Eveniment de gală la Facultatea de Inginerie din Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 2,918 ori

Câteva sute de elevi şi studenţi au luat parte, marţi, la un eveniment inedit, organizat la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, care a cuprins a opta ediţie a spectacolului de colinde, lansarea volumului “Filtre supraaspirante”, semnată de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, dar şi prezentarea protocolului semnat de facultatea hunedoreană cu o universitate din China.

Prezentarea de la Facultatea de Inginerie Hunedoara a arătat auditoriului “noua lume” numită simplu: China

Spectatorii, studenţi ai Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, profesori, dar şi elevi de la şcolile generale din oraş au avut ocazia să urmărească imagini inedite din timpul periplului delegaţiei românilor în China, unde doi profesori hunedoreni (Carmen Hărău şi Dan Lemle) şi un alt profesor de la Universitatea din Timişoara au participat la o conferinţă pe teme de specialitate. Pentru hunedorenii aflaţi în sală, însă, “călătoria” imaginară a fost extrem de captivantă, cei doi profesori plimbându-şi auditoriul prin Beijing, pe la cele mai importante obiective turistice, printre care Templul Cerului, Piaţa Tien an Men, apoi prin Oraşul Interzis, Stadionul Olimpic, bazinul de înot, sau efectuând un tur virtual al Universităţii din Beijing, un oraş cu nu mai puţin de 18 milioane de locuitori.

De asemenea, cu ajutorul ecranului gigant pe care au fost proiectate imaginile, permanent însoţite de explicaţiile lectorului universitar Dan Lemle, elevii şi studenţii care au participat la cea de-a opta ediţie a spectacolului de colinde au putut să “se plimbe” pe treptele Marelui Zid Chinezesc, aflat la o distanţă de numai 30 de minute de capitala Chinei, au admirat, impresionaţi, zgârie-norii din Shanghai ivindu-se dintre ceţurile sezonului ploios şi “au vizitat” imaginar pavilionul României, pentru ca apoi să admire imagini din zona Wuhan şi de pe Râul Yangtze. “Delegaţia românilor a vizitat inclusiv turnul-simbol din Wuhan, foarte frumos, însă trebuie să remarc că noi avem aici o bijuterie de castel. De asemenea, vreau să să spun că, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, în ziua când eu am fost acolo, s-au anunţat un milion de vizitatori. Un milion de turişti într-o singură zi, care au plătit, fiecare, câte 100 de yuani, echivalentul a 10 euro. Vă închipuiţi, în 365 de zile, cât a fost deschis, ce a însemnat din punct de vedere economic, dar şi pentru imaginea Chinei această expoziţie”, a explicat lectorul universitar Dan Lemle.

Parteneriat cu chinezii

Profesorii de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara au menţionat că protocolul încheiat cu chinezii va implica organizarea, în următorii ani, de evenimente culturale, artistice şi conferinţe. “Colegul meu, Dan Lemle, a creat în China o imagine a acestei instituţii şi a României de care toţi putem fi mândri, pentru că sunt situaţii – şi aceasta este una dintre ele – în care modestia trebuie lăsată la o parte. De asemenea, vă mărturisesc că, peste tot, în China, am fost trataţi preferenţial, comparativ cu multe alte ţări ale lumii unde am participat la astfel de conferinţe. Astfel, am fost invitaţi, doar noi, românii, la un dineu la care a participat Ministrul Cercetării din China. Chinezii ne cunosc destul de bine şi ne tratează ca pe nişte vechi prieteni, ca urmare a relaţiilor stabilite cu China de Ceauşescu, unul dintre lucrurile bune făcute de fostul dictator şi pe care istoria le va aşeza cinstit, în evaluarea ei”, a ţinut să precizeze conf. dr. ec. Carmen Hărău, adăugând apoi faptul că China reprezintă, în acest moment, o lume care acum se deschide, iar primii veniţi vor fi şi cei mai vechi prieteni ai Chinei. Hunedoreanca a mai spus că nivelul ştiinţific al simpozionului la care a participat delegaţia românească este demonstrat şi de calitatea participanţilor: reprezentanţi ai universităţilor de top din Marea Britanie, Germania sau Barcelona, fiind convinsă că, peste câteva zeci de ani, hunedorenii care vor vorbi limba chineză vor trăi mai bine, în comparaţie cu cei care nu vor avea astfel de cunoştinţe.

Mozart şi concert de colinde

Evenimentul organizat la Facultatea de Inginerie a continuat cu lansarea volumului “Filtre supraaspirante”, semnat, în colaborare, de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă şi Sorin Aurel Raţiu. Deveanul care a devenit celebru în urma inventării unui filtru care poate reduce cu 15 până la 20 la sută consumul de carburant al autoturismelor a adăugat că speră ca în viitorul apropiat filtrul inventat de el să poată fi montat pe cel puţin 70 la sută dintre modelele de autoturisme. El a adăugat că volumul lansat marţi, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, este rodul a zece ani de muncă, dintre care şase ani de experimente şi teste, mai întâi asupra propriei maşini, apoi pe autoturismele prietenilor şi ale cunoscuţilor, la care s-au adăugat patru ani, necesari pentru ca toate “descoperirile” sale să fie cuprinse într-un volum de specialitate.

Spectacolul de muzică şi colinde, lăsat de organizatori pentru ultima parte a evenimentului, a adus pe scenă cvartetul “Cuore” care a interpretat compoziţia lui Mozart “Divertisment”, dar şi pe interpreţii de muzică populară Bogdan Toma şi Denisa Mureşan, pe elevii de la Şcoala Generală Nr. 6 din Hunedoara, orchestra şi corul Şcolii de muzică din cadrul Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu” şi, desigur, corul Facultăţii de Inginerie din Hunedoara.

Tags:

About Ada Beraru