Hunedorenii ar putea să meargă la ştrand în luna iunie

Articolul a fost vizualizat de 1,780 ori

După 29 de ani, municipiul Hunedoara va avea, din nou, un ştrand, iar de această dată chiar în centrul oraşului. Lucrările ar trebui să fie gata până în luna iunie, iar bazinul va oferi relaxare şi distracţie pentru aproape 500 de persoane, simultan.

Echipele de muncitori mai au doar şase săptămâni la dispoziţie pentru a duce lucrarea la bun sfârşit,  astfel încât ştrandul să funcţioneze în prima lună de vară

Echipele de muncitori mai au doar şase săptămâni la dispoziţie pentru a duce lucrarea la bun sfârşit,
astfel încât ştrandul să funcţioneze în prima lună de vară

Lucrările la noul ştrand din municipiul Hunedoara au început în luna iulie a anului trecut şi, dacă graficul de lucrări va fi respectat, ştrandul ar trebui să fie gata până în luna iunie. Durata de execuţie a fost redusă de la 24 de luni (cât prevedea studiul de fezabilitate aprobat iniţial de Consiliul Local) la 12 luni. Investiţia totală se ridică la aproape două milioane de euro (peste şapte milioane de lei, fără TVA, 9,3 milioane suma totală), bani proveniţi din bugetul local, şi se apropie de termenul final.

Oportunitatea investiţiei este justificată, potrivit studiului de fezabilitate, atât de faptul că noul ştrand va pune în valoare o zonă centrală, dar neamenajată din oraş, cât şi de necesitatea creării unui loc de recreere, relaxare, promenadă şi de joacă pentru copiii din Hunedoara.

Bazine, bar, jacuzzi şi terase

Proiectul noului ştrand a demarat în urmă cu un an, pe un teren viran din incinta Stadionului Michael Klein. Ştrandul din Hunedoara este construit de Acomin, pe un teren care aparţine municipalităţii, chiar în spatele Bazinului de Înot, pe o suprafaţă de peste 8.900 de metri pătraţi. Pe vechiul amplasament se aflau câteva platforme şi alei betonate şi o clădire care funcţionase, cândva, ca toaletă.

Ştrandul de la Hunedoara va cuprinde două bazine, unul de 2.200 de metri pătraţi şi altul – pentru copii – de 108 metri pătraţi. Bazinul mare va fi format din două zone, una cu adâncime de 1,6 metri şi cealaltă de 1,4 metri.

Clienţii vor avea la dispoziţie o zonă cu jacuzzi şi un bar cu terasă, iar în proiect sunt prevăzute şi tobogane, plus locuri de joacă pentru copii (zona cu nisip).
De asemenea, în incinta ştrandului va fi amenajat un teren de volei şi 1.600 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Capacitate de 560 de locuri

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, a declarat încă de anul trecut, la semnarea contractului de execuţie, că ştrandurile nu sunt investiţii neapărat generatoare de profit, aşa că investiţia va fi amortizată în 15 ani de la darea în folosinţă. Bună parte dintre hunedoreni s-au declarat de acord la administraţia locală să investească sumele amintite în acest obiectiv de distracţie şi relaxare, în condiţiile în care, spun ei, sărăcia îi împiedică să-şi facă un concediu peste graniţe sau măcar pe litoralul românesc. În perioadele cu vreme rece hunedorenii nu se vor putea bucura de ieşirile la ştrand, însă vor putea folosi bazinele acoperite, care vor fi interconectate cu ştrandul. Vechiul ştrand al oraşului, cel din zona Valea Seacă, nu mai funcţionează din 1986. El a fost închis pe motiv că transportul apei până în zona respectivă genera costuri prea mari. Ştrandul va funcţiona, cel mai probabil, în paralel cu bazinul de înot, iar tarifele de intrare vor fi similare cu cele practicate la bazin. În momentul de faţă intrarea la bazin este de 10 lei pentru copii, elevi, studenţi, pensionari şi şomeri, şi 16 lei pentru adulţi. Ştrandul de la Hunedoara va avea o capacitate de 450 de persoane şi 120 locuri la terasele din jurul piscinelor. De asemenea, ştrandul va avea 57 de cabine de schimb şi 270 de locuri pentru şezlonguri.

De ce bazine circulare?

SC Sercotrans SRL, firma care a elaborat proiectul ştrandului, a luat în calcul două scenarii de construcţie: primul dintre acestea prevedea realizarea unui ştrand cu contur liber şi tehnologii moderne, şi cu un sistem de recirculare “overflow”. Acest proiect ar fi fost unul modern, prietenos cu mediul, permiţând amenajarea de zone verzi, însă ceva mai costisitor. Cea de-a doua variantă consta în realizarea de bazine rectangulare cu sisteme clasice, aceasta fiind mai economică, inclusiv prin folosirea pavajelor turnate, monolit. În cele din urmă s-a optat pentru amenajarea de bazine cu forme circulare, legate între ele funcţional şi vizual, formele fiind inspirate de natură, cu un sistem de recirculare completă a apei cu supraplin. Autorităţile speră că, prin folosirea sistemelor moderne de recirculare a apei, aspectul modern al ştrandului şi crearea de atracţii suplimentare (zone de stat în apă, tobogane) ştrandul va atrage mai mulţi vizitatori şi va genera un venit mai mare. Ştrandul este prevăzut inclusiv cu rampe pentru persoanele cu handicap, astfel încât toţi hunedorenii, indiferent de starea lor de sănătate sau de nevoile lor speciale, să poată avea acces la noile facilităţi.

Sistem separat pentru generat valuri

Consiliul Local Hunedoara a adoptat în luna noiembrie şi proiectul suplimentar, care prevede realizarea studiului de fezabilitate pentru o instalaţie de valuri, estimată la 130.000 de euro, pentru noul ştrand din Hunedoara. Primarul Viorel Arion a argumentat ideea prin simplul fapt că noul ştrand va avea capacitatea de a atrage mulţi clienţi şi din afara oraşului, iar pentru asta e nevoie de elemente de unicitate în domeniu. În plus, dacă ar fi fost cumpărată şi montată ulterior finalizării construcţiei, instalaţia de valuri ar fi costat de cel puţin două sau trei ori mai mult. Astfel, cel de-al doilea dintre bazinele noului ştrand va fi dotat cu sistemul amintit, iar intensitatea valurilor va putea fi reglată până la 70 de centimetri.

About Ada Beraru