Software hunedorean care sprijină sute de afaceri în toată ţara

Articolul a fost vizualizat de 2,292 ori

În lumea marilor producători de software de business, compania lui Marian Neicu ar fi asimilată cu un “boutique”: şase angajaţi, trei birouri şi un produs informatic destinat monitorizării complete a afacerilor. Spre deosebire de comerţ, însă, în IT dimensiunea afacerii chiar nu contează. Mai mult chiar, relaţia dintre preţuri este direct proporţională cu dimensiunea companiei de soft. Adică “la supermarket” e mai scump!

Se poate trăi şi pe “piaţa mică”

Multinaţionalele producătoare de software de business (SAP, de exemplu) vizează companii-client care au de la 1500 de salariaţi în sus şi pot suporta tarife de consultanţă de 200-300 de euro pe oră. Compania lui Marian Neicu are tarife cu un ordin de mărime mai mic. “Eu evoluez pe piaţa mică de software, şi mă refer la puterea financiară a acestei pieţe. Clienţii mei sunt exclusiv IMM-uri româneşti cu până la 150 de salariaţi. Tipul de afaceri de acest gen nu are nevoie de serviciile unui mamut IT (costuri exorbitante), în timp ce pentru acesta nu sunt rentabile “small solutions” pe care IMM-urile le cer. Aici mă poziţionez eu pe piaţă şi satisfac cererea”, explică Marian Neicu. Spre deosebire de firmele mari de soft, cea hunedoreană mai are un avantaj: îşi permite să personalizeze software-ul exact pe nevoile clientului.

Ce oferă Marian Neicu?

softwareTehnic vorbind, Marian Neicu (foto) a creat un ERP (Enterprise Resource Planning – soft de planificare a resurselor întreprinderii) pe care l-a dezvoltat timp de mai bine de 15 ani. În practică, este vorba de un software modular care permite oricărui administrator de IMM să-şi gestioneze şi urmărească în toate aspectele ei activitatea firmei, fie ea de comerţ, de producţie, hotelieră sau alimentaţie publică.

De acum, şi pe smartphone

Upgrade-ul este unul dintre factorii de stres al oricărui softist! Viteza tot mai mare cu care se schimbă tehnologiile în IT a făcut ca la fiecare doi ani, din 1994 încoace, Marian Neicu să-şi “porteze” softul pe noi medii de dezvoltare şi device-uri. “Din două în două zile updatăm softul, iar o dată la doi ani lansăm pe piaţă un upgrade al programului, care se articulează acum din câteva milioane de linii de cod”, spune Marian Neicu. Una dintre modificări a fost impusă de evoluţia telefoniei mobile şi apariţia smartphone-ului. “Am scris funcţii care transformă telefonul mobil în instrument de colectare date pentru ERP. De exemplu, clienţii noştri îşi pot folosi smartphone-ul pentru a efectua un inventar în propriul depozit sau pentru a culege în teren datele specifice ale agenţilor de comerţ”, spune întreprinzătorul.

Mai bine de când e criză

Marian Neicu spune că în ultimii cinci ani numărul de clienţi a crescut. Softul produs de firma lui Marian Neicu rulează acum pe circa 200 de calculatoare din judeţul Hunedoara, din Timişoara şi Cluj-Napoca. În fiecare lună, în portofoliul firmei se înregistrează un nou client. În funcţie de numărul de module solicitate de acesta, preţul softului poate varia de la 500 de euro, până la soluţia completă care ajunge la 20.000 de euro.

Programator în lohn sau dezvoltator de produs

Un salariat în compania lui Marian Neicu nu câştigă mai mult de 500 de euro pe lună. “E un salariu mic faţă de veniturile pe care le au programatorii care lucrează în lohn pentru companii din străinătate, unde salariul porneşte de la 1.000 de euro”, recunoaşte întreprinzătorul. Ce oferă totuşi ca angajator Marian Neicu? Un cadru ultra-profesionist de practicare a meseriei. “Posibilitatea unei vederi de ansamblu a unui produs software complex, inclusiv ce înseamnă cu adevărat management de proiect, avantaj la care programatorul «în lohn» nu are acces”, explică Neicu.

“Nu cred în ghinion!”

Pentru firma lui Marian Neicu urmează în 2015 o extindere pe un nou segment de piaţă. Întreprinzătorul lucrează acum la un nou produs software capabil să gestioneze complet activitatea dintr-o clinică privată. “Va avea succes! De unde ştiu? E simplu! Eu nu cred în ghinion”, a punctat IT-istul.

About Adrian Sălăgean