2015 ne măreşte salariul minim, dar ne arde la factura de curent, amenzi şi RCA

Articolul a fost vizualizat de 1,271 ori

Veştile economice de început de an anunţă măriri de costuri de neevitat pentru bugetele hunedorenilor. Astfel, se va plăti un cost mai mare pentru electricitatea consumată din prima secundă a noului an. Preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat creşte cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.

Dă şi ia în acelaşi timp

OLYMPUS DIGITAL CAMERADin prima zi a anului 2015 au crescut de asemenea amenzile, ca efect al majorării salariului minim pe economie, indicator la care este raportat. Astfel salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 900 de lei la 975 de lei, fapt ce va duce la creşterea cuantumului amenzilor rutiere, în condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.

Cu un RCA mai scump toţi suntem datori

Asiguratorii vor plăti mai mult la Fondul de garantare a asiguraţilor, contribuţia impusă acestora urmând să fie majorată de la 0,8% la 1% din primele încasate în cazul asigurărilor generale şi de la 0,3% la 0,4% din volumul încasărilor din prime pentru companiile care practică asigurări de viaţă. Şi poliţele RCA s-ar putea scumpi, cu 15-30%, din 2015. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Înainte ca decizia să fie luată, Mişu Negriţoiu, şeful ASF, vorbeşte despre ”o creştere marginală” de 3% a tarifelor RCA.

Dacă nu erau arabii, sărea în aer şi preţul benzinei

Conform unei prognoze a BNR, benzina ar urma să se scumpească cu 0,3%. Efectul acestei scumpiri este anihilat de situaţia globală care a dus la ieftinirea combustibilul la finele anului 2014, până la 5,03-5,10 lei pe litru.

Acciza în lei, că e mai mare

O nouă modificare făcută de Guvern pentru 2015 o reprezintă nivelul accizelor, care va fi exprimat în lei nu în euro ca până în prezent. Măsura a fost luată de Executiv pentru a nu pierde bani raportându-se în continuare la cursul în scădere al Băncii Centrale Europene.

O nouă lege pentru contabili

Tot de la 1 ianuarie 2015 va fi aplicată şi noua lege a contabilităţii, care permite ca toate aceste modificări să fie introduse în bilanţul contabil de către companii.
Premierul Victor Ponta a anunţat că anul 2015 este propice pentru “reforme nepopulare”, având în vedere că nu este unul electoral. Mesajul e încurajator, dar, din păcate, efectul lui este anihilat de prognoza realizărilor de infrastructură pentru 2015. În acest an, autorităţile şi-au propus să inaugureze nici mai mult, nici mai puţin decât 10 kilometri de autostradă. Adică ceva mai puţin dintr-un sfert de tură a unui maratonist.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean