Autorizaţia de construire la Certej, atacată de Prefectură

Articolul a fost vizualizat de 1,182 ori

Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara a anunţat că au fost luate măsurile legale pentru anularea în contencios administrativ a autorizaţiei de construire pentru organizarea de şantier a proiectului minier Certej. Potrivit Mining Watch România, acţiunea de anulare în instanţă este determinată de multiplele petiţii înregistrate la Instituţia Prefectului prin care se cerea respectarea legii. În urmă cu puţin timp, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a constatat emiterea autorizaţiei de construire cu încălcarea prevederilor legale şi a sesizat Prefectura Hunedoara “în vederea anulării autorizaţiei”. Reţeaua Mining Watch România va interveni ca parte interesată în proces.

utilajeSuspiciunile de nelegalitate privind autorizaţia de construire au apărut la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, atunci când s-a constatat începerea lucrărilor atât în vechea carieră, cât şi la intrarea în Certej. Şantierele nu aveau afişat panou informativ, iar primăria a refuzat să ofere informaţii privind autorizaţiile de construire. Mining Watch România a cerut ca lucrările întreprinse de firma Acomin în folosul Deva Gold să fie oprite imediat până la clarificarea situaţiei.

Garda de Mediu a efectuat un control la şantierele din Certej. Controlul nu a sesizat însă nicio ilegalitate, instituţia emiţând chiar şi un comunicat de presă menit să distragă atenţia de la neregulile din procesul de autorizare.

“Dacă organizarea de şantier, o simplă lucrare de construcţie, a început cu asemenea ilegalităţi, nici nu vrem să ne imaginăm ce ar însemna manevrarea a peste 1650 de tone de cianură anual de aceeaşi companie şi sub supravegherea aceloraşi autorităţi. Reamintim că Deva Gold a primit acord de mediu fără să aibă proiectul asigurat în caz de accident, aşa cum prevede legea şi practica internaţională. În acelaşi timp, primăria Certej a reluat procedura de autorizare pentru organizarea de şantier a minei Certej fără să-şi asume responsabilitatea pentru ilegalităţile comise, continuând să-şi arate servilismul faţă de compania minieră Deva Gold”, a comentat Tudor Brădăşan, membru Mining Watch România, citat de Bursa.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean