Tariful pentru certificatele energetice ale clădirilor scade în 2015

Articolul a fost vizualizat de 1,534 ori

După cum se ştie, certificatul energetic este obligatoriu la vânzarea sau închirierea unui apartament sau a unei case. Interesant de văzut este că, spre deosebire de alte tarife existente pe piaţă, cel plătit pentru certificatul energetic s-a ieftinit continuu începând din 2012 încoace. Un raport Like Consulting făcut pentru perioada 2012-2015 evidenţiază acest trend descendent.

clase consum energieRaportul se bazează pe datele colectate de la auditori energetici din Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj. Tarifele practicate în judeţul Hunedoara sunt mai mici decât cele din acest raport cu până la 15 la sută.

Astfel, un certificat energetic pentru o garsonieră în anul 2012 costa circa 300 de lei. Acum, auditorii energetici cer un tarif de maxim 150 de lei. Tarifele s-au redus şi în cazul apartamentelor cu două camere, de la 400 de lei la circa 180 de lei în prezent.

Cele mai semnificative scăderi ale tarifelor se înregistrează la case şi clădiri. Astfel, dacă un certificat pentru o casă costa 5 lei/mp în 2012, auditorii energetici au fost nevoiţi să se adapteze la puterea de cumpărare a pieţei şi la concurenţa din ce în ce mai mare de la an la an. Pentru acest an, tariful a scăzut sub 2 lei/mp. De asemenea, şi certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puţin în prezent, puţin peste 1 leu/mp, faţă de 4,5 lei/mp, cât costa în 2012.

În 2011 erau atestaţi la Ministerul Dezvoltării un număr de 1.185 de auditori energetici, iar la data de 5 februarie 2015, numărul acestora a crescut la 1.533. Certificatele energetice sunt valabile zece ani, iar auditorii sunt obligaţi prin lege să facă inspecţia clădirii la faţa locului şi nu prin telefon.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean