Guvernul vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara (CEH) un ajutor de stat individual sub forma unui împrumut pe şase luni, de aproape 100 milioane lei, bani proveniţi din privatizări, şi obligă producătorul de cărbune şi energie să-şi separe legal activităţile şi să aplice un program de restructurare. În nota de fundamentare a proiectului se precizează că acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenţei în 20 martie şi a fost notificat şi Comisiei Europene.
Bani pentru supravieţuire
Banii din ajutorul de stat vor fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, practic dreptul termocentralelor de a polua în lipsa unor investiţii de ecologizare.
Restructurare sau lichidare!
În termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui să prezinte un plan de restructurare care să-i asigure viabilitatea pe termen lung şi care va fi notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. În situaţia în care producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare până la data scadenţei împrumutului, este obligat să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă. Dacă producătorul de cărbune şi energie nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligaţia să prezinte un plan de lichidare.
Credite de zeci de milioane de euro
În nota de fundamentare se spune că, în situaţia lichidării companiei, va fi afectată atât capacitatea acesteia de finalizare a unor investiţii finanţate prin împrumuturi, acordate sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi capacitatea de rambursare a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor. Compania are de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern contractat de de la BIRD, cu garanţia statului, destinat finanţării reabilitării şi modernizării, precum şi 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garanţia statului, în vederea finanţării reabilitării grupului 4 al termocentralei Paroşeni. De asemenea, Complexul Energetic Hunedoara a subîmprumutat de la Ministerul Finanţelor Publice un credit de 65,3 milioane de euro, pentru investiţii de mediu, din care mai sunt trageri rămase de efectuat de 7,03 milioane de euro.
Ajutor numai dacă CEH se rupe
Guvernul dă asigurări că acest ajutor de stat nu se acordă industriei de cărbune, iar pentru a demonstra Bruxelles-ului acest lucru obligă Complexul Energetic Hunedoara să îşi separe legal activităţile miniere de celelalte operaţiuni. “Ajutorul de stat individual pentru salvarea societăţii nu se acordă în sectorul cărbunelui […] După intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, societatea iniţiază demersurile pentru separarea legală a activităţii miniere din cadrul societăţii de celelalte activităţi, […] şi va depune toate diligenţele pentru a atinge acest rezultat în cel mai scurt timp posibil în termenul legal prevăzut de legislaţia în materie”, se arată în nota de fundamentare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.