Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 821 ori

A fost cutremur, luni, în Bucureşti. Cel mai tare s-a resimţit în clădirea care găzduieşte televiziunea Realitatea TV, unde reporterul de serviciu “pe online” s-a lovit de mai multe ori la cap. Asta cred eu că a dus la următoarele postări de pe pagina de Facebook a televiziunii: “CUTREMUR FOARTE PUTERNIC ÎN ROMÂNIA! Aparatele au sărit puternic”; “Cel mai mare SEISM din 2015 în România! ATENŢIE, se mişcă pământul! Magnitudine înfricoşătoare”. Eh, a fost un 4,7 pe scara Richter, nu e o magnitudine chiar atât de înfricoşătoare. Mai înfricoşătoare e perspectiva pământului care nu se mai mişcă, aşa cum remarca, pe Facebook, o ziaristă – atunci ar fi cu adevărat grav, dacă pământul nu s-ar mai mişca!

aparatele au sarit puternic

cutremur se misca pamantu murim toti

“Şoferul unui tir a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, după ce autotrenul s-a răsturnat într-o curbă periculoasă”, scrie Cristina Vătămanu, pe site-ul Hunedoaralibera.ro. “Victima, în vârstă de 37 de ani, a fost preluată cu un echipaj SMURD şi transportată cu mai multe fracturi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani”. Biata victimă, eu ştiam că victimele accidentelor sunt transportate cu ambulanţa, nu cu fracturi!

transportata cu fracturi

Dacă vreţi să vă pedepsiţi copilul şi nu ştiţi exact cum să procedaţi, iată, în magazinele cu articole sportive au apărut bicicletele fără roţi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani. Sunt convinsă că dacă eticheta de mai jos se regăsea într-un magazin din SUA, persoana care a uitat să scrie, în loc de “fără roţi”, “FĂRĂ ROŢI AJUTĂTOARE” ar fi fost concediată imediat. La noi… merge şi-aşa.

biciclete fara roti

“Shopping la Instanbul” este titlul unui articol furat de Mesagerul Hunedorean de pe site-ul agenţiei de turism Marshal. Titlul articolului de pe site-ul Marshal.ro este “Shopping in Istanbul”, dar ai noştri s-au gândit că dacă adaugă un “n” şi strică numele oraşului turcesc, sigur nu-i mai prinde nimeni cu furtul. În plus, au mai schimbat câte ceva, pe ici, pe colo, în punctele esenţiale, astfel încât doar un priceput, aşa, ca mine, este capabil să descopere furtul. O căutare pe Google Images după “Grand Bazaar Istanbul” le-ar fi arătat ziariştilor fotografii cu marele bazar, despre care este tot articolul, şi ar fi putut să îl ilustreze corect, că doar e vorba despre shopping, adică cumpărături, în Marele Bazar.

shopping in istanbul

În schimb, ei au căutat o poză cu ceva reprezentativ pentru Istanbul, au găsit una cu moscheea şi au pus-o în pagină. Şi uite-aşa a ajuns un articol despre cumpărături să fie ilustrat cu o poză a unui loc unde turcii se duc la rugăciune. Ce-i drept, şi noi, când ne intră salariile, mişunăm prin pieţe şi magazine precum credincioşii la rugăciune!

shopping la istanbul

Pentru colegii de la Glasul Hunedoarei, vineri, 13 martie 2015, a fost o zi cu ghinion: a fost ziua când tehnoredactorul a greşit luna tocmai pe prima pagină, corectorul n-a observat greşeala, când a ieşit ziarul din tipar încă n-a observat nimeni, iar mie mi-a semnalat-o cineva. Atâta ghinion numai într-o zi de vineri 13 se putea “întâmpla”!

glasul vineri treispe

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'