de Adrian Sălăgean
Ceea ce acum 20 ani părea o utopie, încet încet se înşurubează în mentalul colectiv ca un fapt posibil: dispariţia Termocentralei Mintia, a celei de la Paroşeni şi a mineritului din Valea Jiului. Adică închiderea CEH.
Primele mesaje subliminale că acest lucru s-ar putea întâmpla au apărut pe piaţă cu vreo doi ani în urmă, când conducerea de atunci a mamutului energetic căuta să reabiliteze economic CEH prin proiecte vizând construirea de microhidrocentrale pe Mureş. De atunci, criza financiară a devenit atât de acută încât sintagma “închiderea CEH” a devenit un lait-motiv ori de câte ori se discută despre acest obiectiv economic. Recent, FMI a solicitat oprirea pierderilor printr-un proces de restructurare sinonim cu închiderea activităţii.
Ultimul care a pomenit de închidere la CEH a fost ministrul Energiei, Andrei Gerea. Acesta a declarat luni că încearcă să salveze de la faliment Complexul Energetic Hunedoara în ciuda situaţiei dificile în care se află.
Evident că în acest moment singurul raţionament pentru care turbinele se mai învârt la CEH ţine de elementul social. Sunt peste 6500 de oameni care îşi câştigă în prezent pâinea în energetica grea. Lucru recunoscut şi de ministru, care a declarat că, în ciuda faptului că este esenţial pentru sistemul energetic naţional, Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv şi NU poate face cerinţelor economiei de piaţă.
“Putem identifica unele cauze pentru care Complexul Energetic Hunedoara este ineficient. Dar nu putem lua măsuri radicale fără o analiză serioasă privind posibilităţi de salvare. Este simplu să spui hai să le închidem, dar ce pui în loc?”, a continuat Gerea. Exact asta e problema! Nu se poate acum pune nimic în loc. Înaltul oficial ştie asta, dar nu are curajul adoptării unei atitudini real-utile legate de posibilitatea resuscitării economice a CEH. Sună foarte dezamăgitoare declaraţia domnului ministru Gerea, care aşteaptă de la noul management al Complexului soluţii care să mute din loc muntele de datorii existent, odată cu găsirea de finanţare pentru o prea mult amânată modernizare de capacităţi de producţie. “Suntem într-o situaţie ingrată. La Complexul Energetic Hunedoara este o nouă conducere, putem spune că şi un nou Consiliu de Administraţie, care sper să găsească soluţii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca într-o lună să avem o linie, să salvăm aceste două entităţi esenţiale (complexurile Oltenia şi Hunedoara – n.r.) pentru sistemul energetic”, a spus Gerea.
Păcat că optimismul domnului Gerea nu ţine loc de finanţare pentru salvarea CEH.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.