Şase noi atracţii apar pe harta turistică a Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 2,352 ori

Începând din acest an, încă şase obiective se vor adăuga listei cu atracţii ale judeţului nostru! Autorităţile hunedorene anunţă înfiinţarea “Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara”, care va include şi un Muzeu al Fierului, în timp ce administraţia Geoparcului Dinozaurilor anunţă deschiderea, în acest an, a două noi puncte de vizitare: Casa Miniaturilor, Casa Plantelor de Leac şi Aleea Celebrităţilor, în Ţara Haţegului. Cireaşa de pe tort va fi, însă, un eveniment în premieră: Festivalul Dinozaurilor.

Magyarosaurus Dacus, refăcut de Brian Cooley şi “reajuns” în Ţara Haţegului reprezintă una dintre piesele de bază ale viitorului muzeu al dinozaurilor

Magyarosaurus Dacus, refăcut de Brian Cooley şi “reajuns” în Ţara Haţegului reprezintă una dintre piesele de bază ale viitorului muzeu al dinozaurilor

După ce a anunţat o creştere semnificativă a numărului de turişti la Castelul Corvinilor (de la numai 86.000 de turişti plătitori pe tot parcursul anului 2012, Castelul a ajuns anul acesta la 240.000 de vizitatori!), administraţia celui mai mare monument medieval din Europa de Sud-Est vine cu o nouă veste bună: municipiul Hunedoara va avea încă un muzeu. Consilierii locali au aprobat propunerea înfiinţării unui nou muzeu în oraş încă din luna decembrie a anului trecut: este vorba despre „Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara”, care va avea personalitate juridică proprie şi va funcţiona în curtea exterioară a „Castelului Corvinilor”, în clădirea fostului Club al Oamenilor de Afaceri. Înfiinţarea noului muzeu a fost cerută de aproape doi ani de administratorii Castelului Corvinilor, ca urmare a solicitărilor specialiştilor angajaţi aici. Cererea a venit către administraţia locală a municipiului Hunedoara pentru că Muzeul “Castelul Corvinilor” nu are personalitate juridică (acesta fiind administrat de Primărie) şi în condiţiile în care legea nu permitea specialiştilor de la Castel să desfăşoare activităţi de cercetare istorică, fără aprobarea prealabilă a Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

Arheologie şi mocăniţă pentru turism

Odată înfiinţată noua structură, aceasta va putea efectua, de exemplu, săpături arheologice, fără să mai aibă nevoie de aprobări speciale din partea altor instituţii. Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara va avea 12 angajaţi, coordonaţi de un director. Cei 12 specialişti de la muzeu vor lucra în două secţii: una pentru patrimoniu muzeal, cealaltă pentru relaţii cu publicul şi proiecte. Noul muzeu va gestiona expoziţii permanente, dar şi itinerante. În plus, noua atracţie a Hunedoarei vine cu o surpriză la pachet: „Muzeul Fierului”, un obiectiv existent pe harta turistică a Hunedoarei până în urmă cu aproape 15 ani, dar dispărut după privatizarea Combinatului Siderurgic. Administratorul “Castelului Corvinilor”, Dan Bera, spune că Muzeul Fierului va fi amenajat în fosta clădire RAIL, de lângă clădirea “Seven Pink”: “Am gândit astfel acest proiect pentru a putea oferi vizitatorilor două spaţii distincte de vizitare: Castelul ar urma să fie rezervat doar arhitecturii şi exponatelor medievale şi renascentiste, în timp ce clădirea fostului Club al Oamenilor de Afaceri şi fosta Clădire RAIL vor conţine artefacte dezgropate de arheologi de pe Dealul Sânpetru (situat în spatele Castelului), dar şi din alte situri în care specialiştii au făcut cercetare şi vor viza diferite perioade istorice, începând din Neolitic şi venind până înspre perioada medievală.

