După patru ani de pierderi cauzate de fenomene alternative de secetă prelungită, urmată de ploi care au dus la inundaţii agricultura hunedoreană pare să meargă, din nou, pe plus. Stratul de zăpadă căzut în perioada sărbătorilor de iarnă a protejat recoltele de ger, iar dacă toate culturile vor ieşi cu bine din iană fermierii ar putea înregistra şi anul acesta, un profit consistent, iar cămările gospodinelor vor fi, şi în această toamnă, pline.
La începutul lunii decembrie starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în această toamnă în judeţul Hunedoara era foarte bună. Temperaturile pozitive şi ploile de toamnă au permis dezvoltarea în parametri a culturilor de toamnă, după ce, la finalul campaniei agricole, semănăturile înfiinţate riscau să fie afectate din cauza secetei. Ninsorile din perioada sărbătorilor de iarnă au refăcut în totalitate deficitul de apă din sol şi, potrivit specialiştilor în agricultură, stratul de zăpadă protejează culturile agricole de îngheţ, dar fermierii experimentaţi spun că pericolul nu a trecut de tot. Agricultura din judeţul Hunedoara a avut de suferit în a doua jumătate a anului trecut, din cauza ploilor excesive.
Totuşi, în anumite zone, nevoia de precipitaţii a persistat, dar după căderea zăpeziilor, fermierii şi inspectorii agricoli spun că deficitul de apă din sol s-a refăcut în proporţie de sută la sută. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara susţin că starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în această toamnă în judeţul Hunedoara este foarte bună. Datorită ploilor din ultimele luni şi a zăpezii, grâul, rapiţa şi orzul au răsărit în proporţie de sută la sută şi au iernat în condiţii bune până acum, deoarece zăpada le-a apărat de gerul năpraznic. Fermierii, pe de altă parte, spun că încă mai există porţiuni de pământ însămânţate cu grâu, orz sau rapiţă, care nu sunt acoperite de zăpadă, iar dacă temperaturile vor scădea până la intrarea în primăvară, nu este exclus ca acestea să îngheţe.
Grâul şi rapiţa ar putea da producţii excelente
Rapiţa de toamnă a avut unele dintre cele mai bune condiţii începând chiar de la semănat, dar şi grâul, orzul, orzoaica şi triticalele au intrat cu bine în iarnă. După doi ani de secetă severă, perioadă în care agricultorii au înregistrat pierderi considerabile, anul agricol 2014 a fost unul foarte bun din punct de vedere al producţiilor obţinute. Tocmai de aceea fermierii au însămânţat mai multe hectare de pământ cu orz, grâu, orzoaică sau triticale. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Agricole Hunedoara, în perioada septembrie – noiembrie hunedorenii au semănat pe o suprafaţă de 7.800 de hectare – grâu, triticale pe 1.200 de hectare, orz pe 430 de ectare, orzoaică de toamnă pe o suprafaţă de 140 de hectare, rapiţă pe 650 de hectare şi legume pe 137 de hectare. În total, în judeţul Hunedoara fermierii hunedoreni au înfiinţat în perioada lunilor de toamnă mai bine de 10.000 de hectare de teren numai cu cereale păioase. De altfel, suprafaţa semănăturilor a crescut constant în ultimii doi ani. În toamna anului 2013 agricultorii au însămânţat 7.580 de hectare cu grâu, mai mult cu aproape 800 de hectare faţă de 2012, dar mai puţin cu 220 de hectare, comparativ cu toamna lui 2014. În toamna lui 2013 peste 1.100 de hectare de hectare au fost însămânţate cu triticale, peste 500 hectare cu orz, faţă de numai 350 cu un an în urmă şi aproape 170 de hectare cu orzoaică de toamnă, cu aproximativ 50 de hectare mai mult faţă de toamna lui 2012.
Norocul fermierilor se schimbă
Ultimele două sezoane de toamnă, foarte bune pentru agricultura hunedoreană vin în urma altor două fenomene negative extreme, secetă de durată şi inundaţii, care au afectat ani la rând culturile fermierilor hunedoreni. În primăvara lui 2013, cantitatea mare de precipitaţii a dus la întârzierea semănatului şi la diminuarea culturilor agricole în judeţul Hunedoara, fiind afectate atât culturile însămânţate în toamna lui 2012, cât şi cele din campania de primăvară a anului 2013. Anterior, doi ani la rând, terenurile arabile din judeţul Hunedoara au suferit de secetă severă, iar în lipsa sistemelor de irigaţii, culturile au fost infime, mulţi fermieri nereuşind să recupereze de pe planta matură mai mult decât sămânţa plantată. În aceste condiţii, atât micii fermieri, proprietari ai gospodăriilor de subzistenţă, cât şi proprietarii marilor ferme agricole şi arendaşii din judeţul Hunedoara, ajunseseră în pragul exasperării, iar cei mai mulţi dintre ei luau în calcul varianta de a se reprofila sau de a renunţa să-şi mai cultive ogoarele, din cauza cheltuielilor inutile şi a pierderilor suferite.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.