Hunedorenii bogaţi vor fi căutaţi la plata taxelor

Articolul a fost vizualizat de 1,143 ori

ANAF pregăteşte un desant printre contribuabilii cu dare de mână. Prin Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în regiunea 5 Vest, de care aparţine şi judeţul Hunedoara, s-a înfiinţat Serviciul Regional de Verificări Fiscale (SRVF) cu sediul la Timişoara.

bogatiŢinta: hunedorenii cu averi mari şi măricele

Scopul SRVF este de a verifica plata taxelor şi impozitelor atât pentru persoanele fizice cu averi mari, cât şi pentru persoane fizice cu averi semnificative, pentru care au fost identificate “riscuri fiscale”. Adică, posibile evaziuni.

Sute de persoane cu risc fiscal peste milion

Potrivit unei analize făcute de ANAF, în regiunea de Vest sunt identificate peste 300 de cazuri de risc fiscal mai mare de un milion de lei. Toate aceste persoane vor fi arondate controlului celor 8 inspectori care vor forma SRVF Timişoara.

“Sunt 50 de persoane foarte bogate în regiunea Vest”

Potrivit lui Lucian Heiuş, director executiv interimar al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Timişoara, în regiunea Vest au fost identificate 50 de persoane cu averi mari care prezintă risc fiscal. “SRVF este o nouă structură ANAF care răspunde direct Bucureştiului. Biroul din regiunea cinci Vest are deja angajaţi 6 inspectori, urmând ca în perioada următoare să-şi completeze efectivul şi să intre în acţiune. În regiunea noastră sunt 50 de persoane cu averi mari, care au fost prinse în planul de verificări”, a declarat Lucian Heiuş.

Pe lângă persoanele fizice cu averi mari, cele cu avere afişată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate etc.), care alcătuiesc eşantionul de risc identificat până în prezent şi ale căror probleme de conformare fiscală vor fi încredinţate spre abordare noului serviciu, pot fi încadrate în subcategorii de risc, după cum urmează:

a. deţinători de companii cu rezultate financiare precare (cazul “patron bogat/firmă săracă“);

b. persoane fizice care nu figurează cu venituri declarate administraţiei fiscale sau cu venituri declarate foarte mici (persoane care realizează venituri ilegale, din sfera ilicitului penal sau contravenţional – activităţi economice nedeclarate, fraudă, posibil trafic ilegal, cămătărie, corupţie, şantaj etc.);

c. persoane fizice care desfăşoară activităţi artistice şi sportive, persoane care activează în domeniul entertainment-ului şi care îşi exploatează financiar drepturile de imagine şi alte drepturi necorporale ;

d. unele categorii de salariaţi, care primesc drepturi de natură salarială de valoare semnificativă, în mare parte neînregistrate şi nefiscalizate (aşa-numitul fenomen al “muncii la gri”).

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean