Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 684 ori

“Drumul […] este plin de gropi, în care vezi ici colo pietre în ele”, ne spune Petronela Tămaş, în Ziarul Hunedoreanului. Drumul este, deci, plin de gropi în care vezi pietre în ele.

drumul plin de gropi in ele

Cei de la HunedoaraMea.ro au botezat-o pe Monica Iacob-Ridzi. Din fericire, nu i-au schimbat decât o literă din prenume. Astfel, omul politic Monica Iacob-Ridzi a devenit Monika Iacob Ridzi.

monika

“Primarul este cel care, de multe ore, transportă oamenii din comună «la vale», deoarece nu există microbuz sau un alt mijloc de transport”, ne mai spune Petronela Tămaş. Sigur, autoarea a vrut să scrie “de multe ori”, dar cu gândul la faptul că drumul până la Bătrâna poate dura şi câteva ore, a scris “de multe ore” în loc de “de multe ori”.

de multe ore

“Ieri, în jurul orei 15.00, balconul unui apartament situat pe bulevardul Decebal din municipiul Deva a luat foc. Din nefericire, proprietarii nu erau în acel moment acasă”, scrie Oana Mihnea, în Mesagerul Hunedorean.

din nefericire

Cum adică, “din nefericire, proprietarii nu erau acasă”? Ar fi fost bine să fie acasă în momentul în care casa a început să ardă, eventual să nu fi avut niciun extinctor la îndemână (câţi dintre noi avem extinctoare acasă?) şi să ardă ca şobolanii, sau cum?

Cei de la Mesagerul Hunedorean au o rubrică, “Întrebarea cu schepsis”, în care câţiva deveni sunt întrebaţi chestii stupide, de exemplu, ce părere au despre faptul că în fiecare sens giratoriu va fi instalat câte un gastronom. Un demers interesant, venind din partea unor jurnalişti care ar mai avea de învăţat un lucru sau două despre limba română. Dar să nu intrăm în detalii… iată ce întrebare cu schepsis au pus, la sfârşitul lunii ianuarie:

intrebare

“În Deva se vor planta, pe zonele verzi, gerontofili exotici?”. Eu aş fi răspuns, simplu: “Nu ştiu” sau “Nu mă interesează”. Măcar un pic de efort să depună, totuşi, ziaristul care se porneşte prin oraş să facă mişto de oameni, şi să formuleze întrebarea în aşa fel încât să aibă sens.

Cam atâtea greşeli ne-a permis spaţiul să semnalăm săptămâna asta. Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine.

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'