Terenuri ieftine, o forţă de muncă bine calificată, condiţii excelente de viaţă, o infrastructură în plină dezvoltare, dar şi un sprijin garantat din partea administraţiei publice prin facilităţi de ordin fiscal – reprezintă principalele argumente pe care autorităţile locale din Deva şi Hunedoara le-au prezentat marţi unei delegaţii de investitori din China, Taiwan, Franţa şi Italia.
Reprezentanţii a 27 de companii care sunt interesate să-şi mute capacităţile de producţie în România şi să beneficieze de oportunităţile locale, inclusiv fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor, s-au întâlnit cu primarii din Deva şi Hunedoara şi cu deputatul Carmen Hărău (PNL), gazdele prezentându-le potenţialul unei zone ce numără aproape 150.000 de oameni.
Potrivit datelor prezentate de autorităţi, rata reală a şomajului în zona Hunedoara – Deva este de 9%, cu mai mult de 2 % mai mare faţă de datele oficiale. De asemenea, ambele oraşe au întocmite strategii de dezvoltare economico-socială până în anul 2020, ceea ce va permite predictibilitate în dezvoltarea afacerilor.
Terenuri ieftine, unele chiar gratis
În plus, susţin autorităţile, preţul terenului de închiriat poate scădea până al 1 euro pe metru pătrat pe an, iar preţul de cumpărare se poate negocia, în medie, la 10 euro pe metru pătrat. Mai mult, Primăria Hunedoarei pune gratuit la dispoziţia investitorilor terenuri, pe durata existenţei unei activităţi economice, aproape toate suprafeţele fiind conectate la reţelele de utilităţi. Iniţiativa este bazată pe un model deja aplicat cu succes în Alba Iulia.
O altă facilitate prezentată se referă la scutirea totală de impozite pe clădiri şi terenuri în cazul unor investiţii de cel puţin 5 milioane de euro. “Primăria Deva oferă scutirea de la impozitul pe clădiri în funcţie de valoarea afacerii, de numărul de angajaţi. Eu sper că facilităţile, potenţialul de dezvoltare a regiunii, legăturile cu principalele aeroporturi de la Timişoara şi Cluj-Napoca vor influenţa decizia şi oamenii de afaceri vor veni să investească aici”, a declarat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean. Reprezantanţii companiilor prezenţi la Deva au vizitat marţi mai multe locuri din judeţul Hunedoara, inclusiv fabrica de biciclete de la Sântuhalm.
Întrebări şi răspunsuri
Pe parcursul întrevederii de la Deva, unii dintre investitorii străini s-au arătat interesaţi în primul rând de nivelul impozitului pe profit aplicat în România şi au părut mulţumiţi să afle că acesta este de 16 la sută.
O altă curiozitate a lor a fost legată de apropierea dintre Deva şi Hunedoara, dar şi de Culoarul IV pan-european care trece la câţiva kilometri distanţă.
Este vorba despre autostrada prin care Uniunea Europeană vrea să lege Occidentul de portul de la Constanţa (porţiunea dintre Sibiu şi Deva fiind deja finalizată, cea dintre Deva şi frontiera cu Ungaria urmând să fie gata în termen de un an).
Reprezentanţi ai delegaţiei străine au întrebat, printre altele, şi dacă există pe plan local antreprenori cu care să poată colabora. Deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, a răspuns: “Nu aveţi de ce să vă temeţi. Hunedoara nu e deloc un loc pustiu. Aici puteţi încheia contracte bune, contracte cinstite, cu antreprenori locali. Hunedoara este un loc foarte bun în care să trăieşti şi să faci o afacere cu adevărat bună”.
Declaraţii la final de întâlnire
Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara: “Am participat la un eveniment important pentru Hunedoara. Avem nevoie de investitori, însă, cel puţin la acest moment, investitorii se prea poate să nu îşi dea seama exact câtă nevoie au ei, de fapt, de noi, hunedorenii. Eu şi domnul primar Arion am încercat să punem la dispoziţia investitorilor teren gratuit pe perioada funcţionării investiţiei. Am venit de la Bucureşti special pentru această întâlnire, urmând să mă întorc în Capitală, locul în care îmi desfăşor mare parte din activitatea mea ca deputat ales de hunedoreni. Revenind la investitorii străini, sper să-i convingem că oferta Hunedoarei este de luat în seamă, mai ales că în zonă există un deficit de locuri de muncă”.
Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara: “Există oportunităţi importante pe care le oferă asocierea dintre Deva şi Hunedoara. Cele două oraşe au aproape 150.000 de locuitori şi există o mare disponibilitate din partea celor două primării de a oferi facilităţi celor care investesc în zonă. Eu sunt convins că noi vom fi cei aleşi de investitorii din această delegaţie, deşi zonele vizitate de ei în ţară sunt mai multe”.
Petre Mărginean, primarul Devei: “Facilităţile oferite de Primărie investitorilor poate că nu sunt de ajuns. Sunt şi alte criterii după care se iau deciziile în acest domeniu. Eu cred că apropierea zonei de Sibiu şi Timişoara (oraşe care deţin aeroporturi – n.red.), plus facilităţile oferite de autorităţile locale îi vor determina să vină aici”.
Domnule Arion,
Stiu ca salariul primarului este si in functie de nr de locuitori,dar,conform recensamantului,Hunedoara are 55400 locuitori si Deva 57000,din care trebuiesc scazuti cei plecati in strainatate sau in alte localitati (aprox 10000) si vedem ca nu sunt 150000 (si nu uitati ca aici subnt inclusi si cei de pe str. Pestis,str. Racastie,etc).
Teren este destul in cele doua parcuri industriale,nu este nevoie sa dati terenul din incinta stadionului,dupa cum doriti dvs,si care va ajunge in mainile unor investitori “strategici”gen Leu sau Crisan,care vor ridica cate o cladire pentru a o inchiria pe bani cat mai multi.
Daca bine imi amintesc,in campania pentru primar era vorba de un alt investitor chinez, ZTE. Oare se apropie alegerile pentru primari????
Sa auzim de bine si sper ca cineva sa va mai traga de maneca.
P.S. Chiar aveam nevoie de un strand,dar cat va costa instalatia de valuri??