Un val de intoxicări cu substanţe etnobotanice a fost semnalat în ultimele săptămâni la Hunedoara, iar autorităţile încearcă să ia măsuri pentru limitarea fenomenului, dar şi a efectelor dezastruoase pe care le pot avea asupra sănătăţii tinerilor chimicalele din pliculeţele cu “vise” de groază. Medicii avertizează că deşi, aparent, starea de sănătate a pacienţilor este recuperată relativ uşor, etnobotanicele pot evea efecte insidioase, care nu se manifestă imediat. Mai mult, unele dintre ele dau dependenţă într-un ritm chiar mai rapid şi mai alarmant decât unele droguri de mare risc.
Pacienţii care au ajuns la spital sunt tineri liceeni. Potrivit autorităţilor, cinci adolescenţi din primul ciclu de liceu au ajuns la spital într-o singură zi după ce, într-o pauză, ar fi fumat ţigări care conţineau substanţe etnobotanice. Numărul total al cazurilor înregistrate în oraş în ultimele două săptămâni se ridică la 14, depăşind cifra înregistrată pe tot parcursul anului trecut: numai trei cazuri ajunse la Urgenţa Spitalului “Dr. Alexandru Simionescu”. Reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău, spune că, până în urmă cu ceva vreme, municipiul Petroşani era zona unde erau semnalate cele mai multe cazuri de consum şi intoxicare cu etnobotanice, dar, în urma închiderii ”magazinelor de vise” în anul 2010, numărul consumatorilor care ajungeau să aibă nevoie de ajutor medical a scăzut considerabil: “În urma unei acţiuni comune, coordonată de Prefectura Hunedoara în urmă cu cinci ani, magazinele care comercializau aceste substanţe au fost închise, iar numărul consumatorilor a scăzut foarte mult. Cifrele arată că în 2013 au fost înregistrate 13 cazuri, iar în 2014 doar zece (în întregul judeţ – n.r.). Tocmai de aceea noi aproape consideram că am reuşit să lichidăm acest fenomen”, explică medicul Cecilia Birău. Doctoriţa adaugă însă că, deşi punctual, fenomenul consumului de etnobotanice apărut în ultimele săptămâni la Hunedoara demonstrează că substanţele nocive sunt în continuare accesibile şi pot ajunge cu uşurinţă să fie fumate de tineri vulnerabili la presiunile de grup.
Etnobotanicele pot distruge definitiv neuronii
“Motivele pentru care adolescenţii sau tinerii ajung să consume aceste substanţe etnobotanice sunt fie invitaţiile primite de la alţi tineri din anturaj, fie tentaţia fructului oprit şi teribilismul specific vârstei. De această dată tinerii care au ajuns la Spitalul Municipal din Hunedoara au manifestat o formă acută a intoxicaţiei. Tinerilor li s-au aplicat perfuzii, li s-au făcut analize, dar au fost şi consultaţi de un medic psihiatru şi apoi, pentru că s-au simţit mai bine, au plecat acasă. Totuşi, aş vrea să atrag atenţia asupra faptului că în afara acestor efecte şi simptome acute, substanţele etnobotanice pot lucra insidios, mergând până la distrugerea definitivă a celulei nervoase. După cum bine ştim, aceste celule odată pierdute, nu sunt înlocuite, nu se regenerează; se refac doar conexiunile neuronale, însă nu şi neuronii. Tocmai asta trebuie să aibă în vedere tinerii, dar şi celelalte categorii de vârstă, în fapt toate persoanele tentate să fumeze aceste substanţe etnobotanice. Mai mult, deşi numele lor sugerează că în compoziţie ar intra plante, de cele mai multe ori aceste etnobotanice conţin substanţe de sinteză care pot fi deosebit de periculoase”, a ţinut să atragă atenţia Cecilia Birău.
28 de etnobotanice au intrat pe lista drogurilor
Potrivit doctoriţei Cecilia Birău, în judeţul Hunedoara, doar la Spitalul din Petroşani există aparatura medicală necesară pentru determinarea substanţelor ingerate. Analizele medicale care se pot realiza aici, însă, determină doar diferenţele între un drog major şi eventuale alte substanţe, însă nu pot face determinări exacte asupra cantităţii de drog sau substanţă etnobotanică ingerată sau fumată. În judeţul Hunedoara nu există un centru de detoxifiere pentru consumatorii de droguri şi substanţe etnobotanice. De aceea, cazurile de psihoză acută sau cronică sunt direcţionate pentru tratament de specialitate către secţiile de psihiatrie. Şefa Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba-Iulia, Cristina Ghirca, spune că instituţia pe care o reprezintă desfăşoară permanent, pe parcursul anului şcolar, activităţi de informare cu elevii din şcolile hunedorene încă din clasele primare, astfel încât copiii să înţeleagă care sunt riscurile la care se expun în cazul în care acceptă invitaţia prietenilor sau a unor cunoştinţe mai în vârstă de a fuma o ţigară “cu etnobotanice”. Ea adaugă că, în ciuda “valului” neaşteptat de consumatori serios afectaţi de la Hunedoara, legea nu a devenit mai permisivă, ci dimpotrivă: cele mai recente modificări legislative au introdus 28 de substanţe “cu proprietăţi psihoactive” pe lista drogurilor de mare risc.
Cristina Ghirca adaugă că vânzarea substanţelor etnobotanice prin intermediul magazinelor online nu este permisă, însă cei care încă mai reuşesc să comercializeze substanţe folosite drept etnobotanice “le trec” pe acestea drept îngrăşăminte sau diferite alte substanţe cu diverse destinaţii: “Cei care vor investiga aceste cazuri de consum, pentru a depista filiera pe care au fost aduse substanţele interzise, sunt colegii noştri de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate. Noi, în schimb, vom continua activităţile de prevenţie. Chiar în această perioadă pregătim seria de evenimente pe care o vom desfăşura pe parcursul Săptămânii ALTFEL: activităţi de informare în mediul Şcolar sau extraşcolar, activităţi informale şi interactive susţinute de cei 15 voluntari antidrog – toţi tineri din liceele devene”.
Pliculeţele groazei: îngrăşăminte, acetonă şi otravă pentru şobolani
În privinţa conţinutului substanţelor etnobotanice, persoanele tentate să fumeze astfel de “ţigări” otrăvite şi foarte periculoase ar trebui să ştie că, nu o dată, s-a dovedit că aceste substanţe psihoactive conţin acetonă, ba chiar otravă pentru şoareci şi şobolani. Manifestările consumatorilor sunt îngrijorătoare: simptomele pot varia: manifestări neurologice, cum sunt stările de agitaţie, la agitaţie, letargie, halucinaţii ori chiar tentative de automutilare, în unele cazuri combinate cu tulburări digestive, greţuri şi vărsături. Etnobotanicele se întâmplă să conţină, uneori, îngrăşăminte pentru plante, care pot fi comandate cu uşurinţă de pe Internet. Doar câteva sute de grame pot aduce venituri considerabile celor care le vând, dar pot distruge sănătatea consumatorilor, având în vedere că îngrăşămintele sunt combinate cu frunze ale unor plante, dar şi cu substanţe foarte periculoase pentru sănătate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.