“Prima casă” şi “Prima maşină” au început anul cu amânări

Articolul a fost vizualizat de 1,322 ori

Hunedorenii care intenţionează să-şi cumpere anul acesta o maşină prin programul „Prima maşină” propus de Guvern la finele anul 2014 mai au de aşteptat. Asta deoarece reprezentaţii FMI, sosiţi în România pentru discuţii pe baza bugetului, nu agreează proiectul. Pe de altă parte, şi pentru hunedorenii care vor să-şi cumpere o locuinţă prin credit „Prima Casă“, anul 2015 a început cu un blocaj, din cauza faptului că plafonul pentru anul 2014 nu a fost epuizat în totalitate până la finalul lunii decembrie.

Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, pentru că sunt mai ieftine,  deci mai accesibile pentru tineri

Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, pentru că sunt mai ieftine,
deci mai accesibile pentru tineri

Programul „Prima maşină” ar fi trebuit să înceapă de la 1 noiembrie, iar hunedorenii care ar putea accesa acest program se vor putea bucura, potrivit procedurii, de o perioadă de creditare de cel mult cinci ani la un cost al maşinii de cel mult 50.000 de lei plus TVA şi o subvenţionare de 50 la sută a dobânzii. Prima condiţie este, însă, aceea de a nu fi deţinut anterior o altă maşină. Avansul va fi de 5 la sută pentru cei cu vârsta de până în 35 de ani şi de 10 la sută pentru cei care depăşesc această vârstă. Persoanele care au deja un credit la „Prima casă” nu mai pot aplica şi pentru a-şi cumpăra prima maşină. Toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile în acest program, vor beneficia de finanţare care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie. Din finanţarea acordată, maximum 50 la sută va reprezenta garanţia statului. Finanţarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile şi comisioanele bancare, dar nici sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit, iar durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni calendaristice.

Banii jos: 5 la sută din valoarea imobilului

Pe de altă parte, şi pentru hunedorenii care vor să-şi cumpere o locuinţă prin credit „Prima casă“, anul 2015 a început cu un blocaj, din cauza faptului că plafonul pentru anul 2014 nu a fost epuizat în totalitate până la finalul lunii decembrie. În cadrul proiectului „Prima casă”, pe lângă avansul minim de care contractantul trebuie să dispună, acesta trebuie să aloce un buget suplimentar pentru depozitul colateral solicitat, pentru taxa de evaluare şi pentru taxele notariale. Avansul minim solicitat la contractarea unui credit „Prima casă“ este de 5% din valoarea locuinţei care urmează să fie cumpărată. Pentru o locuinţă veche, banca va acorda un împrumut de cel mult 57.000 de euro (echivalentul în lei). Spre exemplu, în cazul în care imobilul costă 60.000 de euro, banca va acorda echivalentul în lei a unui credit în valoare de 57.000 de euro, iar 3.000 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 65.000 de euro, banca va acorda tot 57.000 de euro, iar contractantul va trebui să achite restul sumei. În schimb, dacă locuinţa costă 45.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 42.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 5 la sută (2.250 de euro). Hunedorenii care pot să ofere un avans mai mare vor avea un credit, dar şi o rată mai mică.

Evaluarea şi asigurarea sunt obligatorii

Pentru o locuinţă nouă, banca va acorda un împrumut de maximum 66.500 de euro (echivalent în lei). De exemplu, dacă locuinţa costă 70.000 de euro, banca va acorda echivalentul a 66.500 de euro, iar 3.500 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 75.000 de euro, banca va acorda tot maximum 66.500 de euro, iar contractantul va trebui să achite restul sumei. La contractarea creditului „Prima casă“, solicitantul trebuie să constituie, la banca de la care ia împrumutul, un depozit colateral cu o valoare egală cu trei rate de dobândă. Acest depozit trebuie menţinut pe toată perioada de creditare, care poate ajunge la 30 de ani. Taxa de evaluare a imobilului trebuie plătită de solicitantul creditului „Prima Casă“ imediat după obţinerea aprobării juridice. Imobilul va fi evaluat de un evaluator agreat, însă sunt instituţii de credit care permit clientului să aleagă evaluatorul. Taxa de evaluare este cuprinsă între 60 şi 120 de euro. Asigurarea locuinţei este obligatorie, se cesionează în favoarea statului şi a băncii şi se calculează ca procent cuprins între 0,1% şi 0,3% din valoarea imobilului. Prima de asigurare a imobilului se plăteşte anual, dar sunt şi bănci care includ costul acesteia în rata lunară, în timp ce unele bănci impun încheierea unei asigurări de viaţă.

“Prima Casă”, cumpărată mai ales de tineri

Potrivit statisticilor Fondului Naţional Român de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNRGCIMM), peste 30 la sută din finanţările acordate în cadrul programului „Prima Casă“ au o valoare de până la 30.000 de euro, 25% sunt cuprinse între 30.000 – 40.000 de euro, 24% au o valoare de peste 50.000 de euro, iar 19% sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de euro. Raportat la numărul de camere, se observă o tendinţă de creştere a ponderii imobilelor cu trei camere cumpărate. Totuşi, mai bine de 50 la sută dintre imobilele cumpărate sunt locuinţe cu două camere şi numai 30 la sută sunt pentru apartamente cu trei camere. În prima jumătate a anului trecut, hunedorenilor le-au fost acordate peste 1.300 de credite prin Programul „Prima Casă”, în valoare de circa 30 de milioane de Euro. La nivel naţional, prin contractele încheiate de la începutul Programului (anul 2009) Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 120.000 de garanţii, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro pentru credite în valoare totală de peste 4,56 miliarde de euro. În judeţul Hunedoara, programul a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat să cumpere apartamente cu două camere.

About Ada Beraru