Încă înainte de intrarea în sezonul estival, administraţiile locale şi-au făcut planurile pentru seria de evenimente pe care le vor organiza în oraşele şi municipiile din judeţ. Fiecare dintre acestea, ba chiar şi unele comune vor celebra zilele localităţii, însă sunt şi edili care au ţinut să facă mai mult. REPLICA a adunat pentru dumneavoastră informaţii despre câteva dintre evenimentele anunţate.
Anul acesta, Serbările Devei vor avea loc în perioada 30 aprilie – 3 mai. Devenii sunt aşteptaţi la concerte, parade pe străzile oraşului, dar şi un târg al meşterilor populari. În 30 aprilie Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva organizează un atelier de fotografie şi un vernisaj de fotografie de presă, în timp ce artistul Horia Mihail va susţine un recital de pian.
În 1 mai, platoul din zona Bejan va găzdui un spectacol de muzică folclorică, iar în Piaţa Unirii vor avea loc concerte. Invitaţii speciali sunt trupele Trafic, Tempo, Good Day şi Arhaica şi artistele Cristina Vasiu şi Delia. În 2 mai sunt programate o paradă pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Unirii şi o serie de concerte, susţinute de Adnana Olariu, trupa Quas, Compact şi Smiley, în Piaţa Unirii.
În 3 mai, pe scena amenajată în centrul istoric al Devei vor urca soliştii şi ansamblurile de muzică populară. Serbările Devei se vor încheia cu focuri de artificii şi proiecţii de lasere. Pe tot parcursul sărbătorii va avea loc şi un târg al meşterilor populari.
Târg de Turism unic în Europa
Administraţia locală din Hunedoara, pe de altă parte, a gândit anul acesta o adevărată strategie pentru organizarea evenimentelor. Acestea nu sunt puţine la număr şi au fost gândite în detaliu, edilii anunţând că mizează pe turişti pentru creşterea încasărilor la bugetul local. Astfel, odată ajunşi în vizită la Castelul Corvinilor, turiştii sunt atraşi să rămână la Hunedoara cu zeci de evenimente, care includ târguri de turism, festivaluri istorice, dar şi serbări populare, cum sunt zilele oraşului.
“Târgul European al Castelelor” va avea loc la Hunedoara, în perioada 1-3 mai şi are alocată suma de 170.000 de lei. Administratorii Castelului Corvinilor încearcă, astfel, să crească vizibilitatea monumentului medieval, în condiţiile în care la eveniment au confirmat prezenţa cu standuri de promovare 21 de participanţi din Europa Centrală şi de Est.
La „Târgul European al Castelelor” vor fi reprezentate zece castele şi cetăţi din România (majoritatea din Transilvania) şi alte câteva zeci din Ungaria, Cehia, Macedonia, Bulgaria, dar şi din Spania. Printre participanţii din România se numără Castelul Magna Curia din Deva, Cetatea de Scaun a Sucevei, Palatul Brukenthal din Sibiu, Cetatea Făgăraş, Cetatea Poenari-Arefu, Castelul Bran, Castelul Miclăuşeni, Castelul Banffy din Bonţida, Turnul cu Ceas din Sighişoara, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia şi Cetatea Oradea. De peste graniţe vor veni pentru a-şi prezenta oferta turistică Palatul Regal Godollo, Complexul istoric Castelul Vajdahunyad din Budapesta, oraşul Veles din Macedonia, Castelul renascentist – moştenirea Rakoczi din Sarospatak, Castelul Krasny Dvur, Castelul Becov nad Teplou, Castelul Valec din Cehia, Fortăreaţa Shumen din Bulgaria şi Castelul La Mota din Spania. Printre participanţi se numără şi Institutul Patrimoniului Naţional din Praga, organizaţie care reprezintă peste 100 de castele şi cetăţi din Cehia.
La Castel, Festival Internaţional “Dracula”
În acelaşi timp cu „Târgul European al Castelelor” la Hunedoara are loc şi Festivalul Internaţional „Dracula Festival 2015”. Evenimentul este gândit pentru a readuce în faţa turiştilor şi a hunedorenilor mitul şi atmosfera medievală, cu istorii despre Vlad Ţepeş şi legende despre Dracula. În prima zi a festivalului povestea personajului Dracula va fi spusă, pentru hunedoreni, de Dacre Stoker, strănepotul lui Bram Stoker şi autor al bestseller-ului „Dracula, mortul viu”. Potrivit organizatorilor, volumul se bazează pe arhivele personale ale familiei Stoker. Acesta a fost scris împreună cu scriitorul şi scenaristul Ian Holt, ca o continuare a romanului „Dracula”, în spiritul intenţiilor literare şi în stilul lui Bram Stoker. Prima zi a festivalului mai cuprinde un film despre Vlad Voievod Drăculea şi se va încheia cu un „impresionant bal medieval”. Festivalul include turniruri şi concursuri medievale, dar şi simulări de lupte între cavaleri. Castelul Corvinilor a înregistrat anul trecut 250.000 de vizitatori şi a adus bugetului local aproximativ un milion de euro, înregistrând o creştere considerabilă a încasărilor, în comparaţie cu anii anteriori.
