Primăriile hunedorene nu majorează impozitele în 2015

Articolul a fost vizualizat de 1,396 ori

Majoritatea administraţiilor locale din judeţul Hunedoara au decis să menţină şi în 2015 tarifele de anul trecut. Cu câteva excepţii de la regulă, primarii şi consilierii locali hunedoreni anunţă că nu au de gând să-i împovăreze şi mai mult pe contribuabili, aşa că vor încerca să atragă bani la bugetele locale din alte direcţii.

Edilii s-au ferit să majoreze impozitele, aşa că majoritatea hunedorenilor vor plăti aceleaşi taxe ca în urmă cu un an sau chiar doi, iar în unele oraşe societăţile comerciale beneficiază de facilităţi

Edilii s-au ferit să majoreze impozitele, aşa că majoritatea hunedorenilor vor plăti aceleaşi taxe ca în urmă cu un an sau chiar doi, iar în unele oraşe societăţile comerciale beneficiază de facilităţi

La Hunedoara, spre exemplu, reprezentanţii Primăriei spun că, în mare, taxele şi impozitele nu au fost majorate anul acesta. Singura modificare apărută în ceea ce priveşte taxele pe care le au de plătit locuitorii municipiului Hunedoara apare ca urmare a aplicării HCL 133 din 2014, referitor la încadrarea terenurilor pe zone şi categorii de folosinţă. Hotărârea modifică încadrarea pe zone a străzilor din municipiul Hunedoara, din necesitatea de a corela zonarea anterioară cu modernizarea tramei stradale şi apariţia de noi străzi: strada Valea Seacă, Aleea Tineretului şi strada Pădurea Oraşului. „Noile taxe, aplicate în baza noii încadrări pe zone, vor creşte cu cel mult 8-9 lei. Modificarea zonelor de încadrare a fost cerută de Codul Fiscal şi s-a făcut, de fapt, în baza hotărârii din aprilie 2014, cu precizarea că taxele se aplică abia din ianuarie 2015”, spune Silke Oprean, purtător de cuvânt al Primăriei Hunedoara. La Deva situaţia este aceeaşi: nicio majorare de taxe, în comparaţie cu anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Primăriei din reşedinţa de judeţ, Melania Iscru, spune că reprezentanţii administraţiei locale sunt conştienţi că devenii nu stau prea bine cu banii, aşa că au decis să nu împovăreze suplimentar buzunarele acestora cu noi taxe. „Noi atragem, oricum, bani şi din alte surse, nu doar din taxe şi impozite: concesionări, închirieri de spaţii, toate veniturile pe care le adună Serviciul de Cadastru”, precizează Melania Iscru.

La Petroşani sunt favorizate firmele

Nici administraţia locală din Petroşani nu a majorat taxele anul acesta. Dimpotrivă. Secretarul Primăriei, Adrian Negoe, spune că singura modificare, spre deosebire de anul trecut, va fi o facilitate acordată petroşănenilor: „Începând din acest an nu doar persoanele fizice, ci şi societăţile comerciale care îşi vor achita impozitele anuale până în 31 martie vor beneficia de o bonificaţie de 10 la sută. În rest, taxele şi impozitele rămân la fel”. Consilierii locali din municipiul Brad au votat şi ei, în unanimitate, potrivit declaraţiilor primarului Florin Cazacu, menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului 2014. „La noi, la Brad, au fost anul trecut unele majorări, însă acestea sunt date de faptul că, în conformitatea cu Legea Munţilor Apuseni şi a Biosferei Delta Dunării, populaţia din cele două zone plăteşte taxe şi impozite locale doar în proporţie de 50 la sută din totalul prevăzut în Codul Fiscal. Având în vedere acest lucru, s-a aprobat majorarea cu 20 la sută a taxelor şi impozitelor. La fel am procedat şi pe parcursul anului 2013, iar în ceea ce priveşte taxele care nu sunt reglementate de Codul Fiscal, cum sunt taxele de concesiune şi închirieri de terenuri, am aplicat rata inflaţiei. În cazul acestor categorii de taxe, rata inflaţiei va fi aplicată şi în 2015”, anunţă Cazacu.

