Cum se poate câştiga o pâine din artă? Varianta Samson

Articolul a fost vizualizat de 1,298 ori

Adrian Samson este un artist plastic hunedorean care s-a dedicat picturii mai bine de 30 de ani. Arta i-a fost şi meserie, o abordare existenţială destul de riscantă pecuniar în provincia unei ţări ca România după 1990. Odată cu dispariţia susţinerii statului, activitatea artiştilor români a presupus o “mercantilizare” extremă. Piaţa de artă hunedoreană este săracă, lipsa unor Mecena simţindu-se acut în preţul la care se pot vinde local operele artiştilor hunedoreni.

Go West

pictorŞi pentru că nimeni nu e “pictor” în ţara lui, o soluţie ar fi “exportul” de artă. O conjunctură favorabilă i-a permis pictorului Samson să încerce această variantă anul trecut. Artistul a expus nu mai puţin de 50 de tablouri la Târgul Internaţional de Artă de la New York (Artexpo New York).

3 din 50 = 5.225 dolari

În trei zile, printre 400 de artişti contemporani din toată lumea, Adrian Samson a reuşit să vândă “doar” trei tablouri. Dar la ce preţ!!! Facturile dovedesc trei tranzacţii pentru care pictorul hunedorean a încasat nu mai puţin de 5225 de dolari.

Cheltuiala pe măsura câştigului

Ieşirea în lume însă a avut un preţ. Costul închirierii spaţiului pentru etalarea tablourilor la New York (o sală mică, mai retrasă din complexul expoziţional) a fost de 3200 de dolari. Prin urmare, câştigul net al artistului s-a rezumat la circa 2.000 de dolari, o sumă atractivă, care l-a făcut pe Adrian Samson să expună din nou peste ocean şi în acest an. “Am pregătit patru tablouri mari, pe care le voi trimite la expoziţia din acest an. Alături de ele vor fi expuse tablourile de anul trecut care nu au fost vândute. Sper ca şi în 2015 publicul american să-mi aprecieze lucrările”, a declarat artistul.

Ce este Artexpo New York

Expoziţia anuală reprezintă, conform organizatorilor, cel mai mare târg de artă din lume, reunind peste 25.000 de iubitori de artă în fiecare an, proprietari şi manageri de galerii, arhitecţi, designeri, artişti plastici.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean