Eliminarea cotei de lapte îi sperie pe crescătorii de vaci din judeţul Hunedoara. Aceştia spun că aveau probleme încă din lunile anterioare, dar eliminarea cotei de lapte în Uniunea Europeană, modificare survenită la 1 aprilie, le-ar putea pune afacerile pe butuci.
Fermierii se declară dezamăgiţi şi spun că nu o dată sprijinul de la stat a venit cu întârziere de câteva luni, astfel că proprietarii fermelor de vaci abia reuşesc să supravieţuiască. Iarna este anotimpul care creează cele mai mari probleme pentru că, în lipsa păşunatului, vitele au nevoie de o alimentaţie costisitoare. De altfel, Federaţia Agrostar, reprezentanta acestei categorii de fermieri, a anunţat în repetate rânduri că mai bine de jumătate dintre fermele din toată ţara riscă să se închidă, odată cu eliminarea cotei de lapte la nivelul Uniunii Europene. Asta deoarece marii procesatori au anunţat că vor cumpăra laptele acolo unde îl găsesc mai ieftin. Paradoxal, acest lucru se întâmplă în ţările unde salariile sunt, în medie, de zece ori mai mari în comparaţie cu România: Franţa, Olanda, Danemarca sau Germania.
Laptele, risipit pe coclauri
Pe de altă parte, procesatorii hunedoreni au declarat în repetate rânduri că pe piaţa din judeţ cererea de lapte este mare, chiar mai mare decât oferta, însă ei nu au ce să vândă, pentru că nu au de unde colecta întreaga cantitate de lapte necesară. Reprezentanţii fabricii de produse lactate din Baru, fabrică ridicată pe locul unei foste mlaştini, la marginea comunei, spun că nu au funcţionat la capacitatea maximă, nici în ceea ce priveşte cantitatea de lapte colectată, nici în ceea ce priveşte piaţa de desfacere. Fabrica de aici a fost deschisă în decembrie 2011, în baza unui proiect finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Valoarea investiţiei a fost de peste 3 milioane de euro, sumă din care 50 la sută au fost fonduri europene nerambursabile. Reprezentanţii companiei Ted International 2000 Baru Mare au folosit, iniţial, o cisternă de şapte tone şi au comandat o a doua cisternă. Totuşi, maşinile sunt folosite destul de rar, în condiţiile în care tot mai puţini hunedoreni cresc vaci de lapte, iar procesatorii nu găsesc suficientă materie primă. Proprietarii fabricilor de îmbuteliere a laptelui şi ambalare a produselor lactate spun că singura soluţie, pentru piaţa locală, ar fi achiziţia de cisterne mici, de numai o tonă fiecare. În caz contrar, costurile transportului laptelui de la producător la fabrica procesatoare riscă să ducă compania în faliment. Fabrica de lactate de la Baru a avut, pe parcursul lunilor trecute, o medie de vânzări de 80.000 de litri de produse lactate, iar o cutie de lapte produsă de Teed International Baru Mare, vândută în ambalaj italian, mai ieftin, ieşea pe poarta fabricii la preţul de 2,7 lei.
Plăţile nu se fac la timp
Cosmin Iovan este proprietarul unei ferme medii din judeţul Hunedoara, afectat, iniţial, de criză, iar acum de eliminarea cotei de lapte. Acesta susţine că, dimpotrivă, procesatorii ar avea de unde să colecteze laptele cerut de piaţă, însă apar probleme la efectuarea plăţilor. “Ni s-a întâmplat să livrăm lapte şi să nu ni se plătească marfa la timp, însă nici noi nu putem aştepta la infinit”, declară cu năduf Cosmin Iovan. Acesta mai spune că proprietarii de vaci de lapte se confruntă nu doar cu neseriozitatea micilor procesatori, ci şi cu neseriozitatea statului, care nu intervine pentru reglarea preţului asupra pieţei.
În aceste condiţii, micii întreprinzători din sectorul zootehnic se văd la cheremul procesatorilor, care au tendinţa să scadă preţurile, pentru a face mai multă vânzare la raft. Fermierii din întreg judeţul spun că au ajuns să obţină pentru un litru de lapte doar un leu, preţul oferit de procesatori scăzând cu aproape 40 la sută, de la 1,6 lei. “În aceste condiţii, este imposibil să continuăm, iar micile noastre ferme să asigure un profit suficient pentru ca munca aceasta să mai merite făcută”, adugă Cosmin Iovan.
Crescătorii de vite hunedoreni acuză că, la nivelul Uniunii Europene, se doreşte falimentarea producătorilor români, iar ţara noastră va deveni doar o piaţă de desfacere pentru marii procesatori occidentali. Ei avertizează că, dacă situaţia va degenera, în ciuda cererii de lapte autohton, hunedorenii vor ajunge să consume numai lapte de import. Nu numai crescătorii de vite din judeţ sunt nemulţumiţi: pe parcursul săptămânilor anterioare şi oierii şi-au declarat făţiş nemulţumirea faţă de întârzierea subvenţiilor şi adaugă că au ajuns la fundul sacului, dar şi la capătul răbdării. Micii proprietari de ferme de vaci spun că în statele membre ale Uniunii Europene din vestul Europei subvenţiile nu doar că sunt chiar şi de zece sau de 20 de ori mai mari, dar se virează la timp, după un grafic exact, pe care autorităţile îl respectă. Asociaţiile crescătorilor de bovine au cerut, deja, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijin pentru înfiinţarea mai multor întreprinderi locale de prelucrare a laptelui, astfel încât fermierii să nu mai depindă de marii procesatori. De asemenea, fermierii cer mai multe pieţe volante, în condiţile în care cea mai mare parte a consumului se face din hipermarketuri, acolo unde ei au acces dificil sau chiar deloc.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.