Reglementările contabile – OMFP 1802/2014, aplicabile începând cu anul 2015 definesc caracteristicile calitative ale informaţiilor financiare diferit faţă de vechile reglementări contabile, fapt ce duce implicit la modificarea politicilor contabile ale entităţilor economice, politici care trebuie să ţină cont de aceste reglementări.
Una dintre modificările ce trebuie operată în Manualul de politici contabile este dată de prevederile din ordinul menţionat mai sus cu referire la faptul că “29. Pentru ca informaţiile financiare să fie utile, ele trebuie să fie relevante şi să reprezinte exact ceea ce îşi propun să reprezinte. Utilitatea informaţiilor financiare este amplificată dacă acestea sunt comparabile, verificabile, oportune şi inteligibile.
30. Caracteristicile calitative fundamentale sunt relevanţa şi reprezentarea exactă
Relevanţa
31. Informatiile financiare relevante sunt cele care au capacitatea de a ajuta utilizatorii de informaţii în luarea deciziilor.
32.(1) Informaţiile financiare au capacitatea de a ajuta utilizatorii de informaţii în luarea unor decizii dacă au valoare predictivă, valoare de confirmare sau ambele.
Prag de semnificaţie
33. Pragul de semnificaţie este un aspect al relevanţei specific unei entităţi, bazat pe natura sau mărimea sau pe ambele ale elementelor la care se referă informaţiile raportate de entitate. În consecinţă, prezentele reglementări nu specifică un nivel cantitativ pentru pragul de semnificaţie şi nu predetermină ce ar putea fi semnificativ într-o anumită situaţie.”
Pragul de semnificaţie al elementelor individuale se evaluează în contextul altor elemente similare.
Pragul de semnificaţie este un aspect al relevanţei specific unei entităţi, bazat pe natura sau mărimea sau pe ambele ale elementelor la care se referă informaţiile raportate de entitate.
Întrucât OMFP 1802/2014 nu specifică un nivel cantitativ pentru pragul de semnificaţie şi nu predetermină ce ar putea fi semnificativ într-o anumită situaţie, acesta trebuie clar definit prin politicile contabile, în aşa fel încât aplicarea lui în prezentările de informaţii şi publicare să fie justificat printr-un ghid orientativ. De exemplu, în determinarea modului în care sunt recunoscute în contabilitate cheltuielile ulterioare la imobilizările corporale, ca şi cheltuieli ale perioadei sau creşteri de valoare ale acestora.
Astfel, într-o entitate care are un singur mijloc de transport pragul de semnificaţie de la care aceste cheltuieli sunt recunoscute ca şi cheltuieli ale perioadei sau creşteri de valoare ale acestora diferă de o altă entitate care are un parc de mijloace de transport pe care le utilizează pentru activitatea de transport, precum şi de valoarea acestor imobilizări. Indicatorul ales ca prag de semnificaţie sau poate combinaţia de indicatori depinde de mărimea, sectorul de activitate şi structura entităţii.
Definirea pragului de semnificaţie este important, pentru că prezintă modul în care entitatea se poate abate de la cerinţele cuprinse în reglementările contabile referitoare la prezentările de informaţii şi publicare, atunci când efectele respectării lor sunt nesemnificative.
De asemenea, modul de corectare a erorilor contabile depinde de semnificaţia erorilor constatate.
O altă calitate a informaţiilor financiare este Reprezentare exactă, calitate definită de OMFP 1802/2014 astfel:
“34. Situaţiile financiare anuale descriu fenomenele economice în cuvinte şi cifre. Pentru a fi o reprezentare exactă, o descriere trebuie să fie completă, neutră şi fără erori.
35. O descriere completă include toate informaţiile necesare pentru ca un utilizator să înţeleagă fenomenul descris, inclusiv explicaţiile necesare. De exemplu, o descriere completă a unui grup de active include cel puţin o descriere a naturii activelor respective, o descriere numerică a tuturor activelor şi o menţiune privind descrierea numerică (de exemplu, costul iniţial sau valoarea justă). Pentru unele elemente, o descriere completă poate să impună explicaţii privind faptele semnificative referitoare la calitatea şi natura elementelor, factorilor şi circumstanţelor care ar putea să le afecteze calitatea şi natura, şi procesul utilizat pentru a determina descrierile numerice.
36. O descriere neutră este cea care nu suportă influenţe în selecţia şi prezentarea informaţiilor financiare. O descriere neutră nu este denaturată, ponderată, accentuată, neaccentuată sau manipulată în alt fel pentru a creşte probabilitatea ca informaţiile financiare să fie primite favorabil sau nefavorabil de către utilizatori. Informaţii neutre nu înseamnă informaţii fără scop sau fără influenţă asupra comportamentului acestora.
Informaţiile financiare relevante sunt, prin definiţie, cele care au capacitatea de a genera o diferenţă în deciziile luate de către utilizator.”
Întrucât, aceste reglementări se aplică începând cu 1 ianuarie 2015, la deschiderea anului trebuie acordată o atenţie transpunerii vechilor conturi în noile conturi, una dintre aceste transpuneri este dechiderea în 2015 a contului 1175 “Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare” cont care preia soldul contului 1065 “Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare”, 217”Active biologice productive”, cont care preia soldul contului 2134 “Animale şi plantaţii”, deschiderea de noi conturi care vor prelua solduri din unele analitice cum sunt , 215 “Investitii imobiliare”, etc.
Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului Filialei CECCAR Hunedoara
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.