Studenţii francezi descoperă oportunităţi de afaceri la Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 2,220 ori

Patru studenţi francezi au făcut practică, vreme de două luni, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, în cadrul unui proiect integrat de colaborare academică între universităţile europene. Tinerii francezi au făcut un studiu referitor la oportunităţile şi serviciile pe care le poate oferi Facultatea de Inginerie mediului de afaceri sau instituţiilor interesate de cercetare aplicată şi au dezvăluit, pentru cititorii săptămânalului REPLICA, unele dintre impresiile lor pe parcursul stagiului în România.

Studenţii francezi au fost îndrumaţi în realizarea portofoliului de clienţi de cinci profesori hunedoreni,  printre care şi şeful de lucrări: doctorul inginer economist Ovidiu Tirian

Studenţii francezi au fost îndrumaţi în realizarea portofoliului de clienţi de cinci profesori hunedoreni,
printre care şi şeful de lucrări: doctorul inginer economist Ovidiu Tirian

 

Proiectul de colaborare în baza căruia studenţii francezi au venit la Hunedoara se derulează între: Universitatea ”Politehnica” Timişoara, prin Facultatea de Inginerie de la Hunedoara, şi l’Institut Universitaires de Technologie Belfort – Montbéliard – Université de Franche-Comté, Franţa. Două tinere franţuzoaice, Coraline Moinat şi Melanie Profillet, care studiază în domeniul „Tehnici de comercializare” au realizat prospecţiuni comerciale finalizate cu oferte de produs pentru agenţii economici, în timp ce studenţii Aurelien Marie şi Romain Scholler au dezvoltat un portofoliu de client destinat întreprinderilor de profil din regiune, cu oferte concrete de produse şi de formare profesională specifică. Proiectele au fost realizate în cadrul laboratoarelor „Automatizări şi robotică”, „Autovehicule rutiere – Motoare cu ardere internă”, respectiv „Proiectare şi fabricaţie asistată de calculator – CAD/CAM”, dar şi „Întreprinderea simulată e-FIH”, sub îndrumarea a cinci profesori din cadrul Facultăţii de Inginerie Hunedoara: Carmen Inge Alic, Marius Călin Benea, Ovidiu Gelu Tirian, Sorin Aurel Raţiu şi decanul facultăţii, profesorul Caius Pănoiu.

Studenţii francezi manageriază situaţii de criză

Conferenţiarul universitar doctor inginer, Carmen Alic, promotorul relaţiilor internaţionale în cadrul Facultăţii de Inginerie de la Hunedoara şi unul dintre dascălii care s-au ocupat de cei patru studenţi, spune că proiectul de practică al tinerilor francezi a constat în realizarea unui portofoliu de clienţi, dar şi stabilizarea acestora: „Tinerii vin de la un institut universitar de tehnologie şi afaceri, iar sistemul de acolo funcţionează puţin diferit: este o instituţie de învăţământ superior de scurtă durată, iar după doi ani ei au opţiunea de a continua cu studii de lungă durată sau de a se angaja, pe baza diplomei de studii superioare obţinute la absolvire. Asta depinde semnificativ de rezultatele stagiului, care este foarte important pentru dosarul personal, căci perioada de două luni de practică se finalizează cu un „Raport de proiect” care se susţine în faţa unor comisii de examinare atât în România, cât şi în Franţa, iar nota obţinută are o pondere majoră în media de absolvire.

Misiunea lor de stagiu a fost aceea de a face prospecţiune comercială şi de a alcătui un portofoliu de clienţi pentru oferte de interes din facultate, iar noi, de comun acord cu colegii francezi, am identificat care ar fi produsele cu care am putea ieşi pe piaţă. În cele din urmă, am constatat că ar fi prea multe produse ca să alegem un singur student şi doar un laborator. Atunci am făcut o preselecţie în luna noiembrie, când am participat la o serie de activităţi didactice, dar nu numai, la ei la universitate, în Franţa. De exemplu, la una dintre acestea, tinerii au fost implicaţi într-un exerciţiu de gestiune a situaţiilor de criză dintr-o firmă: un accident grav al unui autovehicul special, care transporta o substanţă periculoasă. Constituiţi într-o celulă de criză a firmei respective, ei au trebuit să facă faţă situaţiei şi, timp de zece ore, să analizeze informaţiile care veneau aproape non-stop, după un scenariu foarte bine stabilit, să soluţioneze problemele specifice apărute şi să se ocupe inclusiv de partea de comunicare cu presa. Trebuiau să gestioneze şi aspectele financiare şi juridice, dar şi pe cele ecologice, pentru că accidentul se solda, potrivit scenariului, cu un mort, dar avea şi implicaţii asupra mediului. Eu am fost extraordinar de plăcut impresionată de modul profesionist în care au reuşit să se descurce studenţii şi i-am ales, pentru stagiul de practică de la Hunedoara, pe cei patru. Ei sunt în anul doi, au 19-20 de ani, dar au făcut faţă cu brio testului, fapt care a avut o importanţă esenţială în momentul selectării lor”, povesteşte profesoara universitară Carmen Alic.