Orăştie vrea bani la buget din investiţii şi impozite pe salarii

Primarul municipiului Simeria, Emil Rîşteiu, susţine că aici consilierii au decis să aplice o dată la doi sau trei ani rata inflaţiei (cumulată, dacă este cazul, prin adunarea procentelor fiecărui an în parte), însă anul acesta nu vor fi majorări la capitolul taxe şi impozite. Nici orăştienii nu au de plătit în plus faţă de anul trecut. Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, spune că taxele şi impozitele nu au mai fost majorate aici din 2012. „S-a făcut o analiză, creşterile la buget din alte surse decât banii contribuabililor au fost considerabile, gradul de colectare este foarte bun – peste 94 la sută – aşa că ne-am permis să nu împovărăm şi mai mult buzunarul orăştienilor. În plus, ne bazăm pe alte surse de venit, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, respectiv impozite pe salarii. În ultimii ani companiile cu fabrici în Orăştie s-au extins şi au făcut angajări, aşa că bugetul local a înregistrat o creştere semnificativă”, susţine edilul-şef al municipiului Orăştie. Surse din cadrul administraţiei locale spun că o nouă hală de producţie va fi deschisă în lunile următoare la Orăştie, însă investitorul va anunţa abia peste două săptămâni detalii, dar şi numărul de locuri de muncă care vor fi create aici.

Castelul scoate mai mulţi bani din buzunarul turiştilor

Castelul Corvinilor ar putea deveni, în anii care vor urma, sursa numărul unu de venit pentru bugetul local al municipiului Hunedoara, dar şi pentru investiţiile  în turism care se aşteaptă să explodeze în zonă

Castelul Corvinilor ar putea deveni, în anii care vor urma, sursa numărul unu de venit pentru bugetul local al municipiului Hunedoara, dar şi pentru investiţiile în turism care se aşteaptă să explodeze în zonă

Cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei, principalul obiectiv turistic al judeţului şi una dintre cele mai importante surse de venit pentru bugetul local al municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor, va aduce, potrivit estimărilor, şi mai mulţi bani la buget în anul care tocmai a început. În 2014, Castelul a adunat 3,5 milioane de lei (35 de miliarde în lei vechi) din vânzarea de bilete, iar anul acesta administratorii monumentului se aşteaptă la o creştere cu cel puţin 10 la sută a veniturilor. Asta după ce Consiliul Local a aprobat aplicarea de tarife diferenţiate în funcţie de perioadele anului pentru Castelul Corvinilor, începând din 2015. Astfel, în perioada vârfului de sezon (lunile mai – august, inclusiv), un bilet de intrare la Castel va costa 30 de lei. În lunile martie-aprilie şi septembrie – octombrie, preţul va fi de 25 de lei de persoană, iar în perioada noiembrie – februarie turiştii care vor vizita Castelul vor plăti doar 20 de lei. Pensionarii vor plăti câte 10 lei, iar elevii şi studenţii câte 5 lei în oricare dintre intervalele menţionate. Pentru grupurile mai mari de 30 de persoane, administraţia monumentului istoric are o ofertă specială: o reducere de 20 la sută a tarifului. Pe de altă parte, tot din acest an, consilierii locali au impus o taxă nouă: taxa de vizitare a curţii interioare a Castelului, care este de 8 sau 10 lei, în funcţie de perioada anului. Noua taxă va fi plătită de cei care nu doresc să intre în curtea Castelului, dar vor să facă fotografii cu monumentul pe fundal. Aceeaşi taxă va fi aplicată şi în cazul în care Castelul Corvinilor va fi închiriat de case de producţie video şi nu va putea fi vizitat. Taxele pentru filmări profesioniste la Castel au crescut şi ele la 3.000 de lei pe oră, în condiţiile în care se impune restricţionarea totală sau parţială a accesului vizitatorilor. Cine doreşte să se căsătorească religios sau să organizeze un botez în capela de la Castel va trebui să plătească 800 de lei pe oră.

Administraţia locală mai anunţă că pe parcursul acestui an în curtea interioară a Castelului va fi amenajat şi un oficiu de stare civilă, iar primarul şi viceprimarul Hunedoarei vor oficia căsătoriile, cu rândul. În schimb, din acest an, sălile Castelului Corvinilor nu mai pot fi închiriate pentru petreceri, conservarea spaţiilor istorice trecând pe primul plan în faţa bugetului. În anul care tocmai s-a încheiat Castelul Corvinilor a avut în jur de 230.000 de vizitatori. Doar 2 la sută dintre aceştia au fost locuitori ai municipiului Hunedoara.

Tags:

About Ada Beraru