Ce spun specialiştii? În ce valute merită să economisim

Articolul a fost vizualizat de 1,453 ori

Criza ratelor pe care o parcurg cei care au luat credite în moneda elveţiană are şi un revers al medaliei. Se pune problema câţi bani au câştigat cei care au cumpărat franci elveţieni înainte de “scumpirea” lor bruscă din acest an. O investiţie într-o mie de franci elveţieni înainte de “boom” are toate coordonatele unei super afaceri, ţinând cont că moneda elveţiană s-a apreciat cu peste 40 la sută într-un interval de timp foarte scurt.

În ce economisim

economiiPosibilitatea câştigării substanţiale din diferenţe de curs la francul elveţian s-a consumat. Totuşi, se pune problema care sunt actualmente cele mai rentabile plasamente financiare. Cert este că, pe moment, dobânzile la depozitele bancare în lei, dolari sau euro sunt mici şi puţin atractive pentru români. Multe persoane care au la dispoziţie capital caută alte soluţii pentru a conserva, dacă nu a spori, valoarea banilor.

Pe termen scurt

Analiştii economici vorbesc despre plasamente diversificate, adică constituirea de depozite bancare în diferite valute. Diversificarea reuşeşte în această perioadă să reducă foarte mult riscurile, dar nu există o reţetă infailibilă a mixului valutar în care să fie plasat capitalul. Există, însă, variante. Astfel, într-un aranjament financiar care să consolideze economiile unei persoane până la finele acestui an o formulă care ar funcţiona, potrivit experţilor, este 50 la sută dolari, 30 la sută lei şi 20 la sută euro.

Pe termen lung

Dacă planul este de a conserva valoarea banilor pe termen mai lung lucrurile de complică puţin. Formula de economisire prevede ca 70-80 la sută din capital să fie plasată în active plasate în lei, euro şi dolari, în depozite bancare, fonduri de investiţii, în obligaţiuni şi fonduri care un profit minim dar sigur (“absolute return”). Diferenţa până la 100 la sută din capital poate fi investită în acţiuni şi fonduri de investiţii care au expunere în acţiuni.
Dividendele oferite de companiile listate la Bursă au un randament superior dobânzilor.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean