreme, circula un banc: cică şoferul unui autoturism de teren frânează brusc, fiind lovit din spate de o maşină mică. Pe afişajul din bord îi apare mesajul: “Found new hardware. Install?” (“Am găsit hardware nou. Doriţi să-l instalaţi?”, într-o traducere aproximativă). Ei, cam aşa o fi fost şi cu TIR-ul lovit din lateral de o maşină mică.
Jurnaliştii de la Mesagerul Hunedorean joacă “alba-neagra” cu cititorii care preferă să citească articolele pe site şi nu pe hârtie. Multe diacritice se pierd “pe drum” atunci când textele sunt transferate de pe hârtie pe site, iar cei de la Mesagerul au pierdut chiar căciuliţa “ă”-ului de la “Bulina neagră”. Astfel, ea a devenit “Bulina neagra”. Dacă ar fi asta cea mai mare greşeală din presă, cât de fericit aş fi!
Când vedeţi cuvântul “anchetă”, la ce vă gândiţi? Eu mă gândesc la un material jurnalistic amplu, care la final face ca nişte “capete” să pice. O anchetă serioasă poate da jos miniştri, poate răsturna guverne, poate închide firme etc. Ei bine, atunci când am citit supratitlul “Anchetă Servus Hunedoara”, mi-am zis: “S-a terminat! S-au apucat cei de la Servus de făcut jurnalism (serios)!”. Ei, aş.
“Adrian Pribac, jucătorul turului în Liga a IV-a” este titlul. Încă mai era un pic de speranţă. Anchetă în domeniul sportului, tot e ceva. Dar să vedem ce zice autorul: “Cum în această perioadă e ora bilanţurilor, anchetelor şi a clasamentelor, cotidianul nostru a făcut un sondaj printre antrenorii celor 15 echipe din principalul eşalon fotbalistic al judeţului, pentru a desemna cel mai bun jucător al sezonului de toamnă în Liga a IV-a”. Aha, bine. M-am entuziasmat degeaba. Pentru jurnalism cu anchete, apăsaţi tasta 2.
Mihaela Petroşan, de la Informaţia de Hunedoara, scria aşa: “Consilierul judeţean Dorina Pleşcan (UNPR) are un mare necaz, după ce fiul său, Ovidiu Daniel Pleşcan, a ajuns în atenţia DIICOT bănuit că ar face parte dintr-o reţea infracţională profilată pe prostituţie. Mai mult, Dani Pleşcan este bănuit a fi coordonator al unei reţele de proxenetism şi prostituţie, cu activitate în Valea Jiului”. Ce-i ăsta, jurnalism sau Radio Şanţ? Vorbim despre oameni cercetaţi pentru proxenetism sau despre “biata maică-sa”, precum băbuţele de la parter, care ştiu mereu ce se întâmplă în bloc?
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.