După asomarea porcului, camera de răcire a laptelui, etichetarea profesională a produselor, conformarea la normele de mediu, o nouă directivă europeană vine să ne tulbure tihna şi tradiţia noastră balcanică. Tema este populara centrală de perete care funcţionează în mai mult de jumătate din locuinţele românilor.
O directivă a Uniunii Europene, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români, pentru că, în prezent, 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costă între 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei.
Cu toate astea, producătorii spun că aceste centrale termice cu condensare permit o economie de până la 35% la consumul de gaz. Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor (ANPSC), a declarat că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament, pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.
Cu toate acestea, comentariile făcute de români plecaţi la muncă în străinătate, în subsolul paginilor de NET care anunţau aceste schimbări, vorbesc despre faptul că astfel de norme nu sunt aplicate în Italia, de exemplu. Mulţi dintre cei care au comentat spun că acolo unde trăiesc în Italia sunt în funcţiune centrale termice de apartament montate acum 20-25 de ani şi nimeni nu-şi pune problema să le schimbe.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.