Ieşirea Greciei din zona euro, o sperietoare care trebuie luată în seamă

Articolul a fost vizualizat de 1,168 ori

Contextul este evident unul politic. Parlamentul elen a anunţat recent dizolvarea sa şi organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi câştigate de formaţiunea de extremă-stânga Syriza, care se opune continuării măsurilor de austeritate impuse de Troica internaţională (Comisia Europeană, BCE şi FMI) în schimbul unor împrumuturi de 240 de miliarde de euro.

Pentru că grecii nu vor să plătească preţul destrăbălării lor financiare din ultimii 10 ani, reacţiile nu au întârziat să apară.

Germania ar lăsa Grecia pe dinafară

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că Germania este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă stânga radicală va repune în discuţie măsurile de austeritate. Potrivit acesteia, guvernul german consideră aproape inevitabilă ieşirea Greciei din zona euro dacă şeful Syriza, Alexis Tsirpas, va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării, relatează AFP.

Analiştii flutură steagul Apocalipsei

Potrivit lui Barry Eichengreen, economist în cadrul Universităţii din California, o eventuală decizie a Greciei de a ieşi din zona euro va avea efecte devastatoare pentru pieţele financiare. Acest lucru va determina investitorii să îşi retragă depozitele din băncile din Grecia, plasamentele în acţiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminând, probabil, într-o serie de măsuri stricte din partea autorităţilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital. Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pieţele din Grecia, deoarece investitorii vor începe să facă speculaţii în privinţa următoarei ţări care ar putea părăsi zona euro.

Tags:

About Adrian Sălăgean