Săptămâna economică nr. 633

Articolul a fost vizualizat de 1,002 ori

Creştere, totuşi

Economia României a crescut cu 2,5% în ritm anual, în T4, peste media UE, potrivit Oficiului de Statistică al Uniunii Europene Eurostat. Creşterea PIB în Uniunea Europeană a fost de 1,3% în trimestrul patru din 2014, iar în zona euro avansul PIB a fost de 0,9% comparativ cu perioada similară din 2013.

Pe minus

Investiţiile străine directe în România au totalizat 2,426 miliarde de euro în 2014, în scădere faţă de 2013, când volumul total atras a fost de 2,713 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Impozit pe noroc

Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate, prin reţinere la sursă, cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc, cele care depăşesc echivalentul a 15.000 euro se impozitează cu 16%, iar veniturile care depăşesc echivalentul a 100.000 euro se impozitează cu 25%, conform noului regim de impozitare care a intrat în vigoare începând de vineri, 13 februarie.

Cel mai mare profit

Banca Transilvania (TLV) a obţinut anul trecut un profit net de peste 448 milioane lei (101 milioane euro), în creştere cu 19,5% faţă de 2013. Este cel mai mare profit raportat de o bancă românească, până acum.

Teren gratis

Autorităţile din Alba Iulia oferă terenuri gratuite celor care investesc mai mult de 1,5 milioane de euro într-un business în judeţul Alba. Investitorii vor avea posibilitatea să cumpere terenul respectiv dacă investiţiile depăşesc 5 milioane de euro. Investitorii care doresc să beneficieze de terenuri gratuite trebuie să prezinte o serie de informaţii legate de activitatea firmei, numărul de locuri de muncă care vor fi create şi viitoarea investiţie.

Fonduri europene

România a atras, din 2007 până în prezent, fonduri europene de 9,9 miliarde de euro, fiind codaşă în clasamentul UE al absorbţiei fondurilor UE din perioada 2007-2013, o performanţă mai slabă fiind înregistrată doar de Croaţia. Cel mai slab performer a fost Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), în timp ce rata cea mai mare de absorbţie a fost atinsă de PO Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

About Adrian Sălăgean