Editorial: Documentarul “The Romanians are Coming” – realitatea românească la Londra bate filmele lui Kusturica

Articolul a fost vizualizat de 649 ori

L-am văzut. Primul episod al documentarului produs de Channel 4 are de toate în el. Am recunoscut imediat specia “neam de traistă” pe care autorii materialului s-au fixat ca să prezinte viaţa unor emigranţi români în Marea Britanie.

Umor printre coji de seminţe, făloşeală fără temei, guri ştirbe, veselia lui bogdaproste, descurcăreala care amână zilnic ratarea finală, toate trasează un tablou ce pare regizat de celebrul Kusturica. E interesant de privit, te poate amuza şi, ca român, recunoşti imediat psihologia protagoniştilor. E suficient să mergi seara în Gara Devei şi poţi trăi live “The Romanians are Coming”.

Ca oglindă a realităţii, documentarul Channel 4 taie însă mai tare în conştiinţe decât o ficţiune cinematografică. Nu pot spune că realizatorii materialului au căutat cu obstinaţie să scoată la suprafaţă promiscuitatea emigranţilor români. Au ales exemple care pot arăta, cu suficientă acoperire, cum funcţionează adaptarea pentru foarte mulţi dintre românii care ajung în Marea Britanie “la plesneală”. Documentarul cropuieşte exact situaţia acestui tip de emigranţi, total nepregătiţi (habar nu au de limba engleză), fără o meserie la bază care se cere pe piaţă, oameni care cad pe capul autorităţilor engleze punând o presiune suplimentară pe bugetul britanic de asigurări sociale. E drept că realizatorii filmului trag puţin spuza pe turta autorităţilor britanice, prezentând contribuabilii britanici ca nişte fraieri care plătesc ajutoare sociale unor români prezentaţi, fără manipulare, ca amărăşteni lipsiţi de orice viitor.

Desigur, developările documentarului prezintă o lume de care nu ai cum să fii mândru. Dar ea este absolut reală, cazurile prezentate nu sunt o excepţie. Cine a fost la Londra, în zona Marble Arch, i-a văzut pe ai noştri la treabă.

Din această cauză, reacţia critică a diasporei şi a ambasadorului român la Londra după prezentarea primului episod din acest documentar mi s-a părut nepotrivită. Ca şi cum românii nu cerşesc, nu muncesc la curăţenia străzilor în Londra şi nu acceptă ajutoare sociale pentru că sunt mândri, deştepţi şi bravi.
Evident, acest film poate ţine trează printre britanici o antipatie faţă de români. Şi nu atât filmul, cât recunoaşterea realităţilor prezentate în el. Dacă “The Romanians are Coming” ar fi fost o simplă manipulare media, sunt sigur că primul care ar fi protestat ar fi fost acelaşi public britanic care nu dă un “scheet” pe făcături.

Aşa stând lucrurile, în loc să joace în piesa “onoarei nereperate”, Ambasada României la Londra şi primul ministru al României, Victor Ponta, ar fi făcut mai bine să găsească o soluţie viabilă care să ajute la integrarea acestor conaţionali în Marea Britanie. Pentru că românii din Marea Britanie nu sunt doar studenţii la Oxford, minţile sclipitoare şi medicii brilianţi. Sunt şi aceşti “amărăşteni” a căror luptă pentru a reuşi este cel puţin la fel de grea ca şi a elitelor. Şi poate mai dramatică.

Ţinuta business cerută voalat românilor participanţi la protestul de la Channel 4 de către organizatori a fost o culme a fariseismului. Ea nu face decât să ascundă vulgar dramele unei diaspore obişnuite să stea cu spatele la realităţile care nu-i convin.

About Adrian Sălăgean