Spectacole, parade şi întreceri la Hunedoara
Pentru zilele oraşului, Consiliul Local Hunedoara a aprobat 100.000 de lei pentru parada medievală şi reprezentaţii medievale şi 200.000 de lei pentru concerte şi alte evenimente, ca limite maxime ale sumelor pe care Primăria le va putea cheltui pentru organizarea manifestărilor dedicate zilelor Hunedoarei. Astfel, din suma de 100.000 de lei, 70 la sută va fi cheltuită pentru parada militară şi evenimentele medievale organizate de cele zece asociaţii specializate în reconstituire istorică, iar restul banilor va fi folosit pentru servicii de cazare şi masă a celor peste 220 de persoane care vor susţine spectacolele în intervalul 17 – 19 iulie. Pentru săptămâna 20 – 26 iulie administraţia locală din Hunedoara anunţă că va cheltui cel mult 200.000 de lei, dintre care maximum 120.000 ar urma să meargă spre onorariile artiştilor care vor concerta la Hunedoara, restul sumei urmând să acopere cazarea şi masa acestora, cheltuielile pentru scenă şi instalaţii de sunet şi lumini, proiecţii de lasere, diplome, medalii, plachete şi cupe. Pe de altă parte, reprezentanţii administraţiei locale spun că se aşteaptă ca, anul acesta, din concesionarea de spaţii comercianţilor ambulanţi care vor fi prezenţi la „Zilele Hunedoarei” să se încaseze la bugetul local cel puţin 50.000 de lei.
Nopţi de Operă la Hunedoara şi la Deva
Seria de spectacole de operă se va deschide în 15 iulie, la Hunedoara, cu Traviata, va urma „Amor Caliente”, la Deva, în 16 iulie, „Nabucco”, de Giuseppe Verdi (la Hunedoara), în 17 iulie, apoi, în 18 iulie, la Hunedoara, este programat un recital Master Class, din „Aida”, de Giuseppe Verdi. În 19 iulie este programat „Liliacul”, de Johann Strauss, iar în 20 iulie, la Deva, va avea loc Balul Operei. Spectacolele vor fi susţinute de Orchestra, baletul şi corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, din Constanţa. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, operanights.ro, anul acesta Opera Nights 2015 va include cursuri de masterat susţinute de soprana Leontina Văduva, între 12 şi 17 iulie. Cursurile se vor finaliza printr-un concert al absolvenţilor. Înscrierea candidaţilor se poate face până la data de 1 iulie. Organizatorii au anunţat că, începând cu 2015, Festivalul Opera Nights este promovat în Marea Britanie. Organizatorii au comunicat deja agenţiei de turism Visit Romania datele de desfăşurare pentru ediţia 2015 a Festivalului de operă în aer liber Opera Nights. Biletele pentru Festivalul Opera Nights 2015 vor fi puse în vânzare după data de 15 aprilie, iar preţul maxim al unui bilet nu va depăşi 40 de lei. Ca şi în anii trecuţi, organizatorii vor pune la dispoziţia doritorilor abonamente. Biletele se vor vinde la Hunedoara, la Deva, dar vor fi accesibile şi online.
Hunedoara cu virşli şi daci
Deşi de obicei sunt anunţate abia în luna mai sau pe parcursul lunilor de vară, autorităţile şi asociaţiile neguvernamentale vor organiza, cel mai probabil, alte două evenimente care au devenit o tradiţie pentru judeţul Hunedoara. Primul dintre acestea, organizat în prima parte a lunii iunie, este Festivalul Virşlilor, care anul trecut a ajuns la ediţia a doua. De asemenea, în luna septembrie, pe platoul de la poalele Dealului Uroiului ar putea fi organizată cea de-a şasea ediţie a „Dac Fest”, pe malul Râului Mureş. Festivalul, care a fost iniţial organizat la Costeşti, în imediata vecinătate a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, a fost mutat lângă Simeria, deoarece festivalul cu tematică istorică se suprapunea cu sărbătoarea populară de la Costeşti şi risca să îşi piardă, astfel, identitatea.
Mai mult, membrii asociaţiei Terra Dacica Aeterna au considerat că zona Uroiului este mai accesibilă pentru turişti, graţie nodului rutier al autostrăzii Deva – Sibiu. Anul trecut, Dac Fest a început cu o acţiune de ecologizare a zonei Măgura Uroiului, iar seara, în Simeria, a avut loc o paradă a costumelor antice. În fiecare an, festivalul dacilor de la Hunedoara cuprinde atelierele civile şi militare antice, lupte între gladiatori, concerte de muzică medievală, rock şi folk, un foc de tabără, dar şi reconstituiri istorice ale luptelor dintre daci şi romani.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.