Handbal feminin – Liga Naţională: Greu de înţeles

Articolul a fost vizualizat de 887 ori

Duminică seara, Cetate Deva a susţinut ultima partidă pe propriul teren din actuala ediţie de campionat. Unul, care la fel ca şi cel de anul trecut, se constituie într-un nou eşec pentru principalul finanţator al grupării de pe Mureş, Marian Muntean. Acesta şi-a dorit, ca de obicei, calificarea în play-off şi un loc de cupă europeană. Dar după ceea ce ne-au arătat pe parcursul celor 25 de etape scurse din campionatul regulat, handbalistele devence nu merită acest lucru. Şi mă refer aici la evoluţia generală şi nicidecum la anumite partide în care au luptat de la egal la egal cu echipe din partea superioară a clasamentului.

HANDBAL copyCa să obţii performanţă, trebuie să ai valoare, constanţă şi dorinţă pentru a fi cât mai sus. Ori, toate aceste ”ingrediente” le-au lipsit fetelor de la Cetate. Sunt o serie de handbaliste care au dovedit prin evoluţiile lor că nu au ”faţă” de liga naţională. Şi dau doar un singur exemplu: ”interul” Nataşa Krnic, care în cei doi ani de când evoluează la actuala echipă, nu cred că a făcut mai mult de 7-8 meciuri ”consistente”. Ori pentru banii pe care îi primeşte, şi cred că sunt destui, e extrem de puţin. Şi mai sunt şi alte colege de ale ei, care nu merită să îmbrace tricoul acestei echipe. Dar asta nu este treaba mea, ci a celor care scot banii din buzunar. O altă problemă, este aceea a băncii tehnice. Este clar că, atâta timp cât nu există o stabilitate la acest nivel, nu ai cum să obţii rezultate pozitive. Muntean este un tip de om care îşi doreşte tot timpul prea mult, într-un timp scurt. Când va înţelege să dea credit unui antrenor măcar pentru un an de zile şi va miza şi pe jucătoare de perspectivă, dar şi pe unele cu adevărat performante, vor veni negreşit şi acele mult dorite rezultate. Până atunci însă, în loc de play-off, va fi din nou play-out.

Au început lamentabil…

Cu principala ”gură de foc”, Carmen Cartaş, la alegerea terenului, dar fără să fie trecută pe foaia de joc (încă nerefăcută medical) şi cu antrenorul Gheorghe Covaciu (venit să vadă echipa pe care probabil o va conduce în ”play-out”) în tribune, gazdele au ratat debutul de partidă, dormind pur şi simplu pe teren. În aceste condiţii, ploieştencele, care aveau nevoie de un succes pentru a fi sigure de locul 8, au înscris de patru ori consecutiv în primele cinci minute, două dintre reuşite fiind din aruncări de la ”7” metri, capitol la care vor fi recompensate din plin de cuplul de arbitri Sîrbu – Supunicov din Chişinău, dar cu ”viză” de Iaşi, care ne-au demonstrat că nu prea au nimic în comun cu acest sport. S-a luat la fel de rapid primul ”time-out” de Cosmin Hendrea, Simion a înscris primul gol pentru echipa ei, dar ”ecartul” a crescut, 1-6 în minutul 7. Cu om în ”plus”, Cetate reuşeşte doar un singur gol prin acest ”rebut”, Krnic, iar Malac şi Senocico (din ”7” metri”, strâng scorul la 4-6 (min. 14). Vine o nouă superioritate numerică, concretizată doar prin ”barele” lui Malac şi Senocico şi cu o nouă desprindere a oaspetelor, 6-10 (min. 22). Tasic şi Malac o înving pe Şerban, Laura Poenaru ”parează” o primă aruncare de la ”7” metri a lui Laura Chiricuţă. Iar tabela începe să ne dea speranţe, 10-11 (min. 26). Doar iluzii, pentru că ploieştencele care, chiar dacă ratează o nouă lovitură de ”penalitate”, intră la vestiare cu un avans de trei goluri, 11-14.

…şi au terminat la fel

Începutul părţii secunde pare mult mai echilibrat decât debutul, dar diferenţa creşte uşor, 13-17 (min. 35) datorită şi ”omului” în plus în teren. Senocico ratează un ”7” metri, dar, curios, va urma o ”cădere” neanunţată a oaspetelor, de care vor profita la maximum handbalistele de la Cetate. Pe parcursul a 9 minute, încurajate frenetic şi de tribune, devencele înscriu de cinci ori consecutiv şi Cetate va conduce pentru prima oară, dar, din păcate, şi pentru ultima dată pe tabela de marcaj, 18-17 (min. 44). Şi în loc să profite de această şansă, handbalistele lui Hendrea se ”blochează” din nou, ”straniera” Vlaskalic înscrie de trei ori consecutiv, permiţându-şi să rateze şi o aruncare de la ”7” metri, o secondează şi Chiricuţă cu alte doă reuşite şi totul pare ca la început, 18-22 (min. 51). ”Veterana” Melinda Toth înscrie primul ei gol (min. 53), după care, timp de cinci minute, niciuna dintre echipe nu mai găseşte calea spre gol. O face din nou aceeaşi Toth în minutul 58, dar golul lui Vlaskalic din minutul 59 rezolvă definitiv ecuaţia învingătoarei, chiar dacă Ploieştiul va avea în ultimele zeci de secunde două jucătoare eliminate. Un joc cu multe ”sinusoide”, cu căderi şi reveniri inexplicabile, cu un arbitraj care a dezavantajat în cea mai mare măsură pe handbalistele de la Cetate. Urmează ultimul meci al campionatului regulat, cel de la Târgu Mureş, acolo unde în mod normal nu se poate rata victoria, ţinând cont că viitoarele gazde nu au niciun punct obţinut în cele 25 de meciuri disputate. La sfârşitul lunii se va da startul partidelor din ”play-out”, la care vor lua parte echipele clasate pe locurile 9-14. Se va pleca cu punctele obţinute în partidele directe, acolo unde Cetate a acumulat deja 19 şi mai poate adăuga încă trei, pornind de pe primul loc. Se va juca fiecare cu fiecare, tur-retur, începând cu 30 aprilie, într-un ritm foarte intens, cu etape, joi – duminică – joi – duminică. Echipele clasate pe locurile 13-14 vor retrograda direct, cele de pe locurile 11-12 vor disputa meciuri de ”baraj” cu ocupantele poziţiilor secunde din divizia ”A”. Să sperăm că Cetate va reuşi să ne scutească de surprize neplăcute.

Tags: , ,

About Ion Bădin