Handbal feminin – Liga Naţională: Dezastrul de după pauză

Articolul a fost vizualizat de 1,134 ori

Evoluţiile în salturi ale handbalistelor devence continuă şi în acest început de an. Pauza de iarnă a adus câteva noutăţi în tabăra grupării patronate de veşnic ”neliniştitul” Marian  Muntean. Principalul finanţator a ”mutat” , nici nu mai contează pentru a câta oară, aşa cum era de aşteptat, pe banca tehnică, unde i-a instalat (să vedem până când) pe Ioan Ani-Senocico, care a părăsit Jolidon Cluj, şi pe localnicul Cosmin Hendrea (care a mai antrenat echipa de pe Mureş). Tehnicianul clujean nu a venit cu mâna goală, ci a adus-o în postura de jucătoare pe soţia lui, bine-cunoscuta Mihaela Ani-Senocico, un valoros conducător de joc, aflată la maturitate deplină la cei 33 de ani.

Handbal devaPe aceste coordonate era de aşteptat să asistăm şi la un salt calitativ în jocul formaţiei. După disputarea a patru meciuri oficiale din acest debut de an (trei în campionat şi unul în ”Cupa României”), nu m-am edificat încă prea bine asupra aspectelor pozitive. Este clar că aducerea Mihaelei este un câştig, dar tot atât de adevărat este că evoluţiile fluctuante persistă, echipa fiind încă departe de ceea ce ne dorim cu toţii. Perioadele de joc când pot să se bată cu orice adversar alternează, din păcate, destul de des, cu ”absenteism” total. La Constanţa, în prima etapă a returului, unde au condus până spre final, devencele au fost la un pas să piardă totul, egalarea venind în ultima secundă. A urmat confruntarea din propriul fief, cu una dintre echipele ”tari” ale campionatului intern, Corona Braşov. După o primă repriză egală, în care nu ştiai cu exactitate cine este ocupanta locului 3 şi cine este pe poziţia 10, oaspetele s-au desprins, se părea decisiv, la cinci goluri. Cartaş & company au dat dovadă de putere de concentrare, s-au mobilizat şi au egalat la 27 pe final şi chiar au fost la un pas de o mare surpriză, având şi ultimul atac, pe care nu au reuşit să-l fructifice. A urmat un joc lejer în ”Cupa României”, tot acasă, cu Mureşul Tg. Mureş, care nu a speriat pe nimeni până acum, având doar eşecuri pe toată linia. Un antrenament oficial, 36-23, în perspectiva întâlnirii de la Baia Mare, cu campioana la zi a României. În tur, la Deva, a fost 28-32, după un meci destul de echilibrat. După lotul pe care îl au la ora aceasta maramureşencele, cu nu mai puţin de 9 ”straniere”, care mai de care cunoscute, Davidenko şi Makeeva (Rusia), Arenhart şi Do Nascimento (Brazilia), Lobach (Belarus), Herrem (Norvegia), Gjorgjevska (Macedonia), Szucs (Ungaria), alături de ”indigenele” Ungureanu, Elisei sau Buceschi, iar pe banca tehnică cu binecunoscutul sloven Tone Tiselj, era greu de crezut că se poate întâmpla vreo minune. Aşteptam însă o replică ”consistentă” din partea handbalistelor de la Cetate şi o înfrângere cât mai onorabilă. Din păcate, nu a fost să fie aşa.