În plus, noul muzeu va putea să se autofinanţeze, oferind servicii de specialitate în cazul în care vor fi necesare descărcări arheologice în zonă, fără a mai avea nevoie avize de la alte instituţii, dar va putea, prin secţia de specialitate, să atragă şi fonduri europene”. Administratorul Castelului Corvinilor adaugă că nu renunţă nici la ideea de reconstruire a liniilor cu ecartament îngust pentru refuncţionalizarea unui proiect mult dorit de hunedoreni: mocăniţa. Dan Bera susţine că trenuleţul ar putea ajuta la realizarea unui circuit turistic integrat, care să ofere o serie întreagă de servicii turiştilor ajunşi la Hunedoara, astfel încât aceştia să petreacă aici nu doar câteva ore, ci câteva zile, cel puţin, aducând tot mai mulţi bani în buzunarele hunedorenilor. “Nu dorim să renunţăm la ideea de a reface traseul mocăniţei şi de a o refuncţionaliza, în contextul în care anul acesta Castelul a avut 240.000 de vizitatori, iar hotelurile din oraş au fost, în plin sezon, pline până la refuz. Mai mult, sunt în ţară tronsoane de mocăniţă reabilitate cu bani europeni, aşa că, dacă alţii au reuşit, atunci nu este imposibil ca acest proiect să fie realizat şi la Hunedoara. Însă pentru asta avem nevoie de sprijinul şi implicarea autorităţilor, pentru că hunedorenii îşi doresc foarte mult să vadă acest proiect realizat”.

Festival al Dinozaurilor în Ţara Haţegului

Pe de altă parte, şi haţeganii fixează pe harta judeţului Hunedoara noi atracţii pentru turiştii care vor veni în judeţ. La ultima întâlnire din anul 2014 a Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor “Ţara Haţegului” – Universitatea din Bucureşti, care a avut loc la Sălaşu de Sus în luna decembrie, reprezentanţii Geoparcului au propus pentru anul viitor realizarea Casei Miniaturilor – un nou punct de vizitare şi interpretare situat în comuna Toteşti şi care să reunească miniaturi ale principalelor obiective istorice, culturale şi naturale din Ţara Haţegului. Acestea vor fi realizate de elevii şcolilor din Ţara Haţegului împreună cu voluntarii pentru Geoparc. De asemenea, reprezentanţii Geoparcului intenţionează să construiască o Casă a Plantelor de Leac – un spaţiu educaţional şi cultural destinat promovării tradiţiilor din Ţara Haţegului legate de plantele medicinale, aromatice şi tinctoriale, amenajat în satul Tuştea din comuna General Berthelot. Directorul Geoparcului, Alexandru Andrăşanu, adaugă că organizaţia pe care o reprezintă şi-a propus şi amenajarea unui spaţiu de vizitare şi interpretare, numit “Pe urmele dinozaurilor – Aleea Celebrităţilor”.

Muzeul Dinozaurilor din Transilvania

Castelul Corvinilor va avea, din 2015, un muzeu separat, în care se vor expune descoperirile arheologice făcute în imediata apropiere a monumentului medieval şi nu numai

Castelul Corvinilor va avea, din 2015, un muzeu separat, în care se vor expune descoperirile arheologice făcute în imediata apropiere a monumentului medieval şi nu numai

Acesta va fi un spaţiu care va reconstitui imaginar evenimente desfăşurate pe parcursul unei zile, pe vremea… dinozaurilor. “Aleea Celebrităţilor va fi amenajată tot în satul Tuştea, locul în care au fost descoperite cuiburile cu ouă de dinozaur. De asemenea, va fi continuat proiectul ambiţios de amenajare a Muzeului Dinozaurilor din Transilvania, demarat în anul 2014, în cadrul unui parteneriat format din Asociaţia GeoD, GeoEcoMar, Geomedia şi renumiţii paleoartişti din Canada, Brian Cooley şi Mary Ann Wilson”, mai spune Alexandru Andrăşanu. Purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor “Ţara Haţegului”, Adina Popa, adaugă că noile atracţii turistice Casa Miniaturilor şi Casa Plantelor de Leac vor fi amenajate cu ajutorul voluntarilor. Copiii din Ţara Haţegului se vor grupa în echipe, îşi vor alege un obiectiv turistic şi îl vor reproduce, din materialele dorite de ei, în timp ce Casa Plantelor de Leac va cuprinde o expoziţie cu plante endemice (specifice locului), dar va deschide, în colaborare cu Grădina Botanică din Bucureşti, şi o grădină a plantelor tămăduitoare, care vor fi îngrijite tot de voluntari. În plus, Ţara Haţegului va atrage turiştii şi cu un Festival al Dinozaurilor. Adina Popa spune că festivalul va implica întreaga comunitate locală (copii, bunici şi părinţi), însă include o mulţime de evenimente destinate atât localnicilor, cât şi turiştilor aflaţi în vizită în judeţul Hunedoara: expoziţii, concursuri, dar şi concerte.

About Ada Beraru