Ce poate oferi Facultatea de Inginerie mediului de afaceri

Conferenţiarul universitar mai spune că Facultatea de Inginerie de la Hunedoara a dorit să aibă nu doar un acord formal, pe hârtie, cu o universitate din Europa, ci şi proiecte reciproc avantajoase, care să fie susţinute de acţiuni şi schimburi de experienţă benefice pentru ambele părţi implicate. „Lucrul cu ei a fost oarecum atipic, pentru că studenţii francezi nu au o pregătire de bază în domeniul tehnic. Spre exemplu, aici este un laborator de motoare cu ardere internă, în care noi lucrăm cu studenţii noştri în specializarea autovehicule rutiere, ne spune dr. ing. Sorin Raţiu. Totuşi, studenţii francezi, care au specializarea în tehnici de comercializare, au identificat elementele tehnice şi de expertiză ale laboratorului, respectiv oportunităţile pe care laboratorul de la Facultatea de Inginerie de la Hunedoara le poate oferi unor clienţi din exterior.

Studenţi francezi, în stagiu de practică la Facultatea de Inginerie de la Hunedoara

Câteva dintre acestea: training pentru personalul care lucrează în service-uri auto, pe baza de simulator; training pentru personalul care urmează să lucreze în staţii ITP sau în cercetare-dezvoltare; colaborări cu agenţi economici interesaţi în realizarea unor teste şi studii experimentale. În acest laborator am lucrat foarte mult cu inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, şi nu atât la concepţia şi la realizarea filtrelor, cât mai mult la testarea şi verificarea lor. În plus, noi continuăm colaborarea şi pe alte domenii: mare parte din echipamentele şi materialele didactice de aici, inclusiv cele care reprezintă secţiuni ale unor componente ale motoarelor, sunt făcute chiar de el. În plus, în funcţie de echipamentele pe care le vom cumpăra de acum încolo, vom continua colaborarea. Până acum, Universitatea Politehnica Timişoara a cumpărat două standuri, un stand didactic de simulare a defecţiunilor apărute în funcţionarea motorului şi altul pentru studiul echipamentelor de frânare ale autovehiculelor, ambele tehnologie de ultimă oră. Spre deosebire de un motor normal, care este montat pe un autovehicul de zi cu zi, standul are capacitatea de a provoca în mod voit nişte defecţiuni pentru a realiza diagnoza, fără a deteriora iremediabil şi fără a distruge ansamblul: acesta poate să revină oricând la starea iniţială, prin simpla apăsare a unui comutator”, explică doctorul inginer Sorin Raţiu.

Şanse mari de a recupera la capitolul modernizare

Tinerii, originari din Belfort, din estul Franţei, în apropierea graniţei cu Elveţia şi Germania, spun că au trăit la Hunedoara o experienţă care le-a lărgit orizontul. „Nu am putea vorbi foarte în detaliu despre diferenţele pe care le-am observat între învăţământul universitar românesc şi cel din Franţa, pentru că noi nu am fost implicaţi, efectiv, alături de ceilalţi studenţi. Nu am participat la cursuri, ci ne-am ocupat separat de propriile proiecte. Oricum, România şi Hunedoara este mult mai mult decât ne-am aşteptat, în ciuda unei rămâneri în urmă evidente, în comparaţie cu Franţa. Înainte să venim aici, ştiam doar ce se vede de la televizor: sărăcie, ţigani, un fel de lume a treia. Ei bine, când am ajuns am avut surpriza să constatăm că ţiganii pe care îi văzuserăm noi erau doar o minoritate care, din păcate, reprezintă România în imaginaţia multor francezi, iar ţara nu era chiar aşa înapoiată cum ne aşteptam… Nu era deloc Evul Mediu, iar după cum evoluează lucrurile, eu cred că România are şanse mari de a recupera şi de a veni foarte bine din urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologică şi economică”, spune unul dintre studenţi, Romain Scholler.

Vor şi mai multe schimburi de experienţă

Coraline Moinat este un fel de lider informal al echipei, foarte deschisă şi mereu zâmbitoare, şi povesteşte că, pe lângă proiectele pe care studenţii le-au avut de realizat la Facultatea de Inginerie, tinerii francezi au avut ocazia să şi viziteze împrejurimile Hunedoarei, dar şi oraşele mari din împrejurimi: „Am fost la Castelul Corvinilor, care este, într-adevăr, ceva cu totul special, apoi la Lacul Cinciş, am vizitat Sibiul, unde au realizat proiecte similare colegi de-ai noştri din Franţa, dar am fost şi la Timişoara. Ne-a plăcut peste tot, Sibiul şi Timişoara diferă mult unul de altul ca oraşe… dar ca diferenţă majoră pe care am resimţit-o în comparaţie cu Franţa a fost o oarecare sălbăticie a peisajului, ceea ce este un lucru bun şi frumos, până la urmă. La noi, în Franţa, totul e amenajat… nu prea mai găseşti zone neumblate şi nemodificate de mâna omului”, a povestit Coraline câteva dintre impresiile echipei de studenţi. Aurelien Marie şi Melanie Profillet (mezina grupului, în vârstă de numai 19 ani) adaugă că „experienţa românească” i-a făcut pe toţi patru să înţeleagă că este bine să nu ai prejudecăţi şi că stagiul de la Hunedoara le-a deschis apetitul pentru schimburi de experienţă profesionale şi culturale, dar spun că ar reveni oricând şi în România, dacă ar fi invitaţi.

About Ada Beraru