Peste cinci luni, România trece definitiv la televiziunea digitală. Cât ne costă trecerea?

Articolul a fost vizualizat de 3,841 ori

Cei care se bucurau de recepţia programelor TV prin antena de pe casă în cel mult şase luni vor trebui să renunţe la această “tradiţie”. România va face anul acesta cel mai mare pas în retransmisia canalelor de televiziune prin trecerea definitivă de la tehnologia analogică la cea digitală. Până la 40 de canale TV vor putea fi recepţionate fără să mai fie nevoie de aportul cabliştilor, iar dintre ele maximum 16 vor fi gratuite. Compania care a câştigat licitaţia ANCOM de atribuire a multiplexurilor pentru furnizarea acestor servicii este RADIOCOM, fosta Societate Naţională de Radiocomunicaţii, companie căreia i-au fost atribuite trei multiplexuri, printre care şi cel “free to air”, care va permite recepţionarea a unui număr de canale fără a se percepe vreo taxă.

Adio, antene pe bloc

digital tvPrin urmare, nu va mai exista transmisie clasică în eter. “Bătrâna” antenă de pe blocuri nu va mai avea de captat semnal. Prin urmare, pentru recepţionarea programelor TV transmise terestru e nevoie de o antenă de recepţie de tip Yagi, degajată şi îndreptată spre emiţătorul din zona respectivă, precum şi de un set top box sau tuner DVB-T2 şi un televizor adecvat. Televizoarele cele mai noi vin însă cu tuner digital încorporat.

Cât costă să treci la televiziunea digitală

Conform directivelor Uniunii Europene, România nu are voie să acorde vreo subvenţie cetăţenilor pentru achiziţionarea echipamentelor pentru recepţionarea canalelor digitale transmise în sistem DVB-T sau DVB T2. Acordarea oricărei subvenţii, potrivit UE, ar afecta mediul concurenţial de pe piaţa retransmisiei canalelor TV.

Astfel, dacă nu aveţi un televizor care să decodeze semnalul DVB T2 nu trebuie să îl schimbaţi, ci mai degrabă să achiziţionaţi un receptor DVB T2 al cărui preţ nu este unul ridicat.

Costul unui receptor DVB T2 poate începe de la 145 lei, iar pentru a recepţiona canalele aveţi nevoie de o antenă exterioară, al cărei preţ porneşte de la 30 de lei, sau interioară, al cărei preţ porneşte de la 45 lei.

România va trebui să treacă la televiziunea digitală până pe data de 17 iunie 2015. Pentru a putea recepţiona posturile TV retransmise de multiplexuri, clienţii trebuie să îşi achiziţioneze un televizor care să încorporeze un tuner digital DVB T2 sau să achiziţioneze un receiver DVB T2.

Toate aceste transformări îi vor afecta pe cei care în prezent nu beneficiază de alte forme de recepţie ale postului public de televiziune (cablu, satelit, etc).

Tags:

About Adrian Sălăgean