Vasile Ionaş, istoricul de onoare al Devei

Articolul a fost vizualizat de 1,871 ori

“Este o comoară de suflet, este o comoară de stil de viaţă, de muncă, de rigurozitate, o comoară de implicare în viaţa celor din jurul nostru, pe care noi, cei care am rămas, încercăm să o păstrăm”, declara Mihai Ionaş, fiul regretatului Vasile Ionaş, doctor în istorie şi fost director al Arhivelor Naţionale, după ce tatăl său a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al Devei de la autorităţile locale. Gestul a fost considerat de colegii de breaslă drept “un act de dreptate”. 

Vasile Ionaş – omul care a redezvăluit parte din istoria judeţului Hunedoara

Vasile Ionaş – omul care a redezvăluit parte din istoria judeţului Hunedoara

Prea puţini sunt cei care ştiu ce înseamnă, pentru Deva şi istoria judeţului, faptul că Vasile Ionaş nu şi-a putut duce la capăt cercetările. Pentru că istoricul s-a stins luna trecută, sute, poate mii de documente vechi de veacuri, acte importante pentru istoria acestor locuri, vor rămâne “la rece”, în rafturile arhivelor, poate pentru eternitate. După 40 de ani de muncă în Arhivele Naţionale, filiala judeţeană Hunedoara, în care a urmat cursuri de specializare în limba şi paleografia latină, dar şi stagii de pregătire în Franţa şi Italia, Vasile Ionaş era unul dintre cei mai buni specialişti în paleografie, adică în “citirea” scrierilor aşa cum au fost de-a lungul vremii. Trebuie doar să ştiţi că, până în secolul al XV-lea, se folosea scrierea gotică, apoi încep scrierile moderne, care diferă însă foarte mult, iar limba oficială a Principatului Transilvaniei până la 1785 a fost limba latină medievală, în care sunt scrise un număr impresionant de mare dintre documentele din arhivele hunedorene.

Mai mult, Vasile Ionaş lucra la “Monografia Devei”, iar cercetările sale ar fi adus volumului amănunte de seamă din trecutul aşezării: “L-am cunoscut timp de 25 de ani. Anual, am desfăşurat multiple activităţi în domeniul istoriei, a scris articole la publicaţii de prestigiu, a colaborat la elaborarea multor monografii ale comunelor din judeţ, inclusiv la patru volume din «Monografia judeţului Hunedoara», iar acum făcea partea din colectivul care pregătea «Monografia Devei». Noi avem peste 300 de fotografii vechi ale oraşului, iar dânsul urma să intre în arhive şi să caute documente şi informaţii care să explice acele cadre. Îmi amintesc că vroia să propună autorităţilor ca, după finalizarea refacerii centrului vechi, să se monteze pe fiecare clădire importantă câte o plăcuţă care să spună istoria clădirii respective. Vroia ca acest oraş să trăiască nu doar ca arhitectură, ci şi prin încărcătua istorică şi povestea locurilor”, povesteşte colonelui în rezervă Dănilă Moldovan, preşedintele Asociaţiei “Casina Română”. Acesta menţiona în faţa aleşilor locali: “Vasile Ionaş merită să facă parte din galeria personalităţilor culturale ale oraşului. Aţi ales bine!”.

“Cu toată recunoştinţa”

Mihai Ionaş spune că diploma acordată tatălui său post-mortem înseamnă enorm pentru întreaga familie a istoricului hunedorean

Mihai Ionaş spune că diploma acordată tatălui său post-mortem înseamnă enorm pentru întreaga familie a istoricului hunedorean

“Vă mulţumesc pentru iniţiativa avută şi pentru consideraţia şi aprecierea pe care o acordaţi muncii, carierei şi eforturilor depuse de tatăl meu. Această diplomă înseamnă foarte mult pentru noi”, spune Mihai Ionaş, fiul istoricului, care şi-a petrecut multe zile din luna decembrie 2014 la biroul tatălui său, încercând să orânduiască munca cercetătorului: “Mai am încă mult de căutat, nu pot spune că am găsit tot ce avea în lucru, dar am dat peste o lucrare neterminată – «Monografia localităţii Bobâlna», dar sunt şi multe altele. Ştiu că munca tatălui meu este una importantă şi sunt gata să pun la dispoziţia autorităţilor sau colegilor săi documentele pe care le pot folosi. Nici măcar nu vă pot spune dacă este vorba de zeci sau sute de asemenea texte”. Înainte de înmânarea diplomei, un moment a aparţinut Asociaţiei Profesorilor de Istorie “Clio”, filiala Hunedoara, reprezentată de Adrian Liga: “A fost o mare onoare pentru noi ca să-l avem ca membru asociat, ca un colaborator excepţional al Revistei «Perspective Istorice», ca un important interlocutor al emisiunilor TV «Feţele nevăzute ale istoriei». Cunoscându-l mai aproape, ne-a surprins într-un mod extrem de plăcut erudiţia sa, modestia, bunul simţ şi înţelegerea fenomenului istoric, peste pasiuni, punând în faţă raţiunea. L-am văzut supărat şi trist atunci când în locul dialogului istoric s-a aşezat înverşunarea şi jignirea. (…winking Dumnezeu să-l aibă în pază, iar modelul lui să rămână unul de urmat şi pentru generaţia tânără de istorici”. Primarul Petre Mărginean i-a înmânat lui Mihai Ionaş diploma de cetăţean de onoare al Devei: “Cu toată recunoştinţa noastră”. Istoricul Vasile Ionaş s-a stins la 68 de ani, fulgerător, lăsând în urmă, ca o ciudată coincidenţă, o ultimă lucrare a sa publicată în volumul IV al “Monografiei …”, lucrare despre “Sănătatea populaţiei din judeţul Hunedoara”.

About Laura Oană