O primă repriză, oarecum echilibrată

Campioanele au condus de la un capăt la altul, elevele lui Senocico şi Hendrea încercând pe cât posibil să rămână în joc. Şi au reuşit în mare măsură în primele 30 de minute, chiar dacă au făcut o serie de erori, în special pe faza de atac, unde au oferit cu multă uşurinţă mingi adversarelor, care au speculat cu promptitudine. Ceva mai bine a fost în defensivă, băimărencele înscriind doar de nouă ori în primele 25 de minute. Asta şi datorită faptului că Laura Poenaru a avut câteva intervenţii foarte bune, iar Suba a scos şi ea un ”7” metri executat de brazilianca Do Nascimento (min. 16). În atac, greul l-au dus Carmen Cartaş şi Mihaela Ani-Senocico, fiecare cu câte patru reuşite din cele 10 în prima repriză. Iar când contezi în total doar pe 3-4 handbaliste din cele 16 înscrise pe foaia de joc, e greu de crezut că poţi miza pe ceva pozitiv. A fost 3-2 (min. 6), 7-3 (min. 13), 13-8 (min. 28), iar la vestiare, gazdele au intrat cu un avantaj de patru goluri, 14-10. Ca să nu mai spunem că, în primele 30 de minute, oaspetele au beneficiat de şase minute de superioritate, marcând doar de două ori, dar şi primind cu om în ”plus” două goluri.

Au terminat “în genunchi”

De nerecunoscut au fost cele de la Cetate în cel de-al doilea mitan, când s-au prăbuşit în totalitate. Fetele lui Tiselj au înscris când au vrut, în special pe axul central al defensivei adverse, care a fost inexistent, atât pe aruncările de la ”9” metri, cât şi la angajările pe semicerc. În ofensivă, drumul spre poarta Paulei Ungureanu (cu 10 intervenţii şi doar 7 goluri primite) a fost din ce în ce mai greu de găsit, Cartaş şi Senocico terminând şi ele ”muniţia”, în timp ce colegele lor au făcut doar simplă ”figuraţie” pe parchetul sălii. Deva a început şi partea secundă cu om în ”plus”, dar a irosit primele două atacuri. Au înscris, în schimb, Do Nascimento (”7” m) şi Gjorgjevska, primul gol în poarta lui Ungureanu venind în minutul 36, autoare, Carmen Cartaş. De la 16-11, diferenţa a crescut constant ; 21-12 (min. 41), 23-13 (min. 43), 26-14 (min. 50). Au urmat alte două goluri ale gazdelor, prin Herrem şi Tiron, chiar dacă o colegă de-a lor era eliminată pentru două minute. Acest lucru spune cred cam totul asupra modului cum au abordat repriza secundă jucătoarele de la Cetate. Lobach a atins ”borna” celor 30 de goluri în minutul 55, iar Tasic a înscris şi ea pentru 30-17 (min. 56). Finalul jocului a mai adus la ”pasivul” devencelor încă patru goluri, finalul consfinţind un eşec mai mult decât usturător, 34 – 17, care nu mai lasă loc de alte comentarii. O înfrângere greu de digerat la aceste dimensiuni, dar care poate fi ”îndulcită” în meciul de acasă cu ocupanta locului 5, HC Roman.

HCM BAIA MARE – CETATE DEVA: 34-17 (14-10)

HCM BAIA MARE: Arenhart (7 intervenţii ), Ungureanu (10 intervenţii) – portari; Davidenko – 6 goluri, Lobach – 5g, Buceschi – 4g (2 – ”7”m), Do Nascimento – 4g (2 – ”7”m), Abbingh – 4g, Elisei – 3g, Herrem – 2g, Makeeva – 2g, Pîrvuţ – 1g, Gjorgjevska – 1g, Szucs -1g, Tiron -1g – jucătoare de câmp.
Antrenor: Tone Tiselj.
CETATE DEVA: Poenaru (7 intervenţii ), Suba (2 intervenţii ), Miskovic – portari; Cartaş – 5 goluri, Ani-Senocico – 5g, Şovar – 2g, Tasic – 2g, Simion – 1g, Toth – 1g, Rusu – 1g, Krnic, Malac, Din, Stângu – jucătoare de câmp.
Antrenor: Ioan Ani-Senocico.
Aruncări de la 7 metri: Baia Mare – 5 (4 transformate)
Eliminări: Baia Mare – 4×2 minute; Cetate – 2×2 minute.
Arbitri: Marius Murariu – Marius Tăbăcariu. Sala Sporturilor: “Lascăr Pană”.

About Ion Bădin