Guvernul are grijă să plătim mai mult impozit pe teren

Articolul a fost vizualizat de 1,403 ori

Anunţat ca un Cod Fiscal prietenos cu contribuabilul, în realitate proiectul aflat în lucru la Guvern creşte impozitele importante din România. Unul dintre acestea este impozitul pe teren. Impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

terenNoul document, datat 13 martie, prevede creşteri atât în cazul terenurilor amplasate în intravilan şi înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă “terenuri cu construcţii”, cât şi pentru terenurile arabile din intravilan. Potrivit Mediafax, sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan anunţat de Guvern în urmă cu o lună era unul modificat faţă de cel practicat în prezent, prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind DUBLĂ comparativ cu actualele taxe.

Cu cât a crescut impozitul?

Astfel, pentru un teren intravilan aflat în zona A a localităţii şi rang zero, limitele au fost ridicate de la 8.282 lei – 20.706 lei/hectar (faţă de 10.353 lei/hectar în prezent) la 8.817 lei – 22.044 lei. Cele pentru un teren din zona B a localităţii şi rang I au fost crescute de la 5.199 lei – 12.998 lei/hectar (faţă de 6.499 lei/hectar în prezent) la 5.535 lei – 13.838 lei. Cele pentru un teren din zona C a localităţii şi rang II au fost urcate de la 2.668 lei – 6.670 lei/hectar (faţă de 3.335 lei/hectar în prezent) la 2.840 lei – 7.101 lei. În fine, cele pentru un teren din zona D a localităţii şi rang III au fost majorate de la 984 lei – 2.460 lei/hectar (faţă de 1.230 lei/hectar în prezent) la 1.048 lei – 2.619 lei.

Majorări au fost operate şi pentru impozitele aplicate la terenuri arabile din intravilan, prin creşterea cu câte un leu a sumelor fixe cu care este înmulţită suprafaţa terenului. De asemenea, creşteri cu 1-3 lei ale sumelor fixe pe baza cărora este calculat impozitul, prin înmulţirea suprafeţei, au fost efectuate şi la terenurile din extravilan.

Cum cataloghează legea terenul

Conform legii, localităţile sunt ierarhizate pe rang 0 – capitala, municipiu de importanţă europeană, rang I – municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel naţional european (Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Timişoara), rang II – municipiu de importanţă judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi, rang III – oraşe, rang IV – sate reşedinţe de comună, rang V – sate componente ale comunelor.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean