La firul ierbii: O Stea(ua) care păleşte?

Articolul a fost vizualizat de 1,103 ori

Fotbalul autohton şi-a reintrat în drepturi odată cu reluarea campionatului din prima ligă. Un campionat mutilat de problemele financiare cu care se confruntă o mare parte dintre cluburile participante. Rapid, Dinamo, CFR Cluj, U. Cluj, Oţelul Galaţi, Petrolul Ploieşti  şi-au declarat mai demult sau mai recent “insolvenţa”.  Trist, dar adevărat.

Practic, un campionat “amputat”, de o calitate îndoielnică, care face ca nivelul să fie mediocru, iar rezultatele în plan european să fie din ce în ce mai rare. Iar noua conducere a FRF, cu acest “invizibil” Burleanu, pare depăşită de toate aceste probleme, viitorul anunţându-se sumbru. Pe aceste coordonate s-a desfăşurat prima etapă a returului, una soldată cu câteva rezultate imprevizibile.

Capul de afiş a fost, fără îndoială, partida dintre campioana en-titre, dar şi actualul lider detaşat, Steaua (sau, mai nou, FCSB, după “războiul” care se poartă între reprezentanţii “armatei” şi patronul aflat după gratii, Gigi Becali) şi Rapid, gruparea de sub podul Grant, care a suferit în această iarnă transformări masive la nivelul lotului. La prima vedere, favorită pe hârtie era echipa din Ghencea, mai ales că evolua pe propriul teren, în timp ce, de partea cealaltă, giuleştenii “încropiseră” o nouă echipă având la dispoziţie doar 17 zile de pregătire comună.

Aducerea lui D. Nicolae şi Săpunaru, alături de Pancu, au fost adevăratele lovituri de imagine pe care le-a dat patronul clubului, “moldoveanul” Valeri Moraru, lucru primit cu mare satisfacţie de înfocaţii suporteri ai “vişiniilor”. Meciul în sine a fost o mare dezamăgire pentru cei care iubesc culorile “roş-albastre”, Steaua părând o echipă oarecare, fără personalitate, dar şi fără o viziune a jocului la pretenţiile pe care le are. O echipă aflată în mare suferinţă, căreia îi lipseşte omul de la “creaţie”, plecarea lui Lucian Sînmărtean fiind mai mult decât vizibilă. La fel de importante în “angrenajul” care pare a scârţâi sunt şi lipsa lui Szukala şi Keseru, plecaţi şi ei în căutarea “petrodolarilor”.

Ca să nu mai spun de decizia total aiurea luată de la Poarta Albă de Gigi Becali, cu doar câteva ore înainte de meci, de a-i exclude din lot pe “rebelii” Arlauskis, Prepeliţă şi Latovlevici, pe considerentul că nu doresc să îşi prelungească contractul cu actualul club. Iar consecinţele s-au văzut. La toate acestea s-a adăugat şi “boicotul” celor două “peluze”, care au refuzat să vină la stadion ca să-şi susţină favoriţii.

Aşa că “profesorul” de matematică, Pustai, a jucat exact şi a dat lovitura prin cehul Gecov în minutul 60. Nu ştiu dacă, finalmente, este un rezultat corect, mai ales că steliştii au trimis de două ori mingea în barele porţii, iar “centralul” Balaj nu le-a acordat un penalty clar în minutele de prelungire. Este însă un semnal de alarmă pentru echipa campioană pentru ceea ce s-ar putea întâmpla pe viitor, chiar dacă urmăritoarele ei nu par a avea potenţialul de a recupera diferenţa, deocamdată liniştitoare, de puncte. Pentru Rapid va fi o adevărată luptă contra-cronometru în tentativa de a câştiga cât mai multe puncte, care să aducă la îndeplinirea obiectivului propus, salvarea de la retrogradare.

O partidă pe care am urmărit-o în totalitate pe micile ecrane (ceea ce nu mi s-a întâmplat de mult când vine vorba de campionatul nostru) a fost cea considerată a fi “derby”-ul Olteniei, dintre Pandurii Tg. Jiu şi C.S.U. Craiova. De fapt, noua echipă a “Băniei”, acolo unde Adrian Mititelu se tot luptă cu oficialităţile locale, pe care le acuză că vor să îi “fure” brandul Universităţii. Eram curios să văd această nouă echipă a Craiovei, care avusese un start dezastruos, cu doar două puncte în primele şase etape, considerând-o ca una dintre echipele sigure la retrogradare, mai ales că, la finalul acestui campionat, vor lua calea ligii secunde nu mai puţin de şase grupări. Aşa cum spuneam, după acea rundă cu numărul şase, pe banca tehnică a fost adus un “cuplu” sută la sută oltenesc, două legende, Emil Săndoi şi Sorin Cîrţu. Au urmat 11 meciuri fără înfrângere, oltenii reuşind să avanseze consistent în clasament. Nu a fost un simplu foc de paie, pentru că şi luni seara am văzut o echipă echilibrată, care chiar dacă nu are supervedete, practică un fotbal plăcut ochiului.

A fost, de fapt, o întâlnire viu disputată, cu un ritm destul de alert, dar şi cu câteva realizări fotbalistice. Gorjenilor le-a fost refuzat un fault clar în careu în prima repriză, după ce elevii lui Săndoi şi Cîrţu avuseseră o “transversală”. Până la urmă s-au impus doljenii, printr-un contraatac spectaculos, finalizat ca la carte de iordanianul Bawab. Trei puncte care urcă Craiova pe locul patru, iar partida de duminică din propriul fief cu Steaua se anunţă una specială.

În rest, surprinde eşecul drastic al echipei lui Gică Hagi în faţa celor de la CSM Iaşi (0-3), acelaşi scor fiind înregistrat şi la Cluj, unde universitarii lui Ogăraru au capotat în faţa vecinilor de la Tg. Mureş, o altă surpriză plăcută, mureşenii ajungând pe locul trei în clasament. Tot la capitolul surprize poate fi încadrat şi rezultatul de la Giurgiu, unde favorita Astra nu a reuşit decât un 2-2 cu Concordia Chiajna. Pentru fosta campioană CFR Cluj se anunţă zile negre, mai ales după ce comisiile de specialitate i-au depunctat pe clujeni cu nu mai puţin de 24 de puncte, iar situaţia financiară a clubului patronat de Arpad Paszkany pare fără ieşire.

About Ion Bădin