Primăria Hunedoarei oferă teren gratis investitorilor

Articolul a fost vizualizat de 1,801 ori

Companiile care vor să investească în municipiul Hunedoara vor avea în curând posibilitatea să solicite şi să primească în mod gratuit terenul de care au nevoie. Primăria Hunedoarei doreşte să urmeze astfel modelul aplicat cu destul succes la Alba Iulia încă din 2007. Terenul este cedat cu titlu gratuit atâta timp cât pe el se desfăşoară o activitate economică care creează locuri de muncă. Faţă de Alba Iulia, Hunedoara are un avantaj: mai toate terenurile din ofertă dispun deja de utilităţi.

harta

Cele 20 de hectare de teren aflate în imediata apropiere a Castelului Corvinilor, pe o porţiune deja ecologizată a fostului combinat siderurgic, par a avea, deocamdată, cea mai mare “trecere” în rândul investitorilor care doresc să deschidă la Hunedoara capacităţi de producţie. Asta pentru că aici va fi dată în folosinţă, anul viitor, şi o clădire de birouri proiectată şi construită după ultimele standarde în domeniu. Oferta de terenuri făcută de Primăria Hunedoarei adună terenuri în suprafaţă totală de peste 55 de hectare. Pe lângă suprafaţa de lângă Castel, mai este vorba despre 10 hectare de pe amplasamentul fostei unităţi militare de la Hăşdat, suprafeţe mai mici din zona stadionului din centrul oraşului, sau terenuri de la marginea urbei. Iniţiativa a fost anunţată iniţial de către deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău: „Avem un exemplu de bună practică la Alba Iulia, în acest sens, un demers legal şi cât se poate de util. Primăria oferă teren gratuit investitorului interesat, cu o serie de condiţii clare. Este un demers făcut în interesul hunedorenilor şi al Hunedoarei, demers care va fi făcut la modul cel mai transparent cu putinţă. În situaţia în care asupra judeţului planează pericole economice cu potenţiale efecte de-a dreptul dezastruoase, o asemenea iniţiativă este curajoasă, dar absolut legală şi necesară. Este un procedeu verificat la Alba Iulia”.

Se aşteaptă strategia Guvernului

În capitala judeţului vecin, una dintre condiţiile puse pentru cedarea gratuită a unei suprafeţe de teren din patrimoniul Primăriei este ca investiţia să fie de minimum 1,5 milioane de euro. Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, spune că ar prefera o limită minimă mai mică, de 500.000 de euro, adăugând că numărul locurilor de muncă apărute prin respectiva investiţie ar urma să fie principalul criteriu de selecţie a firmelor eventual interesate.

Totuşi, chiar dacă are terenurile, are utilităţile, are şi susţinerea politică pe plan local, Primăria nu poate face nimic în a-şi duce iniţiativa mai departe până nu se mişcă lucrurile şi la Guvern. “Nu putem emite hotărârea de consiliu necesară în acest sens până când Guvernul nu stabileşte Strategia de Dezvoltare a României pe perioada 2015 – 2020. Hunedoara are însă un avantaj enorm faţă de Alba, pentru că cea mai mare parte din terenurile pe care noi suntem dispuşi să le punem gratuit la dispoziţia investitorilor sunt conectate la reţelele de utilităţi”, declară Viorel Arion.

Terenurile oferite de Primăria Hunedoara (scurtă prezentare)

  1. 20 de hectare în apropierea Castelului Corvinilor, suprafaţă deservită şi de o clădire – structură de sprijinire a afacerilor cu 27 de birouri, restaurant cu autoservire şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 200 de locuri.
  2. 3,2 hectare în Parcul Industrial Hunedoara, conectate la toate reţelele de utilităţi, la 15 km distanţă de punctul vamal, oportunitate care oferă facilităţile specifice unui parc industrial.
  3. Teren CF 63444 (Stadion – fostul patinoar) situat în partea de răsărit a stadionului, spre strada Mihai Viteazu – 18.388 mp
  4. Teren CF nr .65734 (Stadion – lângă Artima) situat lângă intrarea dinspre strada Mihai Viteazu a stadionului – 2.565 mp
  5. Teren CF nr. 65743 (lângă Kaufland) situat între parcarea Kaufland şi terenul de fotbal juniori – 7.569 mp
  6. Teren CF nr. 66578 (Fosta Staţie de Epurare Buituri) aproape de intrarea în oraş dinspre municipiul Deva, în partea stângă, pe strada Vasile Pârvan – 9.412 mp.
  7. Teren din cadrul fostei Unităţi Militare Hăşdat – pe strada Rotarilor numărul 70, la ieşirea din oraş spre Haţeg – aproximativ 100.000 mp. Acces facil la utilităţile din cadrul fostei unităţi militare
  8. Teren CF nr. 66609 şi 60894 (fosta unitate militară în dealul Teliucului) – accesul se face prin fosta unitatea militară – 19.179 mp.
  9. Teren CF nr. 66067, 66040 şi 66041 (fosta unitatea militară str. Serei) – Terenul este situat pe drumul spre Silvaş – 83.001 mp.
  10. Teren CF nr. 66804 (Curte Str. Carpaţi) situat pe malul râului Cerna – 2.644 mp.
  11. Teren CF nr. 62797 – terenul este parte a celor 20 ha care aparţin Centrului de Afaceri Hunedoara – 87.360 mp.

Exemplul de la Alba Iulia

În 2007, Consiliul Local al municipiului Alba Iulia a adoptat o hotărâre (valabilă şi astăzi) prin care li se oferă gratuit terenuri companiilor care doresc să deschidă aici capacităţi de producţie ori unităţi de servicii. Suprafaţa totală de 40 hectare se află lângă şoseaua de centură a oraşului (în dreapta sensului de mers spre Turda – Cluj). Doar un sfert din ea este acum ocupată. Iniţiativa a avut parte de un debut spectaculos, dar a fost diminuată ca efecte de criza economică ce a debutat în 2008. Demararea lucrărilor la autostrada Sebeş – Turda face ca terenurile gratuite din zona amintită să fie din nou interesante pentru companii. Cele 10 hectare deja ocupate deservesc o firmă belgiană de automotive şi o fabrică a unei mari companii de mixuri şi condimente alimentare. Cele două unităţi industriale au creat în mai puţin de doi ani 500 de locuri de muncă ce se menţin şi acum. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, declară că a preluat soluţia tocmai din Germania, unde primăriile cumpără terenuri de la privaţi pentru a le pune apoi la dispoziţia investitorilor interesaţi.

About Ciprian Iancu