Liga Naţională de Handbal Feminin: Eşec previzibil

Articolul a fost vizualizat de 1,019 ori

Nu cred că îşi făcea cineva iluzii, din anturajul celor de la Cetate, asupra deznodământului din partida cu CSM Bucureşti, care s-a disputat luni seara în Sala Sporturilor din  Deva. Mai ales că din tabăra gazdelor lipsea ”omul numărul unu”, golgetera Carmen Cartaş, accidentată la ligamentele genunchiului piciorului stâng. O altă absenţă am consemnat-o pe banca tehnică, unde s-a aflat doar Cosmin Hendrea, celălalt tehnician, Ioan Adi Senoccico, fiind ”răpus” de varicelă.  Aşa că singura problemă pe care ne-o puneam probabil cu toţii era cea referitoare la diferenţa  de scor care va fi afişată la finalul celor 60 de minute de joc, în favoarea grupării de pe Dâmboviţa, care este principala contracandidată a campioanei en-titre, HCM Baia Mare, în lupta pentru titlul acestei ediţii de campionat.

handbalEra de ajuns să te uiţi pe foaia de joc pentru a-ţi da seama de diferenţa de valoare dintre cele două loturi. La gazde, lipsea, aşa cum spuneam, Carmen Cartaş, în timp ce, de partea cealaltă, bucureştencele aveau nu mai puţin de patru campioane mondiale, în persoana braziliencelor Mayssa Pessoa, Fernanda Da Silva, Deonise Fachinello şi Ana Rodrigues.

Alături de ele, rusoaica Vetkova, spanioloaica Carmen Martin, ucrainianca Glibko şi suedeza Torstensson. Dar şi nume cunoscute în handbalul autohton, precum Cristina Vărzaru, Patricia Vizitiu, Talida Tolnai sau a unei handbaliste care se anunţă de mare viitor, campioana mondială de juniori, ”interul” Camelia Bazaliu.

Repriză echilibrată

Chiar şi aşa, primele 30 de minute au fost destul de echilibrate, oaspetele părând a nu se întrebuinţa prea mult, ştiind ce adversar au în faţă. Pe aceste coordonate, Deva şi-a permis să conducă de două ori în debutul meciului, cu 1-0 şi 2-1, ambele reuşite aparţinând tinerei Marcela Malac (o altă handbalistă care are potenţial, dar de care trebuie avut grijă). Elevele danezei Mette Klit s-au desprins în minutul 13, la 3-7, dar devencele nu au depus ”armele”, înscriind de două ori consecutiv, prin Ani Senoccico (care a transformat o aruncare de la ”7” metri) şi ”veterana” Melinda Toth. Mai mult, jucătoarele de la Cetate s-au speriat că pot produce o eventuală surpriză şi nu au ştiut să profite de cele două eliminări succesive survenite în tabăra adversă, primind nu mai puţin de trei goluri cu om în plus pe teren (!). Cu toate acestea, diferenţa s-a menţinut destul de strânsă, 9-10 (min. 24), 10-11 (min. 26), prin reuşitele de pe extrema dreaptă ale lui Ana Simion. Va fi totuşi 11 – 14 la finalul primei părţi, cele trei goluri nesemnificând mare lucru la un meci de handbal.

S-au desprins pe final

Cel de-al doilea mitan a debutat cu trei goluri consecutive ale celor de la CSM, care s-au desprins rapid pe tabela de marcaj, 11-17 (min. 36). Deva părea că şi-a pierdut “cadenţa”, greşelile individuale fiind din ce în ce mai dese, în special prin acele pase date direct la adversar. Primul gol în poarta lui Pessoa a venit abia în minutul 37, când Ani Senoccico a transformat o nouă aruncare de la şapte metri. După 12-18 (min. 38), au venit trei goluri consecutive înscrise de Krnic, din nou Senoccico şi Simion, iar diferenţa s-a redus la doar trei “lungimi”, 15-18 (min. 40). De partea cealaltă, profitând de “banca de rezerve” pe care o avea la dispoziţie, Mette Klit a făcut numeroase permutări în “7”-le de bază, dând posibilitatea aproape tuturor jucătoarelor să se exprime pe teren.

Fără prea multe soluţii, Cosmin Hendrea nu a putut face acelaşi lucru, starea de oboseală dând posibilitatea oaspetelor să se detaşeze din nou, 17-24 (min. 51). Totuşi, încurajate şi din tribune de un public numeros, fetele de la Cetate au reuşit să revină cât de cât în partidă, apropiindu-se la patru goluri, 22-26 (min. 55) şi mizam că vom asista totuşi la o înfrângere onorabilă. Nu a fost însă să fie aşa, pentru că pe final, introdusă în teren, Patricia Vizitiu va înscrie la ”foc automat”, scorul ultimelor cinci minute fiind mai mult decât elocvent, 1-6. O diferenţă finalmente de nouă goluri, care mi se pare totuşi prea mare în raport cu ceea ce a fost pe parchetul sălii, mai ales că şi cei doi arbitri au favorizat echipa din capitală în câteva situaţii.

Dar să fie la fel de clar că victoria celor de la CSM a fost una fără dubii. Cu acest nou eşec, şansele grupării de pe Mureş sunt infime pentru a prinde meciurile din “play- off”, chiar dacă Marian Muntean, principalul finanţator, crede încă în şansele echipei lui. Eu personal nu prea cred în minuni, uitându-mă şi pe programul ultimelor şapte etape care mai sunt de disputat din campionatul regulat. Meciuri acasă cu Zalău, Cluj şi Ploieşti, iar în deplasare, la Brăila, Slobozia, Craiova şi Tg. Mureş. Este foarte clar că este nevoie de cel puţin cinci victorii din aceste şapte meciuri rămase de disputat.

CETATE DEVA – CSM BUCUREŞTI: 23-32 (11-14)

CETATE DEVA: Poenaru (3 intervenţii), Şuba (6 intervenţii), Miskovic – portari; Toth – 3 goluri, Şovar, Krnic – 4g, Senoccico – 5g (3 – ”7” m), Tasic, Simion – 4g, Malac – 5g, Din – 1g, Rusu – 1g – jucătoare de câmp.

Antrenor: Cosmin Hendrea.

CSM Bucureşti: Pessoa (10 intervenţii ), Tolnai (3 intervenţii ) – portari; Curea – 2 goluri, Da Silva – 2g, Tivadar, Vărzaru – 2g, Bazaliu – 1g, Torstensson – 5g (3 – ”7”m), Vetkova – 3g, Carmen Martin – 4g, Glibko – 2g, Fachinello – 3g, Vizitiu – 6g – jucătoare de câmp.
Antrenor: Mette Klit.

Aruncări de la ”7”metri: Cetate – 3 (toate transformate); CSM – 3 (toate transformate)

Eliminări: Cetate: 5×2 minute; CSM: 3×2 minute.

Arbitri: Laszlo Gal (Odorhei) – Silviu Savu (Piteşti)

Sala Sporturilor Deva.

Spectatori: 1.000.

Tags: ,

About Ion Bădin