PNL a elaborat un program economic de guvernare pe care l-a propus românilor spre analiză. Potrivit programului de guvernare lansat de PNL, economia este “obiect de securitate naţională”. În viziunea liberalilor, austeritatea poate fi evitată pe viitor fructificând potenţialul nevalorificat al capitalului autohton în corelaţie cu o relaxare a fiscalităţii dozată chirurgical.
Relaxare fiscală
Primul val al relaxării fiscale este structurat după cum urmează: reducerea taxei pe stâlp progresiv, până la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanţi până la zero până la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale şi reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016.
PNL mai susţine în acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite: 16% CAS plătit de angajat, 16% CAS plătit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16% impozit pe dividende. De asemenea, se face referire la introducerea a două cote diferenţiate de TVA, respectiv pentru alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale, cărţi, pe de o parte, şi pentru servicii turistice, transport în comun şi alte produse care vor fi convenite cu societatea românească.
“Nivelul acestora se va determina în funcţie de evoluţiile economice după aplicarea celorlalte politici publice”, se arată în program. Un al doilea val de scădere a fiscalităţii are ca orizont de implementare anul 2020.
Relaţia cu finanţele internaţionale
PNL vede în FMI, UE şi Banca Mondială parteneri de încredere pe termen lung, iar în aderarea la zona euro “un obiect fezabil”.
Ce aşteaptă liberalii de la Program
Efectul major aşteptat se referă la o reducere semnificativă a numărului de impozite şi taxe de natură fiscală permiţând contribuabililor să-şi diminueze cheltuielile cu administrarea fiscală şi să le crească nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale şi generale ce decurg din această măsura. Estimăm ca urmare a adoptării şi implementării Programului de guvernare sporirea consumului intern, a creşterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de creştere a încasării veniturilor fiscale de la aproape 32% în prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastică a evaziunii fiscale.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.