“ONG-urile, care apără drepturile acestor oameni, se tem însă, că, facilitatea fiscală va duce din nou la o creştere a numărului celor care vor obţine ilegal certificate de handicapat”, scrie Andrei Faur, în Glasul Hunedoarei. Domnu’ jurnalist, sunteţi sigur-sigur că numai patru virgule trebuia să puneţi în fraza asta? Sigur?
“Oile din Petrila roţăie iarbă de miliarde, iar ciobanii cer facilităţi”, scrie Carmen Cosman-Preda, în Ziarul Hunedoreanului. Ştiţi vorba aia, “cine poate oase rade”. De fapt, era “cine poate, oase roade”, dar am adaptat-o, pentru că văd că şi ziarista a scris “roţăie” în loc de “ronţăie”.
Sigur s-a grăbit (ca de obicei), pentru că altfel n-ar fi scris: “să poată achita prevederile contarctului de închiriere”, “licitaţia defsăşurată anul tercut”, “oamenii se vâd acum”, “valoarea anuală a contarctului”, “au nevoie de bani pentrua curăţa păşunea”, “aceşti bani să se plăteacsă” şi nici n-ar fi pus virgulele total aiurea, ca aici: “Aşa că, unii dintre ei au cerut clemenţă de la Primăria Petrila sau, mai precis să achite sumele”. Eu nu mai pot spune decât: oi, oi, oi!
“Primăria Hunedoara a prezentat pe pagina de Facebook a instituţiei cu lucrările executate până în prezent de constructorii viitorului ştrand din Hunedoara”. Această frază fără sens îi aparţine lui Daniel Guţă, jurnalist la vechiul şi noul cotidian Ziarul Hunedoreanului. Dacă nu aţi înţeles ce-am vrut să spun cu asta, citiţi în continuare, vă lămuresc imediat.
“Relansare a postului de televiziune HUNEDOARA TV şi a cotidianului HUNEDOARA TV”, a scris Amarildo Szekely, în ceea ce cred că încă se mai numeşte Ziarul Hunedoreanului, totuşi. Mi s-ar părea absurd să ai o televiziune cu numele Hunedoara TV şi un ziar cu nume de televiziune… nu? Dar să zicem că greşeala – care se repetă şi în şapou – este scuzabilă pentru un prim număr al ziarului, făcut după un chef la care s-au servit băuturi alcoolice la discreţie.
“Alături de noi au fost colegi de breaslă, oameni politici, reprezentanţi ai societăţii civile ori a unor instituţii publice, prieteni şi artişti, într-un cuvânt o companie selectă”, mai scrie Amarildo Szekely. Cred că a stat un pic să se gândească dacă trebuie să scrie “reprezentanţi ai societăţii civile ori ai unor instituţii” sau “reprezentanţi ai societăţii civile ori ale unor instituţii”. Nu s-a putut hotărî, aşa că a scris “[reprezentanţi] a unor instituţii” – cu multe spaţii, ca să fie clar că a ezitat. Foarte drăguţ. Da, măi, sunt invidios că nu m-au chemat şi pe mine la chef! Păi cum, dacă a fost prezenţă selectă, ce, eu nu sunt select? Şi cum adică “într-un cuvânt o companie selectă”? Sunt trei cuvinte, colegu’!
Lăsând gluma la o parte, întregul articol ar merita reprodus aici, este aproape o capodoperă! De mult nu l-am mai văzut pe Amarildo Szekely atât de în formă!
“Într-o atmosferă relaxată, asezonată cu un meniu de mare clasă şi băuturi alese, s-au purtat discuţii între cei prezenţi. Iar punctul culminant a fost speech-ul noului director, cunoscutul jurnalist de investigaţii Sorin Ovidiu Bălan. «Vom face ceva nou, dar vom continua să fim alături de cetăţenii judeţului Hunedoara. Vor fi anchete, investigaţii, materiale incendiare, programe interesante. Văd că sunt alături de noi şi oameni politici, şi le apreciez curajul. Le mulţumim pentru prezenţă, dar, în acelaşi timp, îi anunţăm că, dacă nu vor fi alături de hunedoreni, nu îi vom ierta. Am convingerea că vom face producţii de calitate, pe placul cetăţeanului”, a spus Sorin Ovidiu Bălan”.
Doamne, cât limbaj de lemn! Cred că s-a umplut pe jos de rumeguş… Deci ăsta a fost speech-ul, nu discursul noului director editorial. Omul promite “materiale incendiare” (din-alea cu “RĂMÂI PROST!” sau cocktail-uri Molotov?), invită la chef oameni politici şi apoi spune că le apreciază curajul de a veni la chef. Invitaţi fiind.
În aşteptarea “producţiilor de calitate, pe placul cetăţeanului”, din noul cotidian Ziarul Hunedoreanului sau HUNEDOARA TV (încă nu ştim sigur dacă ziarul şi-a păstrat numele sau Amarildo Szekely chiar nu a scris prostii), să ne delectăm cu această primă producţie semnată Sorin Ovidiu Bălan (sper să nu-i greşesc numele şi să scriu Vântu în loc de Bălan, sunt foarte tentat să o fac şi am o presimţire că voi scrie despre el în fiecare săptămână…:
“Pelerinaj uriaş, după minunea cu tumoarea lui Marian Dârţă În acest sfârşit de săptămână au fost, parcă, mai mulţi oameni, ca niciodată, la mormântul lui Arsenie Boca”. Lipsesc “Nu o să-ţi vină să crezi”, “Rămâi prost” sau alte prostii de tipul “Vezi aici”, dar după citirea acestui titlu simt că se apropie o avalanşă de virgule puse prost.
Şi nu mă înşel:
“Deocamdată, mare parte dintre locuitorii din Silvaşu de Jos sau din Silvaşu de Sus, nu s-au trezit încă”;
“Pereţii reci ai caselor cu ferestrele stinse înşirate de-a lungul drumului principal, sunt linşi de fasciculele farurilor autoturismelor”;
“Parcarea, altminteri încăpătoare din faţa mânăstirii este plină ochi”;
“Maşinile care continuă să urce, opresc pe marginea drumului”;
“Unii dintre oamenii de la coadă, citesc în gând din cărţi mici, de rugăciuni”;
“ Cei care au cunoştinţă despre câte o minune, o împărtăşesc celor din jur”;
“Minunea despre care toată lumea vorbeşte, a adus pelerini din toată ţara”; “Autovehicule din judeţele învecinate, Mureş, Sibiu, Bihor, Arad” (eu le-aş spune vag învecinate, dar probabil că de la Bucureşti părem toate o apă şi-un pământ transilvan, Mureş, Bihor, Hunedoara, p-acolo).
Întrebarea este: Sorin Ovidiu Bălan ştie să scrie corect? Oare chiar nu i-a spus nimeni că NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ŞI PREDICAT sau i-a spus, iar el a înţeles taman invers?
Cred că Arsenie Boca ar fi mândru de aşa un text valoros despre locul în care a ales să fie înmormântat, un text condimentat, pe alocuri, cu bazar, gogoşi, furgonete, şoferi, refugii ale CFR şi un stilist despre care acum aud pentru prima dată.
“F. Codlea a cert bani pentru sondaje”, a titrat Digi24. “F. Codlea” era, de fapt, Florian Coldea, noul şef al SRI.
Cineva semnala, pe Facebook, următoarea greşală: “Sorin Ovidiu Vântu a scăpat de puşcărie pentru că a fost eliberat din penitenciar”. “Opera” îi aparţine jurnalistului Cristi Şeitaru, de la site-ul Stiripesurse.ro, care probabil că este jurnalist pentru că scrie ştiri pe un site de ştiri, aşa cum şi Vântu a scăpat de puşcărie pentru că a fost eliberat.
În final, iată o cugetare de la un tânăr blogger, nu ziarist, pe nume Cristian Florea. Are mai puţini ani de viaţă decât au unii ziarişti de jurnalism, dar le dă elegant peste nas:
“Pe site-ul Realitatea a apărut un articol cu titlul «Inima actriţei Cristina Stamate s-a oprit», iar în text scrie că a făcut o operaţie pe cord şi că inima i-a fost oprită pentru o perioadă de timp, ca să poată doctorii lucra, dar acum e totul OK şi n-avem de ce să ne facem griji. Şi iar îmi amintesc discuţiile şi întâlnirile pe tema «de ce moare presa?» sau «de ce nu mai vor studenţii să se facă jurnalişti?». Moare pentru că presa dezinformează şi face în zilele noastre cel mai prost jurnalism de la apariţia lui până azi. Nu ne trebuie ore de discuţii şi dezbateri ca să ne dăm seama ce-i greşit la presă”